INTERVJU ZA N1

MRSIĆ 'SDP bez ORaH-a ne može sastaviti Vladu'

Pula, 141014.Mirando Mrsic otvorio je danas u Domu hrvatskih branitelja 7. sajam poslova. Domacini su mu bili zupan Valter Flego , gradonacelnik Pule Boris Miletic te voditeljica pulskog zavoda za zaposljavanja Sanja Lorencin Matic.Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Sebelić / CROPIX

Ministar Mrsić za televiziju N1 komentirao je novu mjeru koja bi trebala pokrenuti uspavalo tržište rada. Garancija za mlade trebala bi stupiti na snagu s početkom 2015., a omogućit će svim osobama mlađim od 30 godina koje završe obrazovanje, bez obzira jesu li već na Zavodu za zapošljavanje ili nisu, zapošljavanje, vježbeništvo, dodatno obrazovanje i druge pogodnosti.

- Idemo za time da mladi ne odu iz zemlje. To se odnosi na 60 do 70 tisuća mladih koji su srednjeg ili osnovnog obrazovanja. Želimo im dati novo obrazovanje i obučiti ih za nova zanimanja, istaknuo je Mrsić i dodao kako su gimnazijalci najveći problem jer se nemaju gdje zaposliti.

- Nova mjera obećava, no tek će se vidjeti hoće li zaživjeti i hoće li možda ići nauštrb strarijih i iskusnijih zaposlenika. Naime, poslodavac neće trebati plaćati porez ako na pet godina zaposli osobu koja je mlađa od 30 godina. Bit će oslobođen plaćanja poreza što iznosi 17,2 posto. To je snažna socijlna mjera jer će mladi biti zaposleni na neodređeno što znači da će se moći zbrinuti - objasnio je Mrsić.

Naknada za rad bez zasnivanja radnog odnosa povećat će se s trenutnih 1.600 kuna na 2.400 kuna početkom iduće godine, kada bi u Hrvatsku trebalo stići i 600 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda te pola milijarde kuna iz državnog proračuna.

- U usporedbi s prijašnjim godinama, 2011. je u za zapošljavanje mladih bilo 150 milijuna eura, napomenuo je Mrsić nadajući se kako će se ovim novcem bar malo pokrenuti zapošljavanje u Hrvatskoj.

Ministar Mrsić komentirao je i zahuktalu predsjedničku kampanju koja je službeno počela danas.

- Na predstavljanju Josipovićevog programa nije bio nitko iz Vlade jer je tako odlučeno. Vlada ima svoj rejting. Napravili smo to što jesmo. Jesmo li mogli napraviti više? Vjerojatno jesmo, no imamo još godinu dana što je dug period i treba vidjeti što se još da napraviti u tom periodu - rekao je Mrsić.

Osvrnuo se i na izjave Mirele Holy koja je opovrgnula mogućnost koaliranja s SDP-om na sljedećim izborima.

- ORaH nam je svjetnazorski blizak. SDP ne može bez ORaH-a sačiniti sljedeći mandat vlade - kazao je Mrsić za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:56