STEČAJ ULJANIKA

Možemo traži od Vlade restrukturiranje i modernizaciju proizvodnje u Uljaniku

Zbog najavljene isplate minimalca neće biti moguće završiti ugovorene projekte
 Goran Sebelic/Cropix

-Vlada nije napravila ni plan razvoja Uljanika, ni industrijsku strategiju unutar koje bi pozicionirala brodogradnju, nije osigurala ni strateškog partnera za Uljanik ni njegovu dokapitalizaciju. Cijela EU sada želi vratiti brodogradnju u Europu, a u Hrvatskoj Vlada umjesto da restrukturira proizvodnju, dozvoljava da Uljanik propada, istaknuli su danas zastupnica Jelena Miloš, Miha Paus, radnik Uljanika i član Možemo Pula i Dušica Radojčić, koordinatorica Možemo! Pula i vijećnica u Gradskom vijeću Grada Pule na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru nakon nedavnog četvrtog po redu neuspješnog pokušaja Vlade da se Uljanik proda putem dražbe.

-Novca za poslovanje nema, radnici čija je sudbina neizvjesna sada sve više odlaze iz Uljanika, a preostali radnici Uljanika dobili su obavijest da prelaze na minimalac koji će im država isplaćivati preko Agencije za osiguranje radničkih tražbina. Jasno je da će se ovim potezima dalje rastjerati radnike koji rade u Uljaniku, a mnogi su već sada otišli raditi u druga brodogradilišta u Italiji i drugdje u EU. Dakle, gubimo ljude i znanje i naša brodogradnja i dalje propada. To je vrhunac neodgovornosti i nemara ove Vlade prema Uljaniku i brodogradnji, sjetimo se samo Brodarskog instituta, istaknula je zastupnica Jelena Miloš i dodala da je Uljanik odgovornost ove Vlade koja je 2020. obećala nastavak proizvodnje, a to obećanje nije ispunila.

Ubijanje brodogradnje

-Umjesto da ulaže u brodogradnju što sada radi cijela Europa s planom vraćanja brodogradnje i popratne industrije u Europu kao važnog visokosofisticiranog industrijskog sektora te umjesto da osigura restrukturiranje i modernizaciju proizvodnje, Vlada ovakvim potezima već godinama ubija brodogradnju. Brodogradnju treba prepoznati kao jednu od industrija nužnih za reindustrijalizaciju s ogromnim multiplikativnim učinkom na gospodarstvo, naglasila je Miloš.

O aktualnom stanju u Uljaniku i mogućim rješenjima govorio je i Miha Paus, član pulskog Možemo!, ali i radnik Uljanika.

-Plan pokretanja proizvodnje u Uljaniku, sad je to već očigledno, nije bio plan pokretanja proizvodnje nego isključivo prodaje Uljanika. Isto se probalo na isti način još davne 2012. kada je 3. Maj u Rijeci propao, što je naravno završilo neuspjehom, pa se političkom odlukom naredilo Uljaniku da preuzme 3. Maj kako bi ga ‘spasio‘. Ništa nismo na tome naučili, rekao je Paus.

Ponovivši da je Uljanik nelikvidan i u blokadi, Paus je istaknuo da uslijed odljeva ljudi zbog najavljene isplate minimalca neće biti moguće završiti ugovorene projekte plutajućeg doka za Izraelce niti ribarice za Norvežane. Podsjetio je i da tvrtka još u uvijek djeluje na početnim postavkama od prije 3 godine. Nikada nije napravljena reorganizacija jer se očekivalo da će se prodati vlasnički udio u kompaniji, te da će novi vlasnik odraditi reorganizaciju.

Pulski zaljev dajemo u bescjenje

- S obzirom na trenutno stanje, reorganizaciju je sada nemoguće provesti. Osim toga, od ugovaranja plutajućeg doka krajem 2022. godine nije dano jamstvo niti za jedan novi posao što je rezultiralo ogromnim gubitkom kadrova. Hrvatska se mora koncentrirati na izgradnju visokosofisticiranih manjih brodova, a Uljanik treba svesti u realne okvire današnjih tržišnih potraživanja. Stoga je nužno da država pokaže ozbiljnost i odgovornost za svoje vlasništvo, za svoje građane i za poslovne partnere koji su dovedeni u ovu situaciju zajedno sa brodogradilištem. U suprotnome, cijeli pulski zaljev dajemo u bescjenje, zaključio je Paus.

Dušica Radojčić istaknula je problem zatvaranja mnogih proizvodnih djelatnosti u Puli, uz sve snažnije oslanjanje na turizam koji, međutim ne uspijeva zaustaviti veliki gubitak stanovništva od čak 9% u 10 godina.

- Apsurdno je da školujemo ljude koji zatim odlaze iz zemlje. Gasimo industriju, stručnjaci odlaze - i to u industrijski razvijene zemlje. Ako želimo zaustaviti taj trend, moramo stvorit prilike za posao i ostanak visokokvalificiranih radnika. Zato je sudbina Uljanika iznimno važna za Pulu, rekla je Radojčić.

-Mi smatramo da brodogradilište Uljanik treba obnoviti, ali u skladu s vremenima u kojima živimo, svesti u realne okvire proizvodnje, zadržati ljude i znanje u Puli, nastojati angažirati čim više domaćih tvrtki u modernizaciji. Ne možemo očekivati da će, kao nekada, zapošljavati 9000 radnika, ali sigurno je da i u smanjenom obujmu može postati poluga razvoja grada, kazala je.

Dodala je da je Pula od samog osnutka brodogradilišta uvijek bila izravno povezana s njegovim razvojem, o Uljaniku je ovisilo pulsko gospodarstvo i zajednica te Uljanik u budućnosti Pule može imati ključnu ulogu u razvoju.

- Tim je apsurdnije što je Grad Pula u cijelosti isključen iz planova Vlade o Uljaniku. Gradska uprava informacije o pokušajima prodaje većinskog paketa Uljanika doznaje iz medija. Uljanik jest odgovornost Vlade, ali bilo bi normalno i razumno da se u razmatranje opcija mogućih rješenja uključi i Grad Pula, zaključila je Radojčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 16:02