ŽARKO PUHOVSKI

‘Možemo! su uletjeli u brod koji tone, a Tomašević ponavlja Bandićeve riječi. DP? Nastavit će kao pokretić...‘

Peđa Grbin je eliminirao tisuće i tisuće članova. To je radila komunistička partija, ali tad se znalo koja je pozicija, izjavio je
Žarko Puhovski
 Dragan Matic/CROPIX

Gost Novog dana na N1 televiziji bio je politički analitičar i filozof Žarko Puhovski, a komentirao je aktualnosti na političkoj sceni.

Najprije se osvrnuo na raskol u SDP-u:

“Imali smo jedno vrijeme tu priču svaki tjedan skandal jedan, sad je malo više od jednog skandala tjedno. Ovaj skandal na ljevici je višestruko nezgodan za demokratsku logiku, to da njih 14 istjera njih 18 je malo neobično s demokratskog stajališta. To da njih 18 kao disidenti budu najjača oporbena snaga u Saboru je isto malo neobično. Sad se više ne zna ni kome pripada mjesto potpredsjednika Sabora, Škoro je iz 6. ili 7. stranke i potpredsjednik je, to je čudno. Hoće li biti dva socijaldemokratska potpredsjednika?

To nisu bitne svari, one samo ilustriraju potpuni kaos koji je nastao i u kojemu ne možete jasno reći kakve su tu programske razlike. Za razliku od vašeg kolege, ja mislim da se dosta jasno može znati što je lijevo, a što desno u Hrvatskoj. Mislim da socijaldemokratska stranka nije stranka ljevice. Mislim da se nova ekipa trebala okrenuti tome da budu klub ljevice jer je taj prostor ispražnjen. Imali smo Novu ljevicu, ona je bila slabiji partner u koaliciji Možemo!, Možemo! je odustao od ljevičarskog programa, a njihova predsjednica je postala pričuvna glasnogovornica gradskog poglavarstva, oni ne da nisu nova ljevica, nego nisu ljevica uopće”, rekao je.

'Možemo! se sveo na upravljače gradom'

Rekao je i kako će se izbačeni iz SDP-a, “ako su pametni”, sljedećih godnu dana truditi da se u Saboru prikažu kao ekipa koja ima što reći pa onda vidjeti kako stoji Možemo! i posložiti stranku dvije godine uoči izbora, ako se na njima odluče.

“To ili će naprosto otići s istjekom mandata ovog saziva Sabora. Imamo veliku sliku nereda u kojoj imamo 5 desničarskih frakcija za koje nitko ne zna zašto su neki više, a neki manje desni. Imamo ljevičarskih za koje zapravo nitko ne zna o čemu se zapravo radi. Kod nas su te stvari potpuno pobrkane. Tu je Možemo! dobar primjer, oni su se sveli na upravljače gradom, zasad neuspješne. Oni ljevičarski program nemaju, osim šminkerskog programa rodne ravnopravnosti”.

Hoće li surađivati SDP i oni koji su izbačeni iz stranke?

“Mala je šansa po mom sudu. Postoji bazen lijevih i desnih birača i biračica i on će postojati i za tri godine. Isustvo pokazuje da se sukobi u familiji najteže pomiruju, lakše je očekivati da će SDP surađivati s bilo kime, nego sa svojim disidentima. Isto je i s njima, osim ako ne dođe do promjene u vodstvu SDP-a, što nije izgledno. Tu nema puno izgleda za promjene tako da treba očekivati da ako se kandidira nova ekipa, da će se doista jako ogorčeno boriti za poziciju na lijevoj strani. Za Možemo! sve ovisi o tome kako će izdržati sa Zagrebom i drugo hoće li se organizacijski uspjeti ustrojiti u većem dijelu Hrvatske jer ne možete samo sa Zagrebom i tri druga grada dobiti ozbiljnu poziciju na izborima”.

Ističe i kako Peđa Grbin može naći puno formalnih razloga za svoje postupanje, no da je “politički gledano počeo s nečime što bih nazvao genocidom nad vodstvom stranke".

