PORAZNI REZULTATI

Mračne tajne HNK u Varaždinu: Imamo dokument koji je dvije godine skrivan u ladici, sada je jasno i zašto

O nezakonitostima u poslovanju varaždinske kazališne kuće, govorilo se i ranije, ali priča je dosad ostala samo u gradskim okvirima
Varaždinski HNK
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Hrvatskim narodnim kazalištem u Varaždinu upravlja se nezakonito i neracionalno. Ustvrdili su to revizori Grada Varaždina, a kazališne knjige ovih dana češlja i Ministarstvo kulture jer je u tijeku upravni nadzor Ministarstva, koje je zatražio varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

O eventualnim nezakonitostima u poslovanju varaždinske kazališne kuće, govorilo se i ranije, ali priča je dosad ostala samo u gradskim okvirima. Potezali su ju gradska oporba, platforma Budimo grad te mnogi glumci i zaposlenika nacionalnog kazališta sa sjevera Hrvatske.

Prije dvije godine, 2019,. priča je otišla i korak dalje, kad je Grad Varaždin, tada na čelu s gradonačelnikom Ivanom Čehokom, također proveo reviziju, ali taj je dokument javnosti ostao nepoznat. Zaključke revizije nije vidjelo ni Kazališno vijeće, iako je Sandra Malenica, tadašnja dogradonačelnica Grada čiji su revizori obavili posao, bila redovita gošća na sjednicama Vijeća. Malenica danas pokušava minorizirati svoj utjecaj u gradskoj vlasti.

Tek je nova vlast dokument pronašla među spisima u Gradskoj vijećnici, pročitala i podijelila s javnošću. Ta je revizija iz 2019. godine pronašla pravne i financijske dubioze, koje je potvrdila i revizija iz 2021. godine - intendantica Jasna Jakovljević kuću je vodila i nastavila voditi, utvrđeno je revizijama, nezakonito i neracionalno.

image
Neven Bosilj
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Iako Grad Varaždin ne želi objaviti dokumente prije nego u kazalištu završi upravni nadzor Ministarstva kulture, Jutarnji list došao je u posjed oba dokumenta, revizije iz 2019. i 2021. godine.

Jakovljević kazalištem i njegovim proračunom od gotovo 14 milijuna kuna, pokazuje revizija, upravlja sama. Nema poslovnog ravnatelja koji bi nadgledao troškove i kontrolirao ih.

Osim poslovnog, HNK Varaždin nema ni umjetničkog ravnatelja, a na čelu Kazališnog vijeća, do lokalnih je izbora u svibnju, bila tehnološka tehničarka Otilija Cvetko. Članovi Vijeća su bili inženjerka prometa i lokalni novinar. Oni su Jasni Jakovljević lani, u njezinoj 69. godini, dali novi mandat. Uglednu kazališnu stručnjakinju, Senku Bulić, brzo su otpravili, uz opasku da program koji je predstavila nije dovoljno razrađen.

Članove vijeća koji nemaju nikakvog dodira s kazališnom umjetnošću, u Kazališno je vijeće imenovao Grad Varaždin. Nezakonito, jer nitko od njih, kako to propisuje Zakon i Statut, nije istaknuti djelatnik u kulturi. Promjenom vlasti, u Vijeće su imenovani ljudi iz struke, na čelu s Marijanom Varjačićem, bivšim intendantom, za čijih je mandata kazalište poslovalo najuspješnije u svojoj povijesti i stvorilo stručne pretpostavke za postati nacionalni teatar.

Novo Kazališno vijeće je zatražilo i novu reviziju, koju je Grad i poslao, a rezultati koje su porazni. U kazalištu je detektiran „pravni nered“, aktualan, kažu zaposlenici, punih sedam godina, od stjecanja statusa nacionalnog kazališta i dolaska Jasne Jakovljević, koja je na čelo HNK Varaždin došla 2005. godine.

HNK Varaždin, dakle, nema, i nikad u sedam godina kuća nije imala ključne osobe za poslovanje nacionalne kazališne kuće - umjetničkog i poslovnog ravnatelja. Poslove umjetničkog ravnatelja obavljali su savjetnici Ozren Prohić i Iva Hraste Sočo. Oboje zaposleni na drugim radnim mjestima, u kazalištu su radili na ugovor o djelu. U svojim su ugovorima dobili pravo raditi poslove koji spadaju u domenu umjetničkog ravnateljstva, a što se ugovorom o djelu ne smije ugovoriti.U ovogodišnjoj reviziji utvrđeno je da su za savjetničke usluge u 2019. i 2020. godini primili 113.325 kuna: Prohić 79.058, a Hraste Sočo 34.666.

Ozren Prohić, redovni zaposlenik Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu i desna ruka Jasne Jakovljević u HNK Varaždin, pritom je često bio u evidentnom sukobu interesa. Radio je program, određivao naslove, radio podjele uloga i birao vanjske suradnike, a više je puta za vanjskog suradnika izabrao sam sebe i to kazalištu naplatio.

