TUGA I ŽALOST

Mučna priča hrvatskog branitelja i ratnog vojnog invalida: ‘Ako krepam, nazovi...‘

‘Uz mirovinu dobivam oko 600 kuna socijalne pomoći od Ministarstva branitelja. I to je sve. Ostalo sve sam pokušavam ‘pokriti‘‘, kaže Ivo Weber

Ivo Weber provodi dane u krevetu

 Vojko Bašić/cropix/

Dvije godine od objave priče Ive Webera ništa se nije promijenilo: hrvatski branitelj i ratni vojni invalid, kojemu je prije tri i pol godine amputirana desna noga i koji gotovo cijeli dan provodi u stanu, može stići samo do prizemlja svoje zgrade liftom.

Izići niz stepenice ne može – jer nema rampe.

Napušta zgradu samo kada po njega dođu djelatnici Hitne pomoći ili saniteta. U svim ostalim slučajevima ovisi o susjedima i sestri koja živi na Čiovu.

Prije dvije godine Slobodna Dalmacija razgovarala je s Weberom i tada je rekao kako se, kao predstavnik stanara u Jeretovoj ulici 11 u Splitu 3, za ugradnju rampe pokušava izboriti deset godina. Problem je bio što je za ugradnju rampe malo kvadrata te bi dio rampe zbog toga bio na javnoj površini. Dopuštenje Grada, prema njegovim riječima, nisu dobili.

image
Vojko Bašić/cropix/

Dvije godine su prošle, kao i prethodnih deset, no od rampe i dalje ništa. U subotu je Andrija Lipanović, predsjednik Športsko-rekreativne udruge osoba i djece s invaliditetom “Vjeruj i djeluj”, preko Facebooka objavio kako je pokrenuo akciju prikupljanja novca za ugradnju rampe u Jeretovoj 11 te je pozvao lokalne političare na okupljanje u ponedjeljak u 11 sati.

‘Ako krepam, nazovi‘

Ponedjeljak je došao, a od lokalnih političara došli su Martin Pauk iz Domovinskog pokreta i Ante Grubišić iz Hrvatske stranke prava. Osim njih još nekoliko susjeda i poznanika, vjerojatno branitelja. Susjedi su novinare Slobodne odveli u Ivin stan da bi vidjeli kako živi.

image
Vojko Bašić/cropix/

”Ako krepam, nazovi” natpis je na papiru zalijepljenom pokraj kreveta u kojem većinu vremena provodi Ivo. Mobitelom može nazvati susjede ili Hitnu pomoć ako mu je potrebno. Po kući se kreće uz pomoć pomagala i proteze. Na hodalicu je čekao deset mjeseci, a na protezu – koja mu ne odgovara – godinu i pol. Imao je i fizioterapeuta koji mu je nekoć dolazio, ali kaže kako je “ispucao” sve dolaske. Zato ga ujutro posjeti patronaža na pola sata, nakon čega je prepušten sam sebi. Na sreću, ima susjede i prijatelje.

image
Vojko Bašić/cropix/

– Na lijekove trošim oko tisuću kuna, to mi dođe kao režije. Uz mirovinu dobivam oko 600 kuna socijalne pomoći od Ministarstva branitelja. I to je sve. Ostalo sve sam pokušavam “pokriti”. Kao da postoje posebne norme za osobe s invaliditetom do 80 kilograma i mene s više od 140 kilograma – kaže Ivo Weber.

Akcija traje

Ideja o postavljanju rampe pokrenuta je prije dva mjeseca. Za razliku od prethodnih pokušaja, rampa bi se ovaj put postavila na površini zgrade. Ivo Weber govori kako ima podršku većine stanara, no nedostaje novca. Za rampu je potrebno između 15 i 17 tisuća eura. Osim rampe, Ivi bi htjeli donirati i elektronički krevet, antidekubitalni madrac, toalet i ostale potrepštine potrebne za normalan život osoba s invaliditetom. Susjedi su se uključili jer mu žele pomoći, kao i Andrija Lipanović koji se pitao gdje su predstavnici Grada.

image

Ivo Weber provodi dane u krevetu

Vojko Bašić/cropix/

– Pozvao sam Damira Barbira, koji je predsjednik Socijalnog vijeća, i Bojana Ivoševića kao predsjednika radne skupine za pristupačnost. Nisu došli. Neka ih bude sram – rekao je Andrija Lipanović, koji je inicirao akciju.

Gradski vijećnik Ante Grubišić predložio je da svi vijećnici daju po 100 eura i tako se priključe akciji. Do sada je, prema riječima Andrije Lipanovića, prikupljeno oko tisuću eura.

Stiže pomoć iz Ministarstva branitelja

Ivan Veber nije se obraćao Ministarstvu hrvatskih branitelja sa zahtjevom za ugradnju rampe na adresi Jeretova 11, Split, kazali su Slobodnoj u Kabinetu ministra Tome Medveda.

- Sukladno Pravilniku o načinu ostvarivanja prava na prilagodbu prilaza do zgrade, prilagodbu prilaza do stana u zgradi i prilagodbu stana za djecu smrtno stradaloga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i hrvatske ratne vojne invalide iz Domovinskog rata (NN 38/2018) gospodin Veber može podnijeti Zahtjev za ostvarivanje prava na prilagodbu prilaza do zgrade, stana i prilagodbu stana za potrebe HRVI iz Domovinskog rata po kojem će Ministarstvo u najkraćem mogućem roku postupiti.

Djelatnici područnog odjela Ministarstva hrvatskih branitelja u Splitu kontaktirali su gospodina Vebera kojeg će posjetiti i ponuditi mu pomoć kod ispunjavanja i predaje zahtjeva te ga upoznati s ostalim pravima koja ostvaruje vezano uz zdravstvenu skrb - javili su Slobodnoj iz Ministarstva branitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 17:18