POVRATAK OTPISANOG

Mravak se vratio raditi u HEP u pratnji policije. Radit će kao inženjer u Heinzelovoj

Bivši predsjednik Uprave HEP-a nakon više od šest mjeseci opet na poslu. Dodijeljeno mu je mjesto inženjera u HEP Izgradnji, u Heinzelovoj ulici, gdje može očekivati plaću od 9000 kuna
 Boris Kovačev/CROPIX

ZAGREB - Ivan Mravak, bivši predsjednik Uprave HEP-a, nakon šest mjeseci provedenih u pritvoru, vratio se na posao, potvrdio nam je Leo Begović, sadašnji direktor HEP-a.

Mravak nije vraćen na dužnost savjetnika direktora HEP Distribucije na kojoj je bio u trenutku kad je uhićen i odveden u Remetinec, doznaje Večernji list.

Plaća 9000 kuna

Dodijeljeno mu je mjesto inženjera u HEP Izgradnji, u Heinzelovoj ulici, gdje može očekivati plaću od 9000 kuna. Na posao dolazi u pratnji dvojice policajaca koje je dobio nakon izlaska iz pritvora, piše Večernji.

Podsjetimo, Mravak se potkraj ljeta, nakon nekoliko mjeseci provedenih iza rešetaka, a suočen s nizom teških optužbi, odlučio braniti istinom. U svojim je opsežnim iskazima, dijelom kao osumnjičenik, dijelom kao svjedok, ispričao istražiteljima USKOK-a sve detalje o spornim poslovima koji su se odvijali u HEP-u za vrijeme njegova mandata. On je prvi USKOK-ov optuženik koji je svjedočio o korupcijskoj hijerarhiji u HDZ-u i Vladi. Izravno je teretio bivšeg premijera Ivu Sanadera u istrazi koja se vodi u slučaju HEP-TLM sa štetom od 600 milijuna kuna.

Namještanje poslova

Mravak tvrdi da je postupao prije svega prema nalogu tadašnjeg premijera, kao i visoko pozicioniranih ljudi koje je Sanader zadužio da rješavaju određene probleme.

Optužen je i za namještanje poslova i mito, pa zbog isporuke jeftine struje Diokiju, te za fiktivno zaposlenje i dodjelu HEP-ova stana Radi Buljubašiću. Unatoč svemu, Mravak nije izgubio posao u HEP-u.

Šest mjeseci neplaćenog

- Gospodin Mravak je u trenutku kad je zatvoren iskoristio mogućnost šest neplaćenih mjeseci. Sada je dao zahtjev da se vrati i, prema našim internim pravilima i propisima, dužni smo ga vratiti na posao - rekao nam je Begović koji ističe da je riječ o delikatnoj situaciji.

- Mravak je pušten da se brani sa slobode i tek se treba dokazati je li kriv ili ne. Stoga davanje izvanrednog otkaza još nije opcija, jer pokaže li se da je nevin, mogli bismo naštetiti tvtki. Naravno, postavlja se pitanje što ako je Mravak uistinu oštetio tvrtku. Ako je to točno, morat ćemo tražiti da nam na kraju plati naknadu štete - zaključio je Begović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 03:12