PLAN UŠTEDA

Mrsićevo ministarstvo lani uštedjelo 67,5 milijuna kn

 Ronald Goršić / Cropix

U sustavu Ministarstva rada i mirovinskog sustava prošle je godine ostvareno 67,589.770,16 kuna ušteda u zavodima za mirovinsko osiguranje i zapošljavanje te u REGOS-u, neslužbeno doznajemo.

Prema dostupnim podacima, najviše se uštedjelo u Zavodu za mirovinsko osiguranje, 49,6 milijuna kuna, slijedi REGOS, gdje uštede premašuju 9,7 milijuna kuna.

U Zavodu za zapošljavanje u prvoj godini mandata ministra Miranda Mrsića ušteđeno je 8,24 milijuna kuna. Tri ustanove napravile su i plan ušteda za ovu godinu, prema kojemu se očekuje smanjenje rashoda za najmanje još 40 milijuna kuna.

Ukidanjem ugovora između HZMO-a i REGOS-a u ovoj godini planira se ušteda od milijun kuna, dok će se na ugovoru s APIS-om uštedjeti još 22.000 kuna. Usluge Fine i APIS IT-a još će se preispitati pa se u tom dijelu očekuju i nove uštede.

U Zavodu za zapošljavanje, ukidanjem i spajanjem nekih podružnica, do kraja godine planira se ušteda od 200.000 kuna, a ukidanjem dijela odjela i odsjeka još milijun kuna. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje ove godina planira uštedjeti milijun kuna na ukidanju gotovo polovice tzv. položajnih radnih mjesta - s trenutnih 186 broj šefova smanjit će se na 100.

Prirodnim odljevom radnika u naredne četiri godine plan je uštedjeti oko 50 milijuna kuna, te još pet milijuna kuna na stavci ostalih troškova. Kako se neslužbeno doznaje, samo smanjenjem broja mirovina putem pošte, plan je smanjiti rashode na godišnjoj razini za oko 10 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:08