KORAK NATRAG

MRSIĆ 'Nema zastoja, mjere idu dalje. Samo uzimamo time out dok ne stignu sredstva EU'

Lani je u proračunu za mjere aktivne politike zapošljavanja bilo izdvojeno 511 milijuna kuna, a sada 330 milijuna, odnosno preko 170 milijuna manje
Zagreb, 050314.Sjednica Vlade Republike Hrvatske na cijem dnevnom redu su izmedju ostalog izmjene i dopune Drzavnog proracuna za 2014., izmjene Zakona o doprinosima, prijedlog visine osnovice za obracun place drzavnih duznosnika te osnovice za obracun place sudaca i drugih pravosudnih duznosnika, te uredba o visini trosarine na cigarete i duhan.Na fotografiji: Milanka Opacic, Mirando Mrsic, Zeljko Jovanovic.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matic / CROPIX

Ministar rada Mirando Mrsić ponovio je nakon sjednice Vlade da Banski dvori ne odustaju od aktivnih mjera zapošljavanja. Ipak, kazao je da se za daljnju provedbu čeka novac iz fondova EU.

"S obzirom na raspoloživa sredstva u proračunu za ovu godinu, nema obustavljanja mjera, uzimamo time out u financiranju dok ne stignu sredstva EU", istakao je Mrsić, dodavši kako vjeruje da će taj time out trajati kratko.

Lani je u proračunu za mjere aktivne politike zapošljavanja bilo izdvojeno 511 milijuna kuna, a sada 330 milijuna, odnosno preko 170 milijuna manje, podaci su koje je iznio Mrsić.

U takvoj situaciji ključno je da u Hrvatsku dođu sredstva iz fondova EU, posebno zato što vlada velik interes za aktivnim mjerama zapošljavanja. Najznačajnija među njima je mjera stažiranja za 1.600 kuna mjesečno, kojom je trenutno obuhvaćeno oko 19.000 mladih, a za ovu se godinu kandidiralo njih 5.000.

Analize pokazuju da većina njih, nakon odrađenog jednogodišnjeg staža, nađe posao, bilo kod istog, bilo kod drugog poslodavca. Mladi stažiti otprilke su jednako raspoređeni u realnom, javnom i državnom sektoru, a država bi sada poticala njihovo zapošljavanje u realnom sektoru.

Osim stažiranja, u aktivnim mjerama zapošljavanja su i samozapošljavanje, te javni radovi. I te su mjere, kaže Mrsić, dobro prihvaćene.

S obzirom na veliki interes mladih za rad bez zasnivanja radnog odnosa, kao i lokalne samouprave za zapošljavanje na javnim radovima, Mrsić kaže kako je teško procijeniti koliki je novac potreban da bi se zaposlilo sve zainteresirane.

No, naglašava, ta su sredstva u protekle dvije godine udvostručena - 2011. bilo je 240 milijuna kuna, a prošle godine 511 milijuna kuna.

"Na tom ćemo tragu nastaviti i očekujemo da ćemo vrlo brzo imati sredstva iz EU, što će dovesti do skoro dvostrukog povećanja sredstava za aktivnu politiku zapošljavanja", dodao je.

Cilj je, istaknuo je, da se jedan posto državnog proračuna izdvaja za mjere aktivne politike zapošljavanja, što je postotak na razini Europske uniije.

Mrsić ističe da će Hrvatska za provedbu mjere dobiti iz europskog mini socijalnog fonda oko 16 milijuna eura, 340 milijuna kuna koje je već upotrijebila temeljem Garancije za mlade dobit će nazad kao povrat, a još 60 milijuna eura dobit će iz Garancije za mlade kad bude završen proces evaluacije.

Postoji pritisak svih zainteresiranih zemalja članica EU da evaluacija što prije završi, rekao je Mrsić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 12:32