NOVI ŠEF ZAGREBA?

MRSIĆ ZA JUTARNJI 'Režemo sve povlaštene mirovine. I braniteljske'

SDP-u su građani u Zagrebu okrenuli leđa. Nismo trebali toliko kritizirati Bandića
 Goran Mehkek / CROPIX

S Mirandom Mrsićem, ministrom rada i mirovinskog sustava, razgovaramo o kandidaturi za predsjednika zagrebačke organizacije SDP-a i stanju u gradu Zagrebu.

Zašto želite biti šef zagrebačkog SDP-a? U stranci se govori da zapravo želite biti novi šef SDP-a?

- Krenula je kampanja i svašta se priča, ne dira me. Zagreb je moj izazov, jer su njegovi građani godinama podržavali SDP, a onda su nam okrenuli leđa. Želim promijeniti taj trend i SDP-u vratiti ugled koji je uživao u Zagrebu.

Nije bilo sluha

Govorite kao da s time nemate veze, a bili ste potpredsjednik zagrebačkog SDP-a?

- Za razliku od nekih, ne bježim od odgovornosti. Bio sam potpredsjednik GO-a i redovito ukazivao na probleme stranke te na to da treba promijeniti smjer u Zagrebu. Da moramo prestati kritizirati baš sve poteze Milana Bandića. Bernadićeva politika potpune opstrukcije dovela je do toga da je Bandić opet postao relevantna politička figura.

Opet podsjećam da ste bili potpredsjednik GO SDP-a.

- Ponavljam, za razliku od nekih, ne bježim od odgovornosti. Kao što sam naveo, ukazivao sam na probleme, nudio rješenja, ali nije bilo sluha da se to prihvati. Zajedno s pokojnim Borisom Špremom bio sam u manjini i čim smo otišli u Vladu, počela je politika opstrukcije svega što je predlagao gradonačelnik Bandić. Jasno je da SDP-u u Zagrebu treba zaokret jer u gradu nema ni koalicijski potencijal, svi su nas napustili...

Bernadić kaže da bi SDP bolje prošao da je manje slušao Iblerov trg?

- To je smiješna primjedba iz koje bi se dalo zaključiti da je Zagrebačka organizacija prevelik zalogaj za mladog kolegu ako se morao toliko savjetovati i slušati. Politika stranke ne može se voditi na podjelama Praške i Iblera, no zato treba mudrost i iskustvo.

Od kada ste član SDP-a? Jer, i o tome se polemizira.

- U stranci sam od 1997. A 2005. sam ušao u zagrebačku Skupštinu, tada smo Ivo Josipović, Neven Mimica, Igor Rađenović, Igor Dragovan i ja bili Račanova interventna jedinica koja je trebala ograničiti Bandićevu vlast. Prvi smo digli glas protiv načina gradnje Cvjetnoga i unatoč prijedlogu tadašnje tajnice Gradske skupštine da izađemo za vrijeme glasanja, nismo pristali. A Bernardić je izašao i nije glasao protiv.

Što će vam podrška ministra Linića koji nema veze sa zagrebačkim SDP-om?

- A kome to smeta? Ministar Linić ima pravo na svoje mišljenje, usko surađujemo u Vladi, njegov dolazak je iskaz podrške mojoj kandidaturi za predsjednika Zagrebačke organizacije SDP-a.

Sudbina proračuna

U programu piše da planirate osnovati Tajništvo GO-a sa sedam tajnika. Što će vam tolika administracija?

- Moja vizija vođenja Zagrebačke organizacije je timska i da budem što više među članovima i građanima, a ne da se nakon četiri godine pojavim i tražim podršku. Zagrebačka organizacija mora se paralelno razvijati na više područja i zato je potreban dobar tim i timski rad.

Pa ćete imati sedam sekretara SKOJ-a?

- Živim u 2013., član sam SDP-a i ne razumijem kakve to ima veze. S tajnikom i zamjenikom bit će devet članova operativnog tima. Moja agenda su zajedništvo i tim.

Hoćete li morati rezati mirovine zbog procedure prekomjernog deficita?

- Jedan mirovinski sustav su radničke mirovine koje se financiraju iz doprinosa, a drugi posebne mirovine koje se financiraju samo iz proračuna. Radničke mirovine ne mogu ovisiti o stanju u proračunu. Ta dva sustava ćemo posve razdvojiti pa ćemo radničke usklađivati po posebnoj formuli, a posebne će čekati sudbina proračuna. To su saborske i dužnosničke mirovine, braniteljske, vojne i policijske, boraca NOR-a.

Kako tumačite da je u pog-ledu reformi i rezova Bandić brži i efikasniji i od Vlade?

- Nije ni brži ni efikasniji, nego trenutno u rukama drži škare i sukno. Promjene koje on sada provodi planirala je i bivša Uprava Holdinga.

Grad i Holding su spojene posude. Da bi Holding proveo te promjene, treba mu podrška grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:56