Savjetnik Prohić u kazalištu je dobro zarađivao i na režijama. Jer je Prohić savjetnik odlučio da Prohić režiser režira predstave. Tako je, recimo za predstavu „Dnevnik Ane Frank“, primio 24.604 kune

Za planiranu, pa odgađanu i na kraju nestalu s repertoara, predstavu po tekstu Vedrane Vrhovnik, „Snijeg“, trebao je dobiti dodatnih 73.800 kuna.

Ozren Prohić je preferirao vanjske glumce, ansambl je sjedio doma. U 2018. godini je, prema reviziji iz 2019. godine na gostujuće glumce potrošeno blizu 149.000 kuna. Neki glumci iz ansambla negodovali jer u godinu dana nisu odigrali ni jednu predstavu. Drugima je to i odgovaralo jer su, kažu nam u HNK-u, istovremeno bili na plaći i imali sve vrijeme za posvetiti se ulogama u sapunicama.

Na plaće i putne troškove glumaca koji u 2018. godini nisu odigrali ni jednu predstavu, potrošeno je više od milijun kuna. Da su se plaće računale prema broju odrađenih radnih sati, prema računu revizije i analize platforme Budimo grad, taj bi trošak iznosio 75.000 kuna.

Dio ansambla koji je pokušao progovoriti o situaciji u kazalištu, trpi, rekli su nam njihove kolege, teški mobbing i buling.

Ugovor Ozrena Prohića s HNK Varaždin je pravna služba hrvatskog Sindikata djelatnika u kulturi ocijenila je „simuliranim i ništetnim“, a što je bilo podloga da Kazališno vijeće raskine suradnju s Ozrenom Prohićem. Nakon šest godina, Ozren Prohić je u kolovozu primio raskid ugovora o suradnji.

Statut omogućava privremeno zapošljavanje, "ali šest godina nije privremeno“, utvrđeno je u reviziji.

Ovo nije prvi put da se pravnici bave ugovorima Ozrena Prohića. On je 2019. godine nepravomoćno osuđen da je kao bivši ravnatelj ZKM-a s nekoliko suradnika iskoristio ugovore student servisa kojima su iz ZKM-a izvukli 1,25 milijuna kuna i međusobno podijelili većinu novca. Mandat ravnatelja Opere u HNK Rijeka, Prohić je završio sa sudskom optužnicom. Tužilaštvo Županijskog suda u Rijeci tereti njega i suradnika da su mešetarili s autorskim ugovorima, što je Prohiću donijelo imovinsku korist veću od 100 tisuća kuna. HNK Rijeka u toj je financijskoj aferi, ukupno oštećeno za više od četiri milijuna kuna.

Ugovor sličan Prohićevom, u HNK Varaždin imala je i Iva Hraste Sočo, posebna savjetnica ministrice kulture, Nine Obuljen Koržinek. Na ugovor o djelu je od 1.11. 2019. do 31. 12. 2020. ukupno u HNK -u Varaždin uprihodila više od 34.000 kuna.

Intendantica je taj angažman revizoru pravdala da je kazalište "moralo angažirati savjetnicu ministrice da zadržimo status nacionalnog teatra“.

- Iva Hraste Sočo je, temeljem navedenog Ugovora, izradila ekspertizu „Komorna opera kao dio ustrojstvene jedinice za glazbeno-plesnu umjetnost HNK u Varaždinu, bila potrebna kako bi se održao nacionalni status kazališta - napisala je Jakovljević u svom očitovanju revizoru. Na ozbiljne optužbe revizora, ispisane na 92 stranice teksta, intendantica je odgovorila na jednoj stranici.

Ministrica kulture za Jutarnji demantira takvu tvrdnju Jasne Jakovljević.

- Za vrijeme mandata ministrice kulture i medija dr.sc Nine Obuljen Koržinek nije bilo preispitivanja statusa nacionalnih kazališta, pa tako ni Varaždinskog – odgovoreno je.

Na ostala postavljena pitanja o financijskim dubiozama i nezakonitom poslovanju, ministrica upućuje na Grad Varaždin.

- Grad Varaždin je osnivač i napravio je reviziju nad poslovanjem kulturne institucije nad kojom je nadležan. Ministarstvo kulture i medija nadležno je za provođenje upravnog nadzora koji je u tijeku. Vezano za upite o projektima dr.sc. Ive Hraste Sočo, docentice Akademije dramskih umjetnosti, koja predaje i na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, ona nije u stalnom radnom odnosu Ministarstva kulture i medija te ima pravo djelovati kao producent glazbeno-scenskih izvedbi i raditi znanstveno-stručna istraživanja i publikacije za sve kulturne ustanove u Hrvatskoj i u svijetu – odgovara ministrica.

- Budući da se radi o značajnim isplatama za autorske honorare i za rashode ugovora o djelu i da su isti u 2019. godine ostvareni u ukupnom iznosu u većem od tri milijuna kuna, to znači da su u odnosu na godinu ranije povećani za 1,,2 milijuna kuna ili više od 60 posto – piše u ovogodišnjoj reviziji.

