KRAH LIJEVE KOALICIJE

Možemo! otpisao Radničku frontu: Otkrivamo pozadinu svađe i posljedice koje će ostaviti

Kuloari već neko vrijeme bruje o mogućem raspadu bloka, koji je na parlamentarnim izborima osvojio 7 mandata
Ivana Kekin, Sandra Benčić i Katarina Peović
 Darko Tomas/Cropix

"Vjerojatno ste već čuli da se zeleno-lijeva koalicija, nažalost, raspala", poručio je u utorak preko Facebooka Mate Kapović, profesor na Filozofskom fakultetu i jedan od lidera Radničke fronte.

"To nije točno, zeleno-lijeva koalicija nastavlja dalje, doduše bez Radničke fronte s kojom nećemo pregovarati o zajedničkom izlasku na lokalne izbore iduće godine jer su nepouzdan partner, a i dosta nam je više njihova ucjenjivanja" - sukus je poruka koje smo u utorak čuli od nekoliko lidera zeleno-lijeve koalicije (Možemo!, Nova ljevica, ORaH i Zagreb je naš).

Politički i novinarski kuloari već neko vrijeme bruje o mogućem raspadu zeleno-lijevog bloka, koji je na parlamentarnim izborima osvojio sedam saborskih mandata, točnije o izbacivanju Radničke fronte iz daljnjih kombinacija i koalicija za lokalne izbore (u svibnju 2021.), a konkretni potezi učinjeni su u posljednjih nekoliko dana kad su tijela stranaka Možemo!, Zagreb je naš i Nove ljevice redom odlučila kako u kampanji za lokalne izbore ne žele surađivati s Radničkom frontom (RF). O tome su, kako tvrde čelnici tih stranaka, obavijestili RF te su s njima planirali održati sastanak prije nego što tu odluku priopće javnosti.

Plaćenici SDP-a

No, u utorak ih je preduhitrio Kapović javno objavivši smrt koalicije za što je optužio čelnike Možemo!, prvenstveno Tomislava Tomaševića koji će se kandidirati za gradonačelnika Zagreba.

- Radnička fronta nije htjela da se koalicija raspadne i borili smo se mjesecima da se održi. Ali, odlučili su to uski stranački interesi vrhuške stranke Možemo! (unatoč protivljenju velikog dijela njihove baze) i deal sa SDP-om. Tomislav Tomašević traži podršku SDP-a u Zagrebu da postane gradonačelnik (u prvom i/ili drugom krugu predizborno i/ili postizborno - još traju pregovori i odluke o tome što će se pokazati najoportunije). Zeleno-lijeva koalicija, ideja beskompromisne ujedinjene ljevice i svi gradovi osim Zagreba žrtvovani su, nažalost, kratkovidnim političkim kalkulacijama u Zagrebu i dealovima sa strankom koja je stvorila Bandića i koja je još uvijek s Bandićem premrežena - poručio je u utorak Mate Kapović.

Saborski zastupnik Tomislav Tomašević je rekao kako je članstvo Možemo! i Zagreb je naš odlučilo da na sljedeće lokalne izbore ne idu s Radničkom frontom.

- O toj odluci htjeli smo razgovarati na sastanku koalicije i dogovoriti kako ćemo dalje surađivati, ali nas je dio vodstva RF-a odlučio prvo javno napasti neosnovanim optužbama, a u isto vrijeme omalovažavati partnersku stranku Novu ljevicu - izjavio je Tomašević. Naglasio je kako su Možemo! i Zagreb je naš fokusirani na micanje Milana Bandića s mjesta gradonačelnika i kako te stranke ne vide mogućnost koalicije sa SDP-om, osim u slučaju da se oporbene stranke od centra nalijevo dogovore o stvaranju široke koalicije protiv Bandića.

- Odmah ću demantirati Kapovićeve tvrdnje o navodnim uskim interesima vrhuške stranke Možemo! i našem navodnom dealu sa SDP-om. Istina je da su članovi stranke Možemo! velikom većinom glasova odlučili da s RF-om nećemo na lokalne izbore. Drugo, nikakvih bilateralnih razgovora ili kombinacija sa SDP-om nema. Dakle, mi idemo u pregovore o stvaranju koalicije s Novom ljevicom i ORaH-om. U Zagrebu smo otvoreni za mogućnost stvaranja široke antibandićevske koalicije, a u kojoj bi bili i SDP i Radnička fronta ako tako odluče - rekla nam je Sandra Benčić, zastupnica Možemo!

Predsjednica Nove ljevice, Ivana Kekin, za Jutarnji list je izjavila kako je odluku o tome da na lokalne izbore ne idu s Radničkom frontom donio Izvršni odbor stranke prije nekoliko dana.

- Dakle, radi se o jednoj od pet članica zeleno-lijeve koalicije s kojom se ne želi koalirati prije lokalnih izbora. A ovo što Kapović tvrdi da postoje neki tajni dogovori sa SDP-om, ili što već insinuira, nešto je čime se Radnička fronta već dugo služi. I ta vrsta ucjenjivanja je jedan od razloga zbog kojih smo mi, a vjerujem i Možemo!, donijeli odluku da s njima nećemo surađivati na lokalnim izborima jer su se pokazali kao nepouzdan partner i kao partner koji postavlja uvjete bez razgovora. A s takvima je teško surađivati - rekla je Ivana Kekin.

