REORGANIZACIJA SUSTAVA

Mrsić uzima metlu u ruke: Otpustit ćemo dio zaposlenih u HZMO-u i pojačati kontrolu rada

Nakon pisanja Jutarnjeg o nezakonitim radnja u mirovinskom zavodu, ministar mirovinskog sustava zatražio je provođenje istrage
 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Ministarstvo rada i mirovinskog sustava reorganizirat će Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) i pojačati kontrolu njegova rada. Također, smanjit ćemo broj zaposlenih kojih je danas oko 300 te iz zavoda izuzeti portfelje dionica s kojima raspolaže i prebaciti ih u Ministarstvo financija, najavio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Osim najavljenih izmjena, ministarstvo je od nadležnih tijela zatražilo istragu o navodnim nezakonitim radnja u mirovinskom zavodu, potaknuto medijskim napisima o nezakonitostima vezanim uz namještanje mirovina kao i upitnu investiciju u obnovi prizemlja zgrade središnje službe u Mihanovićevoj koja navodno stoji 4,4 milijuna kuna.

Podsjetimo, posljednje izdanje Nedjeljnog Jutarnjeg iznosi veliki članak u kojem donosi priču kako zaposlenici HZMO masovno primaju mito za lažna umirovljenja te svake godine troše milijune da bi organizirali sportske igre za sve zaposlenike negdje na obali - usred radnog tjedna .

Danas je održana i hitna sjednica Upravnog vijeća HZMO-a na kojoj se raspravljalo o poslovanju zavoda te je zatraženo očitovanje Vijeća o navodnim nezakonitim radnjama. Ravnatelj HZMO-a Mile Rukavina već je to učinio.

Iako Ministarstvo još uvijek čeka pismeno očitovanje nadležnog gradskog ureda o obnovi zgrade, koja je zaštićeni spomenik kulture, neslužbeno se doznaje kako gradski ured nije dobio nikakvu dozvolu za obnovu zgrade još od 2004. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 01:10