NEŽELJENO DIJETE

MSU - muzej koji svi žele, a nitko ga ne bi financirao

Država bi pristala preuzeti dio osnivačkih prava, ali bi željela i odlučivati o ravnatelju atraktivne ustanove
 Vjekoslav Skledar/CROPIX

ZAGREB - Gradska će skupština na sjednici idući tjedan treći put raspravljati o prijedlogu gradonačelnika Milana Bandića da se po hitnom postupku na državu prenese dio osnivačkih prava Muzeja suvremene umjetnosti.

Podjela vlasništva

Bandićev prijedlog, čini se, ni ovaj put neće biti prihvaćen. O temi podjele vlasništva počelo se razgovarati odmah nakon što je Muzej otvoren - kad se u Gradu shvatilo da u budžet nisu ukalkulirali troškove od dvadesetak milijuna kuna koje bi, kao stopostotni vlasnici, trebali podmiriti svake godine.

Pozivajući se na činjenicu da je zgrada zajednički financirana, Bandić i ministar kulture Božo Biškupić izašli su s prijedlogom da država i Grad podjednako sudjeluju u financiranju Muzeja, što je u posljednjem prijedlogu preinačeno na omjer 51:49 u korist Grada, s tim da bi država imala prevlast u Upravnom odboru te tako, spekulira se, donosila odluke o ravnatelju. Tako bi Snježana Pintarić, na čiji rad postoji bezbroj prigovora, i dalje ostala na čelu Muzeja.

Ideja dviju mama

- Mi ne možemo podržati takav prijedlog premda podržavamo da država sudjeluje u financiranju i apeliramo da shvati kako je Zagreb njezin glavni grad. Omjer financiranja države u institucijama koje su u vlasništvu Grada upravo je sramotan.

Poučeni dosadašnjim radom Upravnog vijeća i načinom rada Uprave Muzeja, znamo da se nešto mora poduzeti. Muzej mora ostati gradski - istaknuo je Zvonko Maković, predsjednik gradskog Odbora za kulturu, koji će o Bandićevu prijedlogu raspravljati na današnjoj sjednici.

O pitanju vlasništva MSU ovaj su se tjedan očitovali i DC i HNS. U DC-u misle da bi Muzej trebao imati “dvije mame” te da ga Grad ne može samostalno financirati. Andrea Zlatar, pak, početkom tjedna poručila je da se HNS zauzima za to da se Ministarstvu dodijeli što manji udio u Muzeju, po mogućnosti da Muzej u potpunosti ostane gradsko vlasništvo.

- Dvadeset milijuna kuna godišnje nije ekskluzivna svota. Za Klovićeve dvore Grad Zagreb godišnje izdvaja 16 milijuna, a za HNK čak 47, a ne može utjecati na mogućnost izbora ravnatelja - istaknula je Zlatar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 09:32