BIVŠI ŠEF HEP-a DAO JASAN ISKAZ

Mravak odao Barišića i dobio oprosnicu: Tražio me da poslujem s Fimi-Medijom

Bivši predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak u iskazu navodno nije izravno teretio Sanadera, ali je rekao da se Barišić pozivao na dogovore s bivšim premijerom
Zagreb, 240409.Ivan Mravak, predsjednik uprave HEP-a, snimljen u svom uredu u Vukovarskoj ulici.Foto: Sasa Midzor Sucic / CROPIX
 Saša Midžor Sučić / CROPIX

ZAGREB - Bivši predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak dobio je tzv. oprosnicu DORH-a te je danas ispitan kao svjedok u uskokovoj istrazi protiv dojučerašnjeg šefa carinske uprave Mladena Barišića i Nevenke Jurak u slučaju Fimi Media, doznajemo iz pouzdanih izvora.

Ivan Mravak, protiv kojega USKOK vodi tri istrage zbog zloupotreba u HEP-u vezane za isporuke jeftine struje TLM-u, Dioki Grupi te primanje mita za namještanje poslova privatnim poduzetnicima, već je ranije u svojim iskazima USKOK-u spominjao i suradnju između HEP-a i Fimi Medie Nevenke Jurak.

S obzirom da je pokazao spremnost da ispriča sve što zna o pozadini tog poslovnog odnosa i iznese inkriminirajuće podatke o Barišiću, tužiteljstvo je pristalo na suradnju s Mravkom.

Pozivao se na Sanadera

Konkretno, u skladu s novim ZKP-om, Mladen Bajić potpisao je Mravku izjavu da protiv njega neće biti pokrenut kazneni progon u tom slučaju, ako tereti druge osobe za teža kaznena djela.

Mravak je tako danas i teretio Barišića u svom svjedočenju. Potvrdio je da je HEP poslovao s tvrtkom Fimi Media upravo zato što je to od njega tražio tadašnji rizničar HDZ-a Mladen Barišić.

Mravak navodno nije izravno teretio bivšeg premijera Ivu Sanadera, ali je rekao da se Barišić pozivao na dogovore sa Sanaderom.

Mravak je potvrdio da je s tvrtkom Fimi Media sklopio 20-tak ugovora od 2005. godine naovamo, vezano za razne promidžbene aktivnosti.

Veće cijene

Sljedio je upute Mladena Barišića i osigurao da tvrtka Nevenke Jurak dobije poslove izravnom nagodbom. Pritom je preko svojih suradnika u HEP-u organizirao da na pozivne natječaje ponude pošalju samo tvrtke “pod kontrolom” Nevenke Jurak. Te su tvrtke mahom imale nešto veće cijene pa su ponude Fimi Medije izgledale najpovoljnije.

Mladena Barišića i Nevenku Jurak USKOK tereti da su na taj način iz HEP-a izvukli oko milijun eura.

Ivan Mravak i sutra bi iz istražnog zatvora u Remetincu trebao biti doveden u USKOK, gdje će nastaviti sa svojim iskazima, u nekim slučajevima očito kao svjedok, a u nekima kao osumnjičenik.

Kandidati za oprosnice i nagodbe:

Darko Beuk - nagodba

- Bivši šef Hrvatskih šuma Darko Beuk završio je u istražnom zatvoru zbog optužbe za namješteno poslovanje tog poduzeća s Fimi Medijom teškog oko 2,5 milijuna kuna. Nakon što se odlučio na suradnju, priznao krivnju te teretio Mladena Barišića, Beuk je pušten iz istražnog zatvora. Sklapanje sporazuma s USKOK-om za minimalnu kaznu vrlo je izvjesno.

Josip Protega - moguća oprosnica:

- Bivši predsjednik uprave Hrvatske poštanske banke najizgledniji je kandidat za dobivanje oprosnice. Iako je u istrazi protiv Barišića inkriminirano poslovanje HPB-a i Fimi Media, Protega se nije našao na popisu osumnjičenih. Iz toga se dade zaključiti da je Protega ili u fazi završnih pregovora s tužiteljstvom ili je i on već već dobio “Bajićevu oprosnicu”.

Ivica Kirin - moguća oprosnica

Bivši ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin također je kandidat za oprosnicu. Iako je Kirin ispitan u USKOK-u u svojstvu osumnjičenika, istraga protiv njega još nije pokrenuta. Kirin je jasno pokazao da je spreman teretiti Barišića, a možda i konkretnije uvesti u priču Sanadera.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 20:59