‘ZAJEDNO SMO JAČI‘

Možemo!, Pametno za Split i Dalmaciju te Nova ljevica zajedno će nastupiti na izborima u Splitu

Zajednički kandidat za gradonačelnika će im biti Jakov Prkić iz Pametno za Split i Dalmaciju
Jakov Prkić (sredina)
 Paun Paunovic/Cropix

Politička platforma Možemo!, Pametno za Split i Dalmaciju, te Nova ljevica u subotu su u Splitu najavili zajednički nastup na predstojećim lokalnim izborima, a to je za sada jedina predizborna koalicija stranaka u Splitu.

Zajednički kandidat za gradonačelnika će im biti Jakov Prkić iz Pametno za Split i Dalmaciju, a njegove zamjenice su Tamara Visković iz Možemo! i Kristina Vidan iz Pametno za Split i Dalmaciju.

Svi su na konferenciji izrazili potrebu za zajedničkim angažmanom stranaka sličnih svjetonazora i političkih prioriteta, posebno u krizno vrijeme. Tvrde da je Split devastiran gospodarski, komunalno i socijalno, a da su lokalne politike u ozbiljnoj krizi.

Prkić je izjavio da će kao koalicija stranaka zajedno izaći na lokalne izbore i da su uvjereni kako njihova snaga leži u zajedništvu. Pogone ih, kaže, isti motivi i osjećaji za boljitak grada.

"Nadamo se da s ovog mjesta kreće jedan dobar početak vraćanja našeg grada na razine koje zaslužuje u svim dijelovima njegova života", poručio je Prkić.

image
Tamara Visković, Jakov Prkić i Kristina Vidan
Paun Paunovic/Cropix

Tamara Visković je kazala da Platforma Možemo od početka nudi bitno drugačiju vrstu političkog djelovanja, okupljajući građane koji su se kroz svoj rad, bilo u stručnom, aktivističkom, publicističkom ili umjetničkom radu zalažu za opće dobro, bez tereta klasične stranačke hijerarhije.

Programske pozicije temelje na trima stupovima – zelenim politikama, društvenoj jednakosti i demokratizaciji procesa i institucija koje prenose na lokalnu razinu. Na lokalnu razinu, kaže Visković, 'prenosimo i paradigmu konstruktivnog okupljanja oko zajedničkih ciljeva. U tom smislu, dodala je, koalicija je vrlo prirodna forma za nas.

Kao svoje ciljeve naveli su promjenu načina upravljanja u smjeru koncentracije na stvarne potrebe građana, i stvarne funkcije grada – dostupno stanovanje, aktivne socijalne politike, zelena komunalna politika dio koje su svakako zaštita postojećih i stvaranje novih zelenih površina.

Za Kristinu Vidan je to udruživanje veliki dobitak za Split, ali njegove stanovnike jer će, kaže, Pametno u društvu novih snaga nastaviti svoju borbu, jednako kao i proteklih osam godina, za grad kojem su na prvom mjestu ljudi i interes građana, i u kojem je ugodno žive sve generacije.

"Naša misija je pristupačan i inkluzivan Split zbog čega ćemo i dalje inzistirati na odgovornom upravljanju gradom, na ozdravljenom i zaštićenom Marjanu, na gospodarenju otpadom koje promišlja o budućim generacijama te na dokidanju komunalnog i prostornog kaosa koji razara urbanitet ovog grada. Split u budućnosti, kako ga mi vidimo i na čemu ćemo raditi, grad je zelenih oaza u kvartovima s vrtićima, školama i prometnim rješenjima koja oslobađaju umjesto trenutnih koja nas guše. Pred nama je zaista puno posla kako bismo ovakvu viziju grada i ostvarili, ali mi ga se ne bojimo", rekla je Vidan.

Na konferenciji je rečeno i da će snazi te koalicije svoj značaj dati i stranka Nova ljevica, koja će se u svom radu u splitskom Gradskom vijeću, kao i u političkom radu, snažno zalagati za potpunu transparentnost gradskog budžeta, razvoj i nadogradnju socijalnih politika prema najugroženijim slojevima građana te predanost ciljevima očuvanja okoliša i podizanja kvalitete života u gradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:36