OPORBA NA NOGAMA

Mrak Taritaš: ‘Plenkoviću, dajte konačno nešto odradite kako spada, ništa vam nije uspjelo‘

Spomenula je i neprovođenje reforme pravosuđa ustvrdivši da jedino što se dogodilo je dodatno narušavanje slike pravosuđa
Anka Mrak Taritaš
 Damjan Tadic/Cropix

Saborska oporba ocijenila je u srijedu da Godišnje izvješće o radu Vlade daje nerealnu sliku, kao da živimo u Švicarskoj a ne u Hrvatskoj, dok je Anka Mrak Taritaš pozvala premijera Andreja Plenkovića „da konačno odradi nešto kako spada”.

„Dajte konačno nešto odradite kako spada, od početka do kraja jer s koronom, cijepljenjem, zdravstvom, obnovom, reformama, tržištem rada, zelenom tranzicijom i zapravo svime čega ste se trebali primiti to vam nije uspjelo”, kazala je Mrak Taritaš (Klub zastupnika Centra i GLASA) u raspravi o premijerovom izvješću.

Kaže kako bi - kada sluša premijera Plenkovića, mogla pomisliti da živi u Švicarskoj, a ne u Hrvatskoj. ”Ipak stvari nisu tako briljantne i Vlada nije odradila dobar posao”, ustvrdila je Mrak Taritaš navodeći da smo među najlošijima u EU u borbi protiv korone i cijepljenju, da imamo najviše cijene goriva u okruženju te da nema još ništa od obnove nakon potresa.

Spomenula je i neprovođenje reforme pravosuđa ustvrdivši da jedino što se dogodilo je dodatno narušavanje slike pravosuđa kroz nepotrebnu trakavicu oko izbora predsjednika Vrhovnog suda.

Krešo Beljak (Klub HSS-a i RF-a) rekao je kako je u izvješću puno planova a puno manje realizacije, no pozdravlja što je premijer spomenuo da je bilo i pogrešaka. „To je velik pomak pa ne mogu biti protiv svega”, kazao je.

Njegova kolegica iz Kluba kuba Katarina Peović referirala se na najavljeno povećanje minimalne plaće ocijenivši rast od 350 kuna nedovoljnim. „Sadašnja minimalna plaća zadovoljava tek 25 posto životnih potreba pa je jasno da bi povećanje i na 5000 kuna bilo nedovoljno”, smatra Peović.

Domagoj Hajduković (Klub Socijaldemokrata) ukazao je na korupciju, stopu siromaštva, loš životni standard, loše stanje u zdravstvu, slabu procijepljenost, neprovođenje obnove nakon potresa...

„Kada bi sveo na apsurd kako radnici u Hrvatskoj žive, ilustrirao bih to razlikom između č i ć jer prije su prije primali plaću a sada plaču”, ustvrdio je Hajduković i zaključio da kako ne čudi što je nacionalni sport „hrvatski triatlon, dizanje kredita, preskakanje rata, plivanje u dugovima”.

Emil Daus (Klub IDS-a) najviše primjedbi imao je na najavljenu reformu zdravstva kojom se planira cijeli sustav centralizirati. "Cijena centralizacije koju ćemo ovaj put platiti mjerit će se doslovno u ljudskim životima", upozorio je Daus apelirajući na mudrost i razum da do toga ne dođe.

"Ako budete išli u smjeru uređene i humane države, imat ćete našu podršku, ali s dodatnom centralizacijom zdravstvenog sustava na štetu građana - nećete", poručio je premijeru Plenkoviću koji je podnio Saboru izvješće o radu Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2023 07:39