STEZANJE REMENA

Mrsić: Otkazivanje kolektivnog ugovora moguće je ako dođe do pogoršanja gospodarske situacije. To piše u klauzuli ugovora

 Bruno Konjević/CROPIX

Vlada i sindikati javnih službi završili su s pregovorima o Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU).

"U klauzuli stoji kako je otkazivanje kolektivnog ugovora moguće ako dođe do pogoršanja gospodarske situacije", rekao je ministar Mirando Mrsić u intervjuu za Novu Tv, te dodao kako radna mjesta i plaće žele sačuvati, ali da je ostalo na stolu.

Na pitanje o mogućnosti štrajka, rekao je: "To je legitimno pravo, ali to neće riješiti problem. Moramo stisnuti remen."

Ljubica Pilić iz Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi nakon sastanka s članovima Vlade rekla je kako je iznenađena zahtjevom za izmjenama i ukidanjem dodataka tvrdeći da bi time primanja članova njezina sindikata pala za 20 posto.

Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi kaže kako sindikati nemaju pravo zabijati glavu u pijesak već trebaju prihvatiti Vladin poziv na pregovore, a Vladu je pozvala na pravednost, kako bi se svi zaposleni u javnom sektoru podjednako odricali. Zbog toga je, kaže, važno da pregovori budu otvoreni i da se ništa ne dogovara "ispod stola".

Sindikati će se o zahtvjevima Banskih dvora očitovati u roku od 15 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 21:25