Posljedice raskola

Reperkusija ovog razlaza na ljevici bit će nekoliko. Prvo, moguć je izlazak Radničke fronte iz zajedničkih zastupničkih klubova u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i Saboru, a sada je vrlo izgledno da će se na lokalnim izborima u Zagrebu i Rijeci Radnička fronta i zeleno-lijeva koalicija žestoko tući za (dijelom) isto biračko tijelo i time povećati mogućnost rasipanja glasova. To će u Zagrebu ići na ruku Milanu Bandiću, a u Rijeci vladajućem SDP-u.

Posebno je zanimljiva situacija u Rijeci gdje će ljevica i lijevi centar izaći, kako stvari sada stoje, u tri bloka: SDP, Možemo!-Nova ljevica-ORaH te Radnička fronta koja će za gradonačelnicu Rijeke kandidirati saborsku zastupnicu Katarinu Peović.

- Moram reći da se doista nisam nadala ovakvoj reakciji Možemo! jer to je udarac ujedinjenoj ljevici. Stoga ne znam koji će biti naši daljnji koraci, odnosno hoću li izaći iz zajedničkog Kluba u Saboru i hoće li RF napustiti Klub u zagrebačkoj Skupštini. To moramo raspraviti sa svojim članstvom. A što se Rijeke tiče, kandidirat ću se za gradonačelnicu. Rijeka je dobar primjer kako SDP vlada, tamo su na vlasti jako dugo i devastirali su Rijeku - izjavila je Peović za Jutarnji list.

Iznenađeni i uvrijeđeni 'zlonamjernim spinom'

U kasnim poslijepodnevnim satima nastavljen je rat izjavama i priopćenjima dosadašnjih koalicijskih partnera. U najnovijoj epizodi javili su se iz Radničke fronte s odgovorom na optužbe iz platforme Možemo!.

- Obavještavamo medije da je Radnička fronta 7. prosinca primila e-mail poruku od stranke Možemo! u kojoj nas informiraju o svojoj odluci da na idućim lokalnim izborima izađu s Orahom i Novom ljevicom, no ne i s Radničkom frontom. Ta nas je odluka iznenadila no još više smo iznenađeni navodima stranke Možemo! o navodnim ultimatumima koje je Radnička fronta davala dojučerašnjim koalicijskim partnerima.

Za nas je zajednička kandidatura Katarine Peović nakon fantastičnog rezultata u VIII. izbornoj jedinici samorazumljiva u istoj mjeri kao i kandidatura Tomislava Tomaševića za gradonačelnika Zagreba. Kandidatura naše članice nije upućena kao ucjena kako to kažu u Možemu!, već je predložena partnerima u rujnu ove godine na što do jučer nismo dobili konkretan odgovor nego danas na kraju samo ovakav zlonamjerni spin o našem ultimatumu. Napominjemo da je Katarina Peović bila nositeljica VIII. izborne jedinice na parlamentarnim izborima upravo zajedničkim dogovorom cijele koalicije, navodi se u priopćenju RF-a.

- Fokus Radničke fronte na Rijeku, Kvarner i Istru niti tada niti danas ne dolazi slučajno, već smo za razliku od dojučerašnjih političkih partnera tamo organizirani i djelujemo čitav niz godina. To potvrđuje i činjenica da smo u dobroj vjeri prepustili stranci Možemo! kandidacijske liste u četiri zagrebačke jedinice, stoga ova njihova odluka još više iznenađuje.

Od rujna kada je kandidatura predložena na posljednjem zajedničkom sastanku kojega smo imali kao koalicija nismo zaprimili nikakav odgovor, iako smo ga više puta pismeno tražili. Umjesto toga, dobili smo odgovor da Možemo! odnosno Zagreb je naš! ne namjeravaju s nama izlaziti na lokalne izbore.

Čvrsta želja Radničke fronte, kao jedne od stožernih članica i najaktivnijih stranaka Zeleno-lijeve koalicije, bila je da se taj ujedinjeni pohod ljevice i dalje nastavi, uvjereni kako bismo kroz sljedećih nekoliko izbornih ciklusa zajedno znatno ojačali i otvorili mogućnost da obespravljena društvena većina preuzme demokratske procese odlučivanja o ključnim pitanjima za sve. Nažalost, iako je Radnička fronta i dalje i više nego spremna na svaku konstruktivnu suradnju na ravnopravnim osnovama, do toga, čini se, na predstojećim lokalnim izborima, i ne krivicom RF-a, neće doći, piše u priopćenju.

- Stoga najavljujemo samostalan izlazak Radničke fronte na lokalne izbore na proljeće, uz moguću lokalnu suradnju sa srodnim političkim opcijama. Uvjereni smo da ćemo pogotovo dobre rezultate ostvariti u Zagrebu, Rijeci i Puli, naglašavajući našu kandidatkinju za gradonačelnicu Rijeke Katarinu Peović, zaključuje Radnička fronta svoje priopćenje. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 15:33