NA RUBU PROPASTI

MRAČNI DANI 'LJEPOTICE S LANIŠTA' S ovakvom zaradom Arena Zagreb bit će otplaćena za 326 godina

Prvi otkrivamo poražavajuće podatke o poslovanju impresivne dvorane: u tri mjeseca, od rujna do studenoga, bit će u njoj održano samo šest događaja. Ostalih 85 dana Arena će zjapiti prazna. Nema veze: direktor za neuspjeh uredno prima plaću od 12.500 kuna
 Marko Miščević/CROPIX

Ovako izgleda kalendar događanja u jednoj od najvećih gradsko-državnih investicija u posljednjih nekoliko desetljeća. U rujnu – dva događaja. Za listopad u rokovniku zabilježite tri datuma – 1., 3. i 22. – kad ćete moći birati između šaptača psima (Cezar Millan), dječjeg sajma i jedne plesne umjetničke skupine iz Japana. Studeni je također vrlo siromašan. Na repertoaru je samo jedno događanje – koncert Andrea Boccelija, piše Globus .

Posebno je otužan inače slavljenički prosinac.

Jedino događanje je Europsko rukometno prvenstvo za žene, ali će zato trajati dva tjedna.

I to puna dva tjedna u komadu, što je vjerojatno vrhunac zauzetosti “ljepotice s Laništa”, sportske dvorane Arena koja će ove godine navršiti šest godina i koju su građanima “poklonili” zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i tadašnji HDZ-ov premijer Ivo Sanader.

Ovo poklonili nije bezveze u navodnicima jer građani već šest godina tvrtki Ingra, koja je u gradnju Arene uložila 100 milijuna eura, otplaćuju godišnje rate u iznosu 7,2 milijuna eura, i tako sve do 2036. godine, kad bi objekt napokon trebao postati državno i gradsko vlasništvo, a Hrvati Ingri za Arenu ukupno vratiti 200 milijuna eura.

Mastodont. Pa fini je to novac, posebno ako nemaš viziju kome će Arena sljedećih 28 godina služiti, koliko bi minimalno trebala zarađivati da se financijski isplati, ali i što će, do vraga, državi i gradu mastodont od 90.340 četvornih metara bruto površine na šest etaža i 15.024 sjedećih mjesta ako ga nitko ne posjećuje, a čak ni njegovi upravitelji ne vide smisla u privlačenju događanja.

Tik do sportske dvorane na Laništu smjestio se Arena shopping centar koji, vidi vraga, nema baš nikakvog problema s posjetiteljima, piše Globus .

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 20:32