‘DOŠLI SMO PRED ZID‘

Mrak-Taritaš: ‘Cirkus i alarmantno stanje u hrvatskom pravosuđu potvrđuju tri nova uhićenja‘

Rekla je kako u pravosuđe koje ne funkcionira nemaju povjerenje građani ni tvrtke, ali niti sami suci.

Anka Mrak-Taritaš

 Nera Simic/Cropix

Saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš (GLAS) upozorila je u srijedu kako je u hrvatskom pravosuđu cirkus i alarmantno stanje te da je Hrvatska došla pred zid, što potvrđuju i tri najnovija uhićenja, a da na te probleme vlast žmiri umjesto da se s njima suoči, no ne i oporba.

Osvrčući se na "slučaj Agrokor", Mrak-Taritaš je na konferenciji za novinare rekla kako u pravosuđe koje ne funkcionira nemaju povjerenje građani ni tvrtke, ali niti sami suci, da se svodi na spektakularna uhićenja, a nakon toga zbog zastare nema ništa od predmeta ili županijsko državno odvjetništvo povlači optužnicu.

Kao najstrašnije u svemu navela je da očigledno pravosuđe "funkcionira na daljinski upravljač premijera", odnosno HDZ-a koji tim institucijama "drmaju" od 1990.

"Popucale su obrane i brane i ako je netko i najmanje sumnjao ili nije vjerovao, mislim da ih je stvarnost ovih dana razuvjerila i pokazala pravo lice pravosuđa kojeg nemamo", poručila je Mrak Taritaš.

"U pravosuđu je cirkus, što potvrđuju i tri najnovija slučaja uhićenja", ocijenila je i dodala da smo "došli pred zid" te da treba nešto napraviti, upitavši: "Quo vadis, Hrvatska?".

DORH-u i Uskoku zamjerila je da ne rade svoj posao, da je obraćanje ravnateljice Uskoka video vezom ispod svake razumne razine, osim ako se nešto ne skriva, da se predmet protiv bivše ministrice Gabrijele Žalac stavio u mirovanje te da su iz Ureda europskog javnog tužitelja rekli kako nisu radili na tom slučaju.

Zašto i po čijem nalogu, upitala je Mrak-Taritaš i ustvrdila kako se radi po nalogu premijera, napominjući da je Ured europskog javnog tužitelja u četiri mjeseca pokrenuo 430 istraga, u kojima je potencijalna šteta 7 milijardi eura.

Navodeći slučaj u kojem je zamjenica državnog odvjetnika osumnjičenoj Piruški Canjugi navodno odavala informacije iz "slučaja Agrokor", rekla je kako je to model po kojem se radi, nakon spektakularnih uhićenja i proteka vremena optužnice padaju, što je slika hrvatskog pravosuđa.

Upozorila je kako bi Hrvatska mogla snositi financijske posljedice, među ostalim, i zbog povlačenja optužnice protiv bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića, napominjući da su neki ljudi bili u pritvoru mjesecima, da im je, ne ulazeći u njihovu krivnju ili nevinost, uništena karijera, zdravlje i život.

Pravo na suđenje u razumnom roku je jedno od temeljnih prava, naglasila je Mrak-Taritaš i dodala kako olako ljude proglašavamo krivima i stavljamo ih u zatvor, ali da oni neće sjediti skrštenih ruku, već će tražiti odštetu od RH na koju imaju pravo, "a plaćat ćemo je mi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. veljača 2023 03:55