PROTUKANDIDATI

MRSIĆ NIJE JEDINI KOJI JE OBJAVIO SVOJU KANDIDATURU ZA NOVOG ŠEFA SDP-a Potez bivšeg Milanovićevog ministra nije oduševio gotovo nikoga u stranci

 Goran Mehkek / CROPIX

Mirando Mrsić je na Glavnom odboru SDP-a objavio svoju kandidaturu za šefa stranke. No, kako se moglo čuti u SDP-ovim kuloarima, potez bivšeg ministra nije dobro odjeknuo. Dio članova stranke ga je, doznajemo, kritizirao, ističući kako je prije svega pogriješio u tajmingu, te su pozvali na jedinstvo.

- Kad se otvori izborni proces, neka se kandidira tko hoće, to nije problem. Ali, ovakav način nije dobar. Osim toga, ne stoje ni njegovi argumenti o lošem rezultatu stranke na lokalnim izborima. SDP je i prije imao loših rezultata pa se nisu davale ostavke - komentirao je jedan član Glavnog odbora SDP-a na kojem je potom uslijedila još jedna kandidatura za predsjednika stranke, ona Matka Kuzmanića. Među članstvom je ona protumačena kao ironična reakcija na Mrsićev potez. Kandidaturu nam je potvrdio i sam Kuzmanić.

- Točno je da sam se kandidirao, a možda će nekome moji razlozi biti smiješni. Naime, kao mali sam želio biti pilot jer nekako s visine imate širi pregled. Godinama sam u Glavnom odboru stranke i stalno sam htio riješiti jedan misterij: tko je visoki anonimni izvor koji je najviše naštetio SDP-u. Zaključio sam da to mogu doznati jedino ako se kandidiram za predsjednika stranke - rekao nam je Kuzmanić i dodao kako na Glavnom odboru nije bilo previše disonantnih tonova, ni teških riječi.

Split, 300316.
Matko Kuzmanic, predsjednik zupanijskog SDPa .
Foto: Josko Ponos/ CROPIX
Joško Ponoš / CROPIX
Matko Kuzmanić

Suradnja

Mrsić je jučer izjavio da članovi i građani zahtijevaju promjene i da se SDP mijenja, ali da očito na Glavnom odboru te njihove želje nisu naišle na plodno tlo.

- Ja ću nastaviti ovo govoriti i očekujem da će iza mene stati svi oni koji žele da SDP bude bolji, da promijeni sebe, ali i da promijeni Hrvatsku - rekao je Mrsić.

SDP-ovci su na Glavnom odboru donijeli odluku da s HNS-om više nema nikakve suradnje na nacionalnoj razini, dana je potpora suradnji s HSS-om, a analizirali su se i rezultati lokalnih izbora. Šef stranke Davor Bernardić na sjednici je kazao kako su, unatoč financijskim problemima, ostvarili rezultat koji nije fantastičan, ali nije ni toliko loš.

Analiza izbornih rezultata

- Imamo nešto više gradonačelnika i načelnika i imamo razloga za optimizam - izjavio je Bernardić. Dodao je kako je u ovom trenutku potpuno jasno da je SDP jedina čista i jasna alternativa u Hrvatskoj, jedina snaga koja Hrvatsku može mijenjati.

- Želja nam je da u moralnoj kaljuži u kojoj se naša zemlja nalazi, zbog političke trgovine neviđenih razmjera, borbe za fotelje, vlasti zbog vlasti, pokažemo da Hrvatska može biti drugačija, da može biti pristojna, radišna, poštena i uspješna zemlja - istaknuo je Bernardić koji je pozvao sve u stranci da rade za SDP, a ne protiv.

Doznajemo i da je na Predsjedništvu SDP-a održanom prije Glavnog odbora, navodno, predloženo da se raspusti organizacija u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:09