APSURD U LJEKARNI

Možete li mi dati tablete protiv začeća? Što vam je, ovo je Caritasova ljekarna!

- Mi ovakve stvari ne držimo. Znate li vi gdje ste došli? - pitala je Mariju (22) uzrujana ljekarnica, pokazujući križ na zidu, dok je u rukama prevrtala njezin recept za kontracepcijske tablete.

Drugačija uvjerenja

- Ovo kod nas ne možete dobiti - odgovorila je iznenađenoj djevojci i poslala je u neku drugu ljekarnu, “drugačijih uvjerenja”.

Marija je ostala zabe-zeknuta. - Nisam mogla vjerovati, nisam se uopće snašla. Vjernica sam, idem u crkvu i nikada mi nije palo na pamet da ne mogu dobiti tablete, koje su, uostalom, lijek - priča Marija. Radilo se o ljekarni Diakonia, koja se naoko ne razlikuje od drugih ljekarni. Uz lijekove, drže i niz kozmetičkih proizvoda, a reklamiraju i sredstvo za uklanjanje celulita.

Dvije vrste recepata

Međutim, radi se o ljekarni u vlasništvu Caritasa.

- Istina je, mi ne držimo kontracepcijska sredstva. To je naša odluka, u skladu s našim uvjerenjima. Djevojka može otići u bilo koju drugu ljekarnu i dobiti željene tablete - rekla nam je jučer djelatnica ljekarne Diakonia u zagrebačkoj Vinogradskoj ulici. Kada antibebi pilule žene koriste kao lijek, dodala je, mogu ih dobiti i u njihovoj ljekarni.

- Mi držimo tablete Diane i izdajemo ih kada služe liječenju - objasnila je.

Sličnih slučajeva ima i izvan Caritasovih ljekarni, kaže magistar farmacije Mate Portolan, predsjednik Hrvatske ljekarničke komore. - Imali smo više slučajeva da su ljekarnici uložili priziv savjest pri izdavanju kontracepcije. Najčešće takav priziv ulažu kolege u slučaju hitne kontracepcije, odnosno “pilule za dan poslije” - kaže Portolan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:47