HIGHWAY TUHELJ

Muke u saborskom klubu: Peđa Grbin vodi SDP-ovce na savjetovanje u popularne toplice

"Vjerojatno će neodlučne članove Kluba pokušati omekšati i dobiti na svoju stranu u Tuheljskim Toplicama", kaže nam jedan SDP-ovac
 Damjan Tadić/Cropix

"Tek na sjednici Kluba raspravit ćemo odnose unutar saborskog Kluba SDP-a. Sigurno o tome neću govoriti javno prije sjednice", kratko je komentirao predsjednik SDP-a Peđa Grbin sudbinu izbačenih SDP-ovaca Nikše Vukasa, Rajka Ostojića, Zvane Brumnića i Marine Opačak Bilić.

Potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić dan ranije rekao je kako oko toga nema nikakve dvojbe te kako četvorki nije više mjesto u saborskom Klubu. "Ako je netko izbačen iz stranke, ne može više biti član Kluba. Četvero izbačenih više nisu članovi, Klub će na prvoj sjednici uoči zasjedanja Sabora donijeti takvu odluku, i to je to." Izbačeni, pak, na čelu s Nikšom Vukasom, poručuju da će biti članovi Kluba sve dok ih i iz njega ne izbace.

"Zna se kakav je Poslovnik, a to što Hajdaš Dončić ima svoje vizije...", poručuje Vukas, koji očito vjeruje da Peđa Grbin nema čvrstu podršku u Klubu u kojemu brojni zastupnici svoj mandat mogu zahvaliti bivšem šefu SDP-a Davoru Bernardiću.

Sudeći prema najavi Siniše Hajdaša Dončića, koji nije ostavio prostor za koegzistenciju s bivšima, vrh SDP-a spreman je na raskol Kluba. Prema saborskom Poslovniku, pripadnost stranci nije uvjet i za pripadnost nekom saborskom klubu, a SDP-ov Poslovnik, kako nas je upozorila jedna SDP-ova zastupnica, uopće ne definira takve situacije pa stoga vrijedi saborski Poslovnik.

"Čini se jednostavno riješiti njihov status, a zapravo u ovako teškim odnosima i nije baš. Poslovnik definira da se odluke u Klubu donose većinom glasova, a postoje dva načina da se postane ili prestane biti članom Kluba: da sam potpišeš pristupnicu ili ispisnicu, odnosno da te prihvati ili izbaci većina. Vjerojatno će Grbin neodlučne članove Kluba pokušati omekšati i dobiti na svoju stranu u Tuheljskim Toplicama idući vikend", otkriva nam jedan SDP-ovac.

SDP-ovce idući vikend, 4. rujna, čeka savjetovanje u Tuheljskim Toplicama, potvrđuje Siniša Hajdaš Dončić, ali odbacuje spekulacije da bi se tamo trebalo raspravljati o sudbini Kluba: "Klub nije tema i neće ni biti u Tuheljskim. Nećemo tamo o tome raspravljati nego o deset političkih tema koje su na Predsjedništvu detektirane kao bitne i sudjelovat će širi krug; gradonačelnici, načelnici, dio saborskog Kluba i neki članovi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:47