RAZOČARANI RODITELJI

Mrlja na dodjeli Oskara znanja: ‘Pa pogledajte kako su tretirali dio nagrađene djece, ni imena im nisu htjeli pročitati!‘

‘Sva su djeca sjedila zajedno, ali jedino plesači i svirači nisu bili prozvani‘, opisala je ravnateljica Raguž Cukrov

Dodjela Oskara znanja državnim prvacima srednjih škola i srednjoškolcima pobjednicima na međunarodnim natjecanjima

 Vanesa Pandzic/Cropix

Na jučerašnjoj dodjeli Oskara znanja za osnovnoškolce oko 80 od 180 dobitnika nije bilo prozvano. Tih osamdesetak učenika nagrade je dobilo za postignuća u glazbi i plesu. Njihovi profesori i roditelji ljute se jer smatraju da djecu s umjetničkih polja ne tretiraju jednako kao one iz STEM i ostalih područja. Ruža Raguž Cukrov, ravnateljica glazbene škole Ivana Lukačića, s nama je razgovarala i rekla da su prijašnjih godina sva djeca bila jednako tretirana. Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga o ovome će razgovarati na sastanku s organizatorom, Agencijom za odgoj i obrazovanje. Ravnateljica Agencije, Dubravka Brezak Stamać, rekla nam je kako s njihove strane nije bilo propusta.

U sportskoj dvorani XV. gimnazije u Zagrebu jučer su održani 18. po redu Oskari znanja za učenike osnovnih škola. Na svečanu dodjelu bili su pozvani učenici državni prvaci iz svih školskih predmeta te disciplina iz sporta, glazbenih i plesnih škola. Nagradu dodjeljuje AZOO.

- Djeca iz općeobrazovnih škola bila su prozvana imenom, prezimenom, predmetom za koji su dobili nagradu i školom. To je bilo lijepo prikazano na ekranu. Po završetku čitanja imena iz jedne grupe, recimo jezika ili STEM predmeta, ta su djeca pozvana da ustanu i svi su im pljeskali. Učenicima glazbenih i plesnih škola niti su bila pročitana imena, niti je bila vidljiva disciplina iz koje su oni državni prvaci, niti su navedene njihove škole. Imena su se samo za vrijeme jedne točke vrtjela na ekranu. Sva su djeca sjedila zajedno, ali jedino plesači i svirači nisu bili prozvani, opisala je Raguž Cukrov. Dodala je da se imena ne vide niti na službenoj snimci svečanosti na YouTubeu.

image

Dodjela Oskara znanja državnim prvacima srednjih škola i srednjoškolcima pobjednicima na međunarodnim natjecanjima

Vanesa Pandzic/Cropix

Neke škole odbile sudjelovati

Danas se održala dodjela Oskara za učenike srednjih škola, a Raguž Cukrov kaže kako su neke umjetničke škole zbog jučerašnje situacije odbile sudjelovati.

Po završetku programa obratila se ravnateljici AZOO i predstavniku Ministarstva znanosti i obrazovanja. U razgovoru s kolegama zaključila je da je mišljenje da su se dogodili diskriminacija i zanemarivanje dobitnika nagrada s područja plesa i glazbe jednoglasno. Reakciju koju je od njih dobila opisuje kao puko slijeganje ramenima.

- Najmlađi učenik iz naše škole pitao je zašto nisu prozvani. Rekao je da bi mu bilo draže da uopće nisu imali te nagrade i da nisu bili pozvani, nego da su samo sjedili sat i pol vremena. Vjerojatno je bilo djece koja to nisu osjetila, ali mnogi jesu, rekla je.

Smatra da je time zanemaren trud i napor koji djeca ulažu van vremena obaveznog obrazovanja. - Prvaci iz neumjetničkih predmeta izvrsni su u jednom od svojih predmeta. Naša djeca pohađaju dvije paralelne škole. To su sati vježbanja. Dijete osim što ide u jednu, ide i u drugu školu i onda još mora vježbati svoje instrumente u treće vrijeme koje nema. Dijete to zavrijedi i onda mu ni ime ne pročitaju. Nije stvar ni čitanja imena, nego statusa poštovanja i jednakog odnosa prema svima, objasnila je.

image

Dodjela Oskara znanja državnim prvacima srednjih škola i srednjoškolcima pobjednicima na međunarodnim natjecanjima

Vanesa Pandzic/Cropix

Na Facebook profilu Oskara znanja roditelji djece i njihovi učitelji mahom su pisali istovjetne komentare.

"Molim organizatora za objašnjenje zašto su učenici koji su osvojili nagrade iz umjetničkog područja nepravedno zapostavljeni. Komorni zbor GŠ Pavla Markovca je čak imao situaciju da nije niti stajao među ostalom djecom već sa strane, potpuno izostavljen. Učenicima koji su osvojili prva mjesta na državnim natjecanjima plesa i glazbe nismo imali prilike niti čuti ime. Zaista bih voljela dobiti odgovor i objašnjenje zašto je do toga došlo. Nadam se da ćete naći načina da to ispravite. Čestitam svim dobitnicima nagrade, svi ste naš ponos!", piše u jednom od njih.

Bez objašnjena

Objašnjenje u komentarima još nisu dobili.

Raguž Cukrov kaže kako nejednak tretman nije jedinstven slučaj s Oskara znanja. Mnogi učenici koji su državni prvaci za svoja postignuća dobiju dodatne bodove pri upisu u srednje škole, ali ne i učenici glazbenih i plesnih škola.

- To je nekad postojalo, ali je ukinuto. Vrhunski sportaši dobivaju bodove s natjecanja, ali muzičari ne. Ne bih znala reći zašto. AZOO obuhvaća kompletno obrazovanje u Hrvatskoj i trenutno nema savjetnika za umjetničke škole, a za druge ima. To je radno mjesto otvoreno, no nitko ne radi na njemu. Ne radi se o novom problemu, nego se on provlači, navela je.

Prošle godine Oskari znanja održali su se online tako da se situacija ne može s njom usporediti. Međutim, Raguž Cukrov prisjetila se 2016. godine kada je bila mentorica jednoj učenici. Ta da su se Oskari održali u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, a organizacija je bila, kaže, na visokom nivou. Osobno su bili prozvani i kipiće dobili i mentori i djeca.

image

Dodjela Oskara znanja državnim prvacima srednjih škola i srednjoškolcima pobjednicima na međunarodnim natjecanjima

Vanesa Pandzic/Cropix

- To traži malo više vremena, ali je puno primjerenije i pravedno za sve, komentira.

Sada se prvi put susrela s nepozivanjem dijela učenika na Oskarima znanja.

- Ono što nas strašno povrjeđuje kao umjetnike je to da smo mi sastavni dio proslave, nastupa, priredbe. Nekad imamo osjećaj da imamo samo funkciju zabavljača. Bez nas nema nikakvog događanja jer ono mora biti popraćeno plesom i glazbom. Istovremeno za naš trud ne dobijemo isti tretman. Nismo se baš lagodno osjećali, uzrujana je Raguž Cukrov.

Osim sastanka između Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga i AZOO-a, škole će AZOO-u poslati službeni dopis. O problemu žele nastaviti dizati svijest.

- Agencija je sve izorganizirala. Nitko nije bio oštećen. Sva su djeca bila na ekranu. Velik dio učenika s umjetničkih područja je nastupao što nije bilo moguće za učenike iz STEM područja. Nema propusta, dala nam je kratak komentar ravnateljica AZOO-a Brezak Stamać.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:32