A STIŽE I NOVI UDAR > 50 TISUĆA OTKAZA OVE GODINE?

Mrsić: Krajem prosinca bilo je 315.438 NEZAPOSLENIH! Ali, ne bojimo se novog vala nezaposlenosti

Slavonski Brod 301109.U Brodsko posavskoj zupaniji ima 14902 nezaposlena sto je 20% vise nego u istom periodu prosle godine.Vecina ih misli da nece naci zaposlenje preko biroa za zaposljavanje.Na slici biro za zaposljavanje. Foto: Danijel Soldo / CROPIX
 Danijel Soldo / CROPIX

Ministar rada Mirando Mrsić objavio je, kako veli, 'prvi i posljednji put' broj nezaposlenih u zemlji. Kako je izvijestio ministar, u zemlji je krajem prosinca bilo 315.438 nezaposlenih.

Mrsić je najavio kako će taj broj ubuduće objavljivati Zavod za zapošljavanje dva puta mjesečno na svojoj internetskoj stranici, a možda i na dnevnoj bazi ukoliko, kako je Mrsić izjavio, tehničke mogućnosti to dopuste.

- Ovo je prvi i zadnji puta da na konferenciji za novinare objavljujem broj nezaposlenih jer će odsad, zahvaljujući projektu Statistika on-line, svi podaci o kretanju nezaposlenosti i zapošljavanju biti dostupni na web stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i ažurirat će se dva puta mjesečno - objavio je Mrsić.

Na zavodu će se nastojati i povećati broj savjetnika, od kojih jedan danas mora svjatovati 800 nezaposlenih. Cilj je taj broj smanjiti na 300 nezaposlenih. Također je najavljena i decentralizacija HZZ-a, kako bi se Zavod prilagodio različitim potrebama nezaposlenih u Slavoniji i Dalmaciji.

Kako je Mrsić najavio, cilj nove Vlade je podići broj zaposlenih u radno aktivnom stanovništvu na 60 posto sa 52,3 posto na kojem se trenutno nalazi.

Posebna briga će se voditi o 127 tisuća mladih koji su nezaposleni, a glavni problem im je nedostatak iskustva, kao i stariji radnici, dugotrajno nezaposlene žene, osobe sa zastarjelim znanjima te osobe s invaliditetom.

Promjenama zakona će se osigurati ukidanje prakse prijave na Zavod samo kako bi se ostvarilo neko pravo.

- Ne bojimo se novog vala nezaposlenosti. Stanje je takvo kakvo je, od njega ne treba bježati. Učinit ću sve da se amortizira novi udar - komentirao je Mrsić najave o 50 tisuća novih otkaza u Hrvatskoj ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:52