ŽESTOKA POLEMIKA

MRAK-TARITAŠ O ENERGETSKIM CERTIFIKATIMA 'Tko misli da smo u krivu neka nas tuži EU!'

Ministrica jučer je ponovno objasnila da sve nekretnine koje se prodaju i oglašavaju za prodaju moraju imati taj certifikat

Ministarstvo graditeljstva je reagiralo brojne upite o tome što se to smatra medijem, vezano za energetsko certificiranje kuća i stanova, koje je izazvalo žestoko negodovanje agencija za promet nekretnina i građana.

Zakon o gradnji je stupio na snagu 1. siječnja 2014. godine, a propisuje obavezni energetski pregled i na osnovu toga dobivanje certifikata pri prodaji nekretnina.

- Pojam medija definiran je Zakonom o medijima (NN 59/04, NN 84/11, NN 81/13) i Zakonom o elektroničkim medijima (NN 153/09, 84/11, 94/13, 136/13) te stoga objavljujemo s tim u vezi bilješku Ministarstva kulture koje je nadležno za citirane zakone:

Portali koji su namijenjeni isključivo oglašavanju, a ne sadrže urednički oblikovane programske sadržaje koji se objavljuju dnevno ili periodično od strane pružatelja elektroničkih publikacija u svrhu javnog informiranja i obrazovanja, nisu mediji sukladno članku 2. Zakona o medijima. Sve elektroničke publikacije upisane su u Upisnik pružatelja elektroničkih publikacija pri Agenciji za elektroničke medije, te se može provjeriti koji portali su elektroničke publikacije tj. imaju status medija - pojašnjavaju u ministarstvu. Kazna za kršenje te odredbe Zakona je od 5000 do 30.000 kuna.

ANKA MRAK TARITAŠ ZA JUTARNJI 'Nema kaosa s nekretninama, sve će se srediti već u siječnju

Međutim, ističu nadalje, prema članku 24. novoga Zakona o gradnji (NN 153/13) ovlašteni posrednik u prometu nekretnina obvezan je u oglasu o prodaji, iznajmljivanju, davanju na leasing ili u zakup zgrade za koju se izdaje energetski certifikat, odnosno njezina posebnog dijela, koji se objavljuje u medijima navesti energetski razred zgrade, odnosno njezinog posebnog dijela.

Dakle, agencije ne smiju oglašavati necertificirane nekretnine.

Krenula je žestoka polemika oko tumačenja EU direktive prema kojoj je donesena odredba o energtskom certiciranju. Agencije za trgovanje nekretninama tvrde da u izvornoj direktivi stoji kako se mogu oglašavati sve nekretnine, a energetski certifikat se mora pri oglašavanju i prodaji istaknuti samo za one koje ga posjeduju.

No, ministrica Anka Mrak Taritaš jučer je ponovno objasnila da to nije istina, te da sve nekretnine koje se prodaju i oglašavaju za prodaju moraju imati taj certifikat.

- Na našim web stranicama smo objavili cijelu prevedenu direktivu, prema kojoj su također, što mnogi osporavaju, stoji da svaka država članica može odrediti sankcije prodavateljima koji se ne pridržavaju odredbi direktive. Tko misli da smo pogriješili i krivo protumačili EU direktivu, može se slobodno obratiti nadležnom europskom sudu - poručila je ministrica.Za nekretnine koje se iznajmljuju energetski certifikat je potreban tek od 1. siječnja 2016. godine.

Propisane najviše cijene energetskog certifikata kreće se od 1200 kuna za manji stan na više, a obveza pribavljanja i objave energetskog certifikata prije prodaje i iznajmljivanja nekretnine proizlazi iz EU direktive o energetskoj učinkovitosti zgrada (članak 11. i 12.), koja propisuje da države članice moraju zahtijevati da se u oglasima navede i pokazatelj energetske učinkovitosti zgrade odnosno dijela zgrade koji se prodaje, stana, ureda itd. Ukoliko Hrvatska to ne bi učinila prijetila bi nam novčana kazna, odgovor je ministarstva na kritike da će novi Zakon o gradnji i obveza energetskog certificiranja usporiti ionako tromo tržište nekretnina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 23:38