AKCIJA 'OLIVER'>>>25 HRVATA U PEDOFILSKOM LANCU

Mračna tajna svećenika pedofila: Uzbuđivao se slikama gole trogodišnje djece

Pod optužbom da je tri godine, od 2007. do početka 2010., s interneta na svoje računalo skidao dječju pornografiju, uhićen je župnik Župe Presvetog Srca Isusova, 60-godišnji svećenik Mladen Kožina.

Na računalo je, sumnja se, skidao fotografije obnažene djece ili maloljetnika u eksplicitnom seksualnom ponašanju.

Svećenik je uhićen u sklopu velike međunarodne antipedofilske operacije kodnog naziva Oliver, koju je pokrenula britanska policijska agencija Scotland Yard . Uz njega su uhićeni Ante Šojat (69) te još 23 osobe s područja Hrvatske za koje se sumnja da su skidale ili posjedovale pedofilske sadržaje.

Brani se sa slobode

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je samo da je akcijom obuhvaćeno 25 fizičkih i pravnih osoba, provedeno je 28 pretraga domova, oduzeto nekoliko desetaka računala, stotine memorijskih kartica i nekoliko tisuća CD-ova i DVD-ova.

Hrvatska je policija obavijest o domaćim pedofilima dobila od Interpolova ureda u Londonu.

Točnije, dobili su informaciju o web stranici na kojoj su postavljene i s koje su preuzimane fotografije i drugi sadržaji na kojima je seksualno iskorištavanje djece, te informaciju o IP adresama s kojih su takvi sadržaji skidani, preko kojih su lako došli do počinitelja.

Navodno su razmjenjivane fotografije na kojima su čak i trogodišnja djeca. Svećenik Kožina pušten je da se brani sa slobode, a Šojat je zadržan u jednomjesečnom istražnom pritvoru. Slučaj je u javnost dospio jer je identitet osumnjičenog svećenika, kao i ono za što ga se tereti, objavila Zagrebačka nadbiskupija u posebnom priopćenju još u četvrtak popodne. Objavljeno je da je Nadbiskupija informaciju o pokretanju istrage dobila 12. listopada, nakon čega su donijeli dekret o udaljavanju s dužnosti.

Nema ga od nedjelje

Navodno svećenik nije samo pregledavao fotografije online nego su kod njega na računalu pronađene pohranjene stotine fotografija pedofilskog sadržaja. Procedura je da se u takvim slučajevima pretrese stan osumnjičenoga i oduzme računalo, no kriminalističko istraživanje još traje, zbog čega su sve službe škrte na informacijama i ne žele nam potvrditi nijedan detalj.

Župnik je odmah posebnim dekretom udaljen s dužnosti, izvijestila je Nadbiskupija. Od mise koju je u župnoj crkvi, smještenoj u sklopu zagrebačke bolnice Sestara milosrdnica, odslužio u nedjelju tamo se više nije pojavljivao.

Kožina je na mjestu župnika naslijedio pokojnog Miju Pavlakovića potkraj 2009. godine. Čini se da je stoga djelo počinio na svom prijašnjem radnom mjestu, u Botincu, gdje je bio župnik. Susjedi u Andrijevićevoj ulici nedaleko od bolnice, gdje je živio u župnom stanu, kažu da su ga posljednji put vidjeli u četvrtak.

Tiha akcija

- Hodao je pognute glave, nije htio pozdraviti. Znamo da već godinama ima problema s visokim tlakom, mislila sam da mu je lošije i da ga zato nema u crkvi - rekla je jedna starija župljanka iz Andrijevićeve.

Čini se da je akcija svećenikova uhićenja provedena poprilično tiho i bez prevelike pompe, jer nitko u Andrijevićevoj ništa nije primijetio, pa ni župnikov prvi susjed prof. Krunoslav Helebrant, čiji je stan točno ispod stana vlč. Kožine.

- Znam da se doselio prije više od godinu dana. Bio je pomalo čudan čovjek, veoma povučen. Često su mu zvonili župljani jer je tu bio i župni ured, ali on ponekad nije otvarao, iako je bio u stanu. No, nisam vidio da ga policija privodi. Znam samo da je jučer bio nakratko u stanu i to je sve - rekao je Helebrant.

Uhićenja i u BiH

Akcija Oliver, koja je na razini britanske policije krenula početkom godine, nastavlja se. U sklopu nje u ožujku ove godine uhićeno je šest osoba s područja Brčkog u Bosni i Hercegovini za koje se sumnja da su pristupale pedofilskim sadržajima i dalje ih distribuirale.

To je najveća policijska akcija privođenja pedofila nakon Sledgehammera (Malja) 2008. godine. U akciji Sledgehammer otkriveno je 187 subjekata koji su pristupali stranici smještenoj na jednom hrvatskom web provideru na kojoj je bilo stotinjak fotografija golih djevojčica mlađih od osamnaest godina.

Utvrđeno je da je u samo tri dana, od 5. do 8. kolovoza 2007., taj sadržaj zabilježio viđe od dvanaest milijuna pristupa iz 170 zemalja.

Ta je akcija rezultirala brojnim uhićenjima u Hrvatskoj još mjesecima nakon što je završila na međunarodnoj razini. Policija je jučer objavila da tek slijedi postupna detaljna pretraga oduzetih računala, CD-ova i DVD-ova, što bi moglo rezultirati i novim uhićenjima pedofila.

U TISKANOM IZDANJU JUTARENJG LISTA PROČITAJTE KOMENTAR INOSLAVA BEŠKERA O OVOM SLUČAJU, RAZLOGE ZBOG KOJIH JE KAPTOL OBJAVIO IME SVEĆENIKA, KAO I PRIČU O SOFTVERU PRED KOJIM SE PEDOFILI NE MOGU SAKRITI

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 08:51