ŽESTOKA KRITIKA VODSTVA

Mrsić protiv ukidanja pravila 'jedan član, jedan glas' u SDP-u

 Goran Mehkek / CROPIX

SDP-ov saborski zastupnik Mirando Mrsić koji je radi kritike predsjednika stranke Davora Bernardića smijenjen sa svih dužnosti u Saboru ponovo žestoko kritizira vodstvo, i to radi najavljenje promjene Statuta SDP-a po kojima se predsjednika stranke više ne bi biralo po principu jedan član - jedan glas.

- SDP se danas nalazi u prijelomnom trenutku! Trenutak koji će odrediti njegov budući smjer i njegovu budućnost je u našim rukama.

Proteklih godina SDP je prednjačio u iskoraku prema većoj unutarstranačkoj demokratizaciji. Uvođenje izbora po sistemu „JEDAN ČLAN – JEDAN GLAS“ bio je iskorak i transparentan način čiji primjer su pokušale slijediti druge stranke - kaže Mrsić obraćajući se stranačkim kolegama i napominje kako su svi "svjesni činjenice da su nužni brzi i jasni potezi unutar stranke kao osnovni preduvjet tome da se SDP transformira kroz daljnju demokratizaciju i programsku prepoznatljivost".

- Temeljeći svoje daljnje stranačko sazrevanje na do danas dosegnutim standardima unutarstranačke demokratizacije stranke. Da SDP sutra bude bolja stranka nego što je to ikad bila! Upravo iz tog razloga, članove i članice SDP-a bi trebale zabrinuti određene ideje o promjenama Statuta, koje bi mogle ugroziti dosegnuti stupanj demokratizacije SDP-a, a po kojem se danas SDP jasno razlikuje od svojih političkih oponenata - kaže bivši ministar rada Mrsić.

Najavu koju su prenjeli neki mediji o namjeri odustajanja od principa biranja predsjednika po principu jedan član - jedan glas Mrsić vidi kao pokušaj održanja na vlasti sadašnjeg rukovodstva koje naziva blijedim i korakom unatrag u demokratizaciji stranke.

- Sistem „JEDAN ČLAN – JEDAN GLAS“ je svijetla točka unutarstranačke demokracije, sve drugo vodi do daljnjeg sivila slobode izbora, govora i pravo glasanja.Progresivna stranka, koja će znati zastupati i promicati temeljne vrijednosti modernog društva, ne smije dozvoliti da se budući rad i djelovanje SDP-a temelji na centralizaciji odlučivanja i na nedemokratskim modelima izbora, postupanja i odlučivanja kao u nekim prošlim vremenima! - poručio je kolegama uz naglasak da"SDP nije samo stranačko vodstvo! SDP smo svi mi!"

- Stoga pozivam sve članice i članove SDP-a da prepoznaju važnost ovog trenutka za SDP ! Ne dozvolite maloj skupini vodećih ljudi u SDP-u da si uzmu za pravo samovoljno odlučivati o stranačkom smjeru i budućnosti. Da si uzmu za pravo odlučivati umjesto Vas!

Ovo je trenutak kada svi zajedno možemo utjecati da naš SDP dobije mjesto koje mu pripada - a to je (ispred njegovih političkih oponenata, umjesto iza)! - apelira Mrsić navodeći kako se mogu premostiti podjele u SDP-u. Poziva SDP-ovce da se aktivno ukljče u raspravu o ključnim organizacijskim i programskim dokumentima SDP-a jer "sutra već može biti kasno".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:46