INTENDANT NA KARNEVALU

Mucalo: Ako mi Biškupić ne da novac, sam ću se snaći

Novi v. d. intendanta splitskog HNK prvu bi plaću trebao primiti početkom studenoga, a do tada honorarno krpa proračun
 Jakov Prkić/CROPIX

ZAGREB - Duško Mucalo, kojeg će splitsko Gradsko vijeće na svojoj sjednici predložiti za vršitelja dužnosti intendanta HNK Split, ovaj je vikend proveo radno. Splitski v. d. intendanta, naime, odjenuo je karnevalsku odoru i subotu proveo vodeći Primoštenski ljetni karneval, a za taj je posao, neslužbeno doznajemo, primio 1500 eura.

Petnaestak gaža

- O cijeni ne bih, ali o poslu mogu i hoću. Već slutim da bi se razni kulturni uglednici opet mogli dići na noge zato što u Primoštenu vodim karneval. A ja ih pitam, bih li možda sada, kada će me Gradsko vijeće predložiti za intendanta, trebao otkazati sve unaprijed dogovorene nastupe i do 1. studenoga, datuma kada ću u teatru primiti prvu plaću, živjeti od zraka i proučavanja njihovih napada na mene? - pita Mucalo, koji će tijekom ljeta odraditi još petnaestak gaža.

Nova odluka ministra

- Preda mnom je i Splitski festival zabavne glazbe na kojem ću se od takve vrste nastupa oprostiti autorskom skladbom ‘Hobotnica’. Stihovi refrena glase: ‘Nema morske zajednice, koja nema hobotnice, sveprisutne, neranjive i besmrtne’. Premda pjesmu nisam skladao inspiriran kazališnim klanovima, stihovi se mogu primijeniti i na to - kaže Mucalo, koji ovih dana priprema financijski plan i program kazališta za sljedeću sezonu.

Rok za taj posao istječe 20. srpnja, a v. d. intendanta svjestan je da postoji velika mogućnost da ministar kulture Božo Biškupić (koji je Mucalovo imenovanje odbio rekavši kako mu je program manjkav i loš, te pokazuje nedostatak znanja i neupućenost u funkcioniranje kazališta), taj plan ne prihvati te splitskom HNK uskrati pet milijuna kuna.

- Ne bih sad nagađao što će se dogoditi. Ali, siguran sam da ću, ako taj novac izostane, pronaći rješenje. Uz mnogo dobre volje uvijek je moguće naći dodatne sponzore - optimističan je Mucalo, koji ne želi otkrivati detalje svog programa za novu kazališnu sezonu:

- Neka to bude ugodno iznenađenje. Općenito govoreći, nećemo se oslanjati na reprize, a ja već imam ideje za jednu operu, balet i dramu do kraja godine - priča glazbenik, koji se nada da će mu uz sav posao što ga čeka ipak ostati dovoljno vremena za skladanje autorskih pjesama.

Dovršavanje mjuzikla

- Zbog kazališta se najesen opraštam od koncerata, ali ne i od pisanja glazbe. Osim pjesama, već godinu dana radim i na jednom mjuziklu, volio bih to dovršiti. Postoji li šansa da se jednog dana taj mjuzikl postavi na pozornicu splitskog HNK? Ne znam, to je daleka budućnost, prvo ga moram napisati. Ali život me naučio da je sve moguće. Jednog dalekog dana, tko zna? - kaže Mucalo.

Hvala Almiri što je prva stala uz mene

Iako o konkretnim naslovima još ne želim govoriti, ovim putem mogu obećati da ćemo na program postaviti predstave koje će publici biti zanimljive i razumljive. Moramo masovno vratiti gledatelje u kazalište, uvijek se treba tražiti karta više, a ne smije se više događati da publika, nezadovoljna onim što se zbiva na pozornici, u pauzi pokupi stvari i ode doma - upozorava Mucalo, koji koristi priliku da još jednom zahvali Almiri Osmanović.

- Gospođa Almira, koju izuzetno cijenim, među prvima je stala uz mene i pristala ostati šefica Baleta. To što sam je uspio nagovoriti da ostane smatram svojim prvim velikim kazališnim uspjehom - kaže Mucalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:20