LIJEVI SAVEZ

Možemo odlučuje o koaliciji s SDP-om: Ovo su argumenti za i protiv, evo tko profitira, a tko gubi

Analitičari Berto Šalaj, Žarko Puhovski i Aleksandar Musić o posljedicama zajedničkog ili odvojenog nastupa dviju stranaka na izborima

Tomislav Tomašević, Ivan Račan, Peđa Grbin

 Darko Tomas/CROPIX

Tko bi profitirao suradnjom Možemo! i SDP-a, a tko izgubio, može li ta koalicija ugroziti trenutačnu vladajuću većinu HDZ-a, bi li takva suradnja održala poljuljani SDP "na životu", a platformi koja sad vlada Zagrebom dala nacionalni značaj? Pitanja su to koja politički analitičari s kojima smo razgovarali - Berto Šalaj, Žarko Puhovski i Aleksandar Musić - ističu kao najvažnija, a o kojima su u ponedjeljak navečer vjerojatno raspravljali članice i članovi Vijeća platforme Možemo!, odlučujući na presudnom stranačkom sastanku - kako će i s kime izaći na izbore 2024. godine.

Argumenti za koaliciju

1. Matematički bi koalicija imala 26 posto podrške

Prema anketama za lipanj, HDZ ima 26,2 posto podrške birača. SDP ima 16,7 posto, a Možemo! kao treće opcija 9,4 posto. SDP i Možemo!, kaže matematika, zajedno bi imali 26,1 posto podrške i približili se HDZ-u na svega 0,1 posto zaostatka. Međutim, problem je u tome što ankete tretiraju Hrvatsku kao jednu izbornu jedinicu, a kad bi se taj postotak podrške raspršio na deset izbornih jedinica, mandata bi za koaliciju vjerojatno bilo puno manje.

2. Pomoć SDP-ove lokalne infrastrukture

Možemo! bi mogao profitirati od SDP-ovih lokalnih organizacija. Naime, osim u Pazinu i Zagrebu, Možemo! nema jake lokalne organizacije niti snažnu nacionalnu prisutnost (dobili su 2020. sedam mandata u koaliciji). Očekivano, parlamentarne izbore ne mogu osvojiti iz Zagreba, bez terenskog rada. S druge strane, SDP, ma kako dotučen, ima 21 gradonačelnika - od Rijeke, Čakovca, Umaga i Siska te 20 županijskih organizacija. Dakle, koalicijom bi platforma Možemo! dobila dio SDP-ove lokalne infrastrukture koja joj nedostaje.

3. Osvježenje SDP-ova imidža

Dio naših sugovornika smatra da bi SDP, čiji prosječni birač ima 54 godine, koalicija mogla "pomladiti". Održati ih na životu među mlađim biračima, poglavito onima Možemo!. Analitičar i umirovljeni profesor Žarko Puhovski naglašava da koalicija ne znači odmah zajedničke svjetonazore, nego zajednički program. A dvije stranke mogle bi se ujediniti oko tema kao što su obnova željeznice ili radikalna reforma lokalne samouprave. "Ali čini mi se da su i iz Možemo! previše zauzeti Zagrebom, uopće ne spominju važne zelene teme, osim u koju vrećicu staviti smeće", veli.

4. Potencijal za rušenje HDZ-a?

Gradonačelnik Tomislav Tomašević nedavno je na direktno pitanje tko će skinuti HDZ s vlasti rekao: "Apsolutno, mi ćemo biti ti". I matematički postoje šanse. No morala bi to biti koalicija SDP-a, Možemo!, ali i od SDP-a odvojenih Socijaldemokrata, Centra, Radničke fronte, IDS-a, HSS-a i Fokusa, stranaka koje, prema zadnjim podacima, ne prelaze izborni prag. Za političkog analitičara Aleksandra Musića micanje HDZ-a teško je moguće, ali smatra da je ispravna taktika. "Okupljanje svega što je anti-HDZ slijeva, ciljati na cijeli taj bazen, to je ispravna logika", kaže.

Argumenti protiv koalicije

1. Možemo! gubi razočarane birače

Prema našim sugovornicima, jedan dio birača Možemo! čine razočarani bivši glasači SDP-a. Ako dođe do koalicije, bivši glasači SDP-a, a sad u taboru Možemo!, mogli bi to ocijeniti neprihvatljivim povratkom na staro. Šalaj smatra da bi takva koalicija mogla odbiti jedan dio birača. Isto misli i Puhovski. "Mi ne znamo jesu li iz Možemo! proveli analize i znaju li o kojem je broju njihovih birača riječ. Jer ako je veliki broj, onda je sigurno bolje da stranke izađu na izbore samostalno", smatra Puhovski.

2. Mogući ‘OraH scenarij‘

OraH Mirele Holy je u 2014. imao nagli porast popularnosti kao Možemo! sad. Štoviše, u jednom su trenutku rejtingom prestigli SDP, jašući iste teme kao Možemo! sad. Međutim, rejting im je onda drastično pao kad su podržali Ivu Josipovića za predsjedničkog kandidata, a najviše jer se stvorila percepcija da su satelitska stranka SDP-a. Sad, prema mišljenju dijela analitičara, platforma Možemo!, nepripremljena za nacionalnu politiku, mogla bi doživjeti istu sudbinu ako zadobije etiketu da između njih i SDP-a nema nikakve osobite razlike. Puhovski naziva to "amalgamiranjem".

3. Strah da će Možemo! ‘progutati‘ SDP

S druge strane, koalicija bi za SDP, zbog istih razloga, mogla biti jednako porazna. Riskiraju da ih Možemo! ideološki "proguta". Politolog i analitičar Berto Šalaj podsjeća da je nešto slično tome u Grčkoj onda mlada i atraktivna stranka Syriza napravila tradicionalnoj stranci lijevog centra, PASOK-u. "Ako Možemo! imaju cilj biti stožerna stranka hrvatske ljevice danas-sutra, onda to znači da moraju razmontirati SDP. Imaju li snage za to, to je drugo pitanje. Mi vidimo da oni, osim Sandre Benčić, nemaju nijednu isturenu nacionalnu figuru", govori.

4. SDP konačno pada u zaborav

Od toga da će biti "progutani", u SDP-u je veći strah da će im Možemo! biti konkurencija na izborima. Odu li na izbore zasebno, SDP će morati biti spreman na gubitak određenog broja glasova. Osim toga, kako upozorava Puhovski, SDP je sad napustio veliki broj članova, nemaju više ni lokalnu prisutnost, jer je Peđa Grbin ugasio nekoliko podružnica. "Usprkos tom pokušaju samoubojstva, SDP i dalje ima jedan dio transgeneracijskih birača, očeva i sinova, kao što ih ima HDZ, zbog toga neće nestati u potpunosti, ali može značajno oslabjeti", zaključuje Puhovski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:22