Hraste Sočo za svog je ugovora u HNK Varaždin, bila jedna od glavnih akterica kazališnog skandala. U HNK je poslala tekst za predstavu "Hrvatski škrtac“, autora Ante Guge, novinara i političkog savjetnika, čije milijunske porezne dugove otplaćuju njegovi prijatelji dok on sam radi za državu i živi na visokoj nozi.

O tome da će HNK raditi predstavu "Hrvatski škrtac“, Kazališno vijeće nije imalo pojma. Nakon što je Jutarnji list objavio detalje o toj tajnovitoj produkciji, predstave je otkazana.

Jasna Jakovljević, utvrđuje revizija, kazališnim je novcem plaćala političke priredbe, poput tradicionalnog Svečanog bala Varaždinske županije. Radi se o promociji Županije, na koju dolaze lokalni uglednici, ponekad i hrvatski dužnosnici te strani diplomati. Bude tu i poznatih lica hrvatske javne scene. Dolazak Tarika Filipovića i supruge Lejle na Svečani bal honoriran je s 12,5 tisuća kuna, pisao je Varaždinski.hr.

I to nije sve.

HDZ Varaždin i HNK ugovorili su organizaciju humanitarnog koncerta Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinska. HNK je, otkrili su revizori, sam platio sve rashode u iznosu od 52.000 kuna, uprihodio je 35.000. Dio novca tradicionalno se uplaćuje za određenu humanitarnu akciju. Uglavnom kad se sve zbroji i oduzme, ta akcija je kazalištu donijela gubitak, ukazuje revizija, od 44,6 tisuća kuna.

- Kazalište nije i ne smije biti "prolazni račun" za nečije privatne političke dealove - rekao je Ivan Obadić iz akcije Budimo grad.

Stipendije HNK Varaždin jedinstvene su u Hrvatskoj. Ni jedna nije dodijeljena natječajem, sve su dane djeci zaposlenika, kod nekih nije ni navedeno zanimanje za koje se dijete školuje, pa su stipendiju HNK dobili budući politolozi ili kemičari - stoji među zaključcima Kazališnog vijeća sa sjednica održanih 24. i 27. rujna 2021.

Obje pak revizije dovode u pitanje zakonitost cjelokupnog poslovanja kazališta. Tako se u reviziji iz 2021. godine otvara "niz pitanja o zakonitosti i ispravnosti postupaka kod obavljanja dužnosti intendantice, odnosno, otvara pitanje eventualnog prekoračenja njezinih ovlasti, pitanje eventualnog pogodovanja zbog omogućavanja korištenja određenih privilegija i koristi pojedinim vanjskim suradnicima i pojedinim zaposlenicima HNK Varaždin te u konačnici otvara pitanje nastanka možebitne štete za ustanovu, budući da je revizija mišljenja, da su određene isplate temeljene na nevjerodostojni dokumentaciji, koja nije u potpunosti i istinito odražavala poslovne događaje na temelju kojih je nastala".

Obje revizije predložile su Kazališnom vijeću da zatraži pisano očitovanje DORH-a o utvrđenim nepravilnostima.

Tko je Jasna Jakovljević?

Prije dolaska u HNK Varaždin, bila je poslovna ravnateljica i dvije godine v.d. intendantice HNK Zagreb. Nije prošla na natječaju za ravnatelja 2005. godine. Mjesto je dobila Ana Lederer, bivša partnerica njezinog, do jučer najbližeg suradnika, Ozrena Prohića. HNK Varaždin u to vrijeme nije mogao dobiti ravnatelja. Trajalo je to nekoliko godina, kad je 2014. godine došla Jakovljević. Lani joj je, "zbog velikih zasluga u kulturi", sa 69. godina produžen mandat. Ona se sama voli pohvaliti svojim prijateljstvima s političarima i na to da "Plenkoviću doma ide u papučama“.

Stanuje u kazalištu, frizirali su ju kazališni frizeri, šminkali šminkeri, robu je prala s kazališnim kostimima. Kad joj je Jutarnji prije nekoliko mjeseci postavio pitanje o tome, nije odgovorila, ali je, saznajemo, prestala koristiti zaposlenike kao privatne batlere. Jutarnji list pokušao je od Jasne Jakovljević dobiti odgovore na pitanja o utvrđenim nepravilnostima, međutim nije nam se povratno javila. Kad smo ju ranije jednom prilikom također pitali da odgovori na optužbe glumaca da je „kazalište žabokrečina“, tražila je veliki, zaseban intervju, na što Jutarnji list nije pristao zbog jednakog tretmana svih sudionika varaždinske kazališne groteske.

Gradonačelnik Varaždina, Neven Bosilj, čeka nalaz Ministarstva, koji je zatražio. Tada će, kaže, s oba dokumenta, revizijom i upravnog nadzora, izaći pred Gradsko vijeće.

- Ne želim povlačiti poteze dok ne dobijem sve izvještaje, ali osobno sam još prije tri godine potegnuo pitanje HNK, tada kao oporba u Vijeću – kaže gradonačelnik Bosilj.

Ono što neće reći, a Jutarnji saznaje, je da, pokaže li i nadzor ministarstva nepravilnosti u radu, prijedlog razrješenja Jasne Jakovljević naći će se pred Gradskim vijećem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:37