SPORNI OGLASI

Možemo!: ‘Pogledajte tko se upliće u hrvatske izbore. Sumnjamo da plaćaju oglase HDZ-u‘

‘Uočili smo na društvenim mrežama HDZ-ove Google oglase koje oglašava stanoviti Izborni komitet poljske stranke Pravo i Pravda‘

Ivane Kekin

 Goran Mehkek/Cropix

Iz stranke Možemo ukazali su u srijedu na moguće nezakonitosti u financiranju predizborne promidžbe HDZ-a odnosno uplitanje poljske ekstremne desnice u izborni proces u Hrvatskoj plaćanjem oglasa HDZ-a.

„Tijekom dana uočili smo na društvenim mrežama HDZ-ove Google oglase koje oglašava stanoviti Izborni komitet poljske stranke Pravo i Pravda, to upućuje na vrlo osnovanu sumnju da se strana pravna osoba pokušava umiješati u domaće izbore", upozorila je zastupnica Možemo! Ivana Kekin na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Zakonom o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referendumu zabranjeno je financiranje političkih stranaka od stranih država, stranih političkih stranaka i stranih pravnih osoba, tvrdi Kekin i poziva HDZ da odmah pojasni kako je moguće da strana radikalno desna organizacija plaća njihove oglase.

Kekin je podsjetila i da je istoimena stranka, koju su nedavno osnovali Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić, usko povezana s poljskom strankom Pravo i pravda, pitajući radi li se neka “priprema terena” za davanje nezakonite podrške i tim kandidatima. Kolakušića je stoga pozvala da pojasni zašto je njegova stranka koju je prekopirao u Hrvatskoj aktivno umiješana u domaće izbore.

O svemu će izvijestiti Državno izborno povjerenstvo, najavila je Kekin i pozvala sve nadležne službe da poduzmu sve radnje da zaštite nacionalne izbore od direktnih stranih utjecaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:09