'ZABRINJAVAJUĆE STANJE'

MRSIĆ PROZIVA PREMIJERA I MINISTRE 'Spor sa sindikatima treba rješavati dijalogom, a ne zastrašivanjem'

 
Mirando Mrsić
 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić u utorak je zabrinjavajućim ocijenio da Vladina osnova u rješavanju spora sa školskim učiteljima u štrajku nije dijalog, već zastrašivanje učitelja zakonskom zabranom štrajka.

"Situacija na terenu postaje zabrinjavajuća jer ne ukazuje na skoro okončanje započetog štrajka, ali ukazuje na moguću daljnju eskalaciju štrajkova. Sramotno je da Plenković ne nalazi za shodno započeti pregovore sa sindikatima u cilju okončanja nastale situacije", priopćio je Mrsić.

Smatra kako takvim neodgovornim postupanjem Vlada i premijer iskazuju krajnje nepoštovanje prema radnicima obrazovnog sektora te prema roditeljima i djeci, koja zbog nerješavanja spora između učitelja i Vlade ne mogu ostvariti svoje pravo na obrazovanje.

Mrsić neprimjerenim i opasnim drži da Vlada ignorira socijalni dijalog jer to može imati dugoročne posljedice, te poručuje kako je pitanje plaća jasan materijalni interes radnika kojeg oni imaju pravo zaštititi zakonitim industrijskim akcijama.

"Umjesto da Plenković kroz socijalni dijalog sa sindikatima traži rješenja za nastali spor, svakodnevno svjedočimo činjenici da su učitelji, roditelji i djeca talac jednog premijera, kojem je sujeta iznad interesa Hrvatske", ocijenio je. Premijera, ministra rada Josipa Aladrovića te ministricu obrazovanja Blaženku Divjak pozvao je da odmah započnu razgovore sa sindikatima.

Nužno je, tvrdi Mrsić, što prije krenuti u donošenje zakona o plaćama u javnim službama, kako bi se ubuduće izbjegle ovakve situacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:36