MINISTARSTVO GRADITELJSTVA POD LUPOM

MRAK TARITAŠ POKRENULA ISTRAGE Izdaju certifikate do 16 sati službeno, a kasnije u fušu?

Petero zaposlenika Ministarstva građevinarstva ima ovlaštenje za privatni biznis, a istražuje se jesu li radili bez znanja nadređenih

Zaposlenici Ministarstva graditeljstva završilli su tečaj za energetsko certificiranje zgrada, i već su time prekršili Zakon o državnim službenicima, a ako su krenuli u biznis i izradili samo jedan certifikat, i oni i resorno ministarstvo Anke Mrak Taritaš je u sukoba interesa.

Dakle, pored svoje plaće, u fušu će dodatno zarađivati na trenutno najunosnijem biznisu u sektoru nekretnina. Od oko 150 tisuća nekretnina koje se oglašavaju za prodaju, trenutno ih energetske certifikate posjeduje manje od 20 tisuća.

Iz izvora bliskih institucijama koje su od Ministarstva graditeljstva dobile dozvolu da educiraju osobe za energetsko certificiranje, doznali smo da se u sve većem broju prijavljuju državni službenici.

Edukaciju u trajanju od 40 sati za prvostupanjski tečaj, a postoje dva stupnja od kojih svaki košta 6 do 8 tisuća kuna, plaćaju im, tvrde naši izvori, institucije u kojima rade, a koje se financiraju iz državnog proračuna.

U Ministarstvu graditeljstva su nam potvrdili kako je zasada petero njihovih zaposlenika završilo program izobrazbe za provođenje energetskih pregleda, ali ističu kako im to zakon omogućava.

- Imamo podatak da je petoro djelatnika Ministarstva tijekom svog godišnjeg odmora završilo programe izobraze o vlastitom trošku te nakon toga pribavilo ovlaštenje - tvrde. Međutim, u daljnjem tekstu, citirajući Zakon o državnim službenicima, neizravno potvrđuju da je riječ o kršenju zakona.

- Državni službenik može izvan redovitoga radnog vremena, po prethodno pribavljenom odobrenju čelnika državnog tijela, obavljati poslove ili pružati usluge pravnoj ili fizičkoj osobi, samo ako nad tim djelatnostima, odnosno nad radom te fizičke ili pravne osobe, državno tijelo u kojemu je u službi ne obavlja nadzor ili ako takav rad nije zabranjen posebnim zakonom, te ne predstavlja sukob interesa ili prepreku za uredno obavljanje redovitih zadataka niti šteti ugledu državne službe - objašnjavaju u tom ministarstvu.

A Ministarstvo graditeljstva nadzire cjelokupan proces energetskog certificiranja, od odobravanje dozvola za educiranje, davanje licenci certifikatorima, pa do nadzora provođenja energetskih te kontrole i izdavanja certifikata.

To dokazuje i Pravilnik o energetskom certificiranju, a u kojem jasno piše da “Nadzor nad ispunjavanjem propisanih uvjeta za provođenje energetskih pregleda građevina i energetsko certificiranje zgrada i radom ovlaštenih osoba provodi Ministarstvo i poduzima potrebne propisane mjere.”

U Ministarstvu, pak, tvrde da nemogu nikome zabraniti da se dodatno educira, te da bi nezakonito bilo jedino da su njihovi zaposlenici počeli obavljati energetske preglede bez da im je “čelnik državnog tijela” to odobrio, a u ovom slučaju je to ministrica Anka Mrak Taritaš.

U to nisu sigurni, pa su najavili pokretanje istrage.

- Nitko od petero djelatnika Ministarstva koji imaju ovlaštenje za provođenje energetskih pregleda i energetskog certificiranja zgrada nije takvo odobrenje ni zatražio ni dobio. Ministarstvo će izvršiti nadzor nad izdanim certifikatima i ukoliko se pokaže da je netko od djelatnika Ministarstva prekršio odredbe zakona pokrenuti će se stegovni postupak - odgovaraju. Nelogično je da bi ti zaposlenici polagali tečaj, ako se time ne namjeravaju baviti. Ako su izradili ijedan certifikat, teško su prekršili zakon. Ako dobiju dozvolu ministrice za taj posao, znači da je Ministastvo samo sebe svjesno dovelo u sukobu interesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:41