“On je eliminirao tisuće i tisuće članova. Razumijem ako netko ne plaća članarinu, pogotovo ako je netko zastupnik u Saboru. No za tisuće članova to ne vrijedi. To se tako ne radi. To je radila komunistička partija, ali tad se znalo koja je pozicija. Glupo je i neugodno kad nemate program, nemate programske razlike, ali uvodite stegovne mjere kao osnovnu strategiju umjesto da to bude program. Onda se događa da izbacite ljude i ostanete bez organizacije u Zagrebu koja je bila najjača u Hrvatskoj.

To je stvar samovolje. To tako ne može ići. Nema nijedne riječi obrazloženja, nema nijedne programske okosnice u kojoj piše Puhovski može ili ne može, nego kažem, oni su se sastajali s nekim ljudima, na nekim mjestima i to je loše djelovalo na stranku. Ja bih razumio da je netko rekao da je ovo društvo, koje se sad pojavilo kao disidentsko društvo, ljudi koji su u zdravstvenoj politici, socijalno itd. odustali od politike SDP-a, nego se kaže da nisu slušali Peđu Grbina. To je zapravo osnova svega i možda je on zaista u pravu, ali ja to izvana ne znam jer Peđa Grbin nije rekao koji je njegov program. Ja do dana današnjeg nisam čuo dvije suvisle od njega kao predsjednika SDP-a”, kaže.

'DP će nastaviti kao pokretić, pokretuljak…'

Komentirao je i Domovinski pokret koji bi danas trebao izglasati Ivana Penavu kao predsjednika stranke.

“DP će nastaviti, neće biti pokret, nego pokretić, pokretuljak. Imat će svoje pripadnike i podržavatelje, no koji je problem? Obrnuto od SDP-a. Imate pokret iz kojega se isključuju ljudi. Kako se iz pokreta mogu isključivati ljudi? Pokret je postao stranka, no ime im je ostalo staro. Bili su pokret sa Škorinim imenom, sad se okupljaju bez Škore, reducirani na manji broj ljudi. Istovremeno se Suverenisti okupljaju, no imaju dosta male šanse jer im Milanović oduzima programsku okosnicu”, rekao je Puhovski za N1.

Što se tiče platforme Možemo!, kaže kako su bili neviđeno hvaljeni, ali da su doista uletjeli u brod koji tone i pun je rupa.

“Međutim to mora prestati u narednih nekoliko tjedana, ne možete se stalno prebacivati na prošlost. Oni moraju s time prestati i pokazati rezultate. Za to im trebaju dvije stvari, prvo: naći ljude koji su u stanju doista neke stvari realizirati i drugo: prihvatiti da ne mogu politički arbitrirati u svim stvarima. To da se oni bave svim mogućim pitanjima Holdinga, a istovremeno se gradonačelnik nema vremena naći sa šeficom jedne klinike, da on ima vremena voditi povjerenstvo za reformu građanskog odgoja, a ne bavi se obnovom škola… To pokazuje smušen stav. To nije nikakva tragedija, mora im se omogućiti da se snađu.

Međutim, jednostavna pogreška, u trenutku kad se događa stvar s Richterom, gradonačelnik izlazi i kaže da on o tome nije odlučivao, sljedeća rečenica je trebala biti ‘smjenjujemo Upravno vijeće premda je sve gotovo da simbolično pokažemo da je sve gotovo’. Ovako su im vijeće i Richter očitali moralnu bukvicu. Tomašević stalno ponavlja Bandićeve riječi, on je govorio neka institucije rade svoj posao, Tomašević kaže tužite me”, izjavio je Puhovski.

'Milanović želi biti šef države kojemu nitko ne može reći što da radi'

Komentirao je i Milanovićevo obraćanje naciji, a komentirao je i Šeksove izjave:

“Šeks je rekao da su branitelji temelj države, što nije istina. Referendum i izbori su, branitelji su branili državu, ne možete istovremeno braniti nešto i to osnivati. To je besmislica”.

“Milanović bi doista želio biti šef države kojemu nitko ne može reći što da radi. Ono što je bilo jako neugodno jučer je da su iz HND-a kao počasnog gosta na skup Europske federacije novinara pozvali Milanovića koji je uz Orbana i Borisova vjerojatno među najgorim medijskim predatorima među političkim vođama u EU. To je velika sramota za HND i jadnu Maju Sever koju sad Zoran Milanović hvali, to je najgore što se može novinaru dogoditi”, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:00