MINISTAR OTVORENO O OTPUŠTANJIMA

Mrsić: 'Moramo pripremiti vojsku nezaposlenih za 2014., kada će se početi otvarati nova radna mjesta'

 Nenad Dugi / CROPIX

- Smatram da bi SDP na lokalne izbore u zagrebu trebao ići s koalicijom kakva je na državnoj razini jer se pokazalo da je ta koalicija dobra, no treba se sjesti i ozbiljno razgovarati o tom pitanju - rakao je ministar Mirando Mrsić gostovajući u emisiji Nedjeljom u 2. Mrsić je kazao kako je mogućnost da SDP na lokalnim izborima koalira s Laburistima samo probni balon, a da će o mogućoj koaliciji s don Ivanom Grubišićem u Splitu morati odlučiti kolege u Dalmaciji. Na pitanje je li moguće da Bandić ponovo vodi Zagreb jer tako pokazuju ankete Mrsić je samouvjereno odgovrio.

- Vidite što se dogodilo kada se Bandić kandidirao na predsjedničkim izborima? To su samo ankete, a njima ne treba robovati. Vjerujem da će SDP imati svog gradonačelnika i većinu i gradu - kazao je.

Osvrnuo se Mrsić i na nedavnu odluku Vlade kojom je otkazala kolektivni ugovor nakon dugih i iscrpnih pregovora sa sindikatima nakon čega su isti najavili tužbu. Ministar je kazao da je pravo svakoga tko misli da je u pravu da tuži, no da se temeljem članka 23. koji u slučaju pogoršane gospodarske situacije jednostrano ugovor može otkazati. Mrsić je i rekao da ih čeka još jedan pregovor jer postoji još jedna obveza koja dolazi na naplatu 1.1.2013. To je ona koju je sa sindikatima dogovorila prethodna Vlada prema kojoj nakon navedenog datuma slijedi povećanje plaća bez obzira na to u kakvoj situaciji bile državne financije.

- To će državu koštati milijardu i 600 milijuna kuna. Odakle se to može isplatiti - upitao je Mrsić.

- Ova Vlada neće zaduživanjima izvana kupovati socijalni mir kao što je to radila bivša Vlada. Ovo je godina istine i mi smo podvukli smo crtu i objavili pravo stanje u državi. Uloga Ministarstva je da pripremi vojsku nezaposlenih za trenutak kad će se početi otvarati radna mjesta a to će biti tek početkom 2014. godine.

Potvrdio je da će u javnoj upravi će biti otpuštanja, ali nije htio licitirati s brojkom. No moguće je da bude i ona koju je spominjao Slavko Linić, a to je oko 20 tisuća. Mrsić misli da će se to dogoditi prije početka 2014.

- Svaki ministar u svom resoru mora vidjeti koliko ljudi ima pravo na mirovinu, a koliko će ih ići po sili zakona. U javnoj upravi potrebno je "provjetravanje" - naglasio je.

Voditelj Aleksandar Stanković pročitao je pismo jedne gledateljice koja je zatrunjela te joj zbog toga nije produžen ugovor na određeno s obzirom da je ministar najavio da će se promovirati rad na određeno.

- To je nerealno i novim Zakonom o radu zaštitit ćemo buduće majke. No, želimo promovirati rad na četiri sata, rad od kuće, rad za više poslodavaca. Zakon o radu mora omogućiti zapošljivost, a žene koje zatrudne moraju biti zaštićene - rekao je Mrsić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:20