NOVA OPREMA

MUP KUPUJE OKLOPNJAKE! Policija za specijalne snage nabavlja dva teška vozila, evo koliko će koštati!

 

Ministarstvo unutarnjih poslova za potrebe specijalne policije nabavlja dva blindirana terensko-taktičko-navalna vozila 4x4. Riječ je o vozilima kakva koriste, primjerice, američki S.W.A.T. i druge specijalne policije u svijetu.

U MUP-u procjenjuju da će nabava ovih vozila stajati 5,760.000 kuna bez PDV-a. Riječ je o vozilima koje bi specijalna policija koristila prilikom intervencija u slučaju talačkih i terorističkih situacija kada policija treba prići objektu ili u slučaju kada vozilom treba probiti prepreke te za druge zahtjevne operacije.

Takvim vozilima policija može doći do objekta bez opasnosti da će vozilo biti propucano te na mjesto događaja prevesti specijalne snage. Specijalna policija za te namjene danas koristi borbena oklopna vozila koja su stara oko 50 godina te potpuno neprimjerena i nefunkcionalna za današnju borbu protiv terorizma i drugih oružanih napada. Uostalom, riječ je o BOV-ovima koje je koristila nekadašnja JNA te su prenamijenjeni za policijske poslove.

S obzirom na sve širi spektar policijskih poslova koja se nerijetko poklapaju s operacijama iz vojnog sektora, potpuno je logično da policijska vozila sve više imaju karakteristike vojnih oklopnih vozila. Tako je i u slučaju hrvatskih policijskih taktičkih vozila.

Otvori za oružje

Prema tehničkim karakteristikama objavljenim u natječaju, MUP za potrebe specijalne policije traži robusno, visoko zaštićeno vozilo. Kapacitet vozila je najmanje deset osoba: vozač i suvozač te posada. Vozilo mora imati ručni rotirajući krovni otvor za oružje, četiri otvora za oružje sa svake strane vozila te jedan otvor za oružje na stražnjoj strani. Na svakom otvoru mora biti balistički poklopac. Na krovu vozila mora biti instalirana termovizijska kamera u boji s visokim performansama sa digitalnim snimačem videa kapaciteta 265 GB.

Najveća dopuštena masa praznog vozila je deset tona. Tražena balistička zaštita koju vozilo mora imati na visokoj je razini. Traži se balistička zaštita cjelokupnog vozila na razini STANAG 4569 razina I. To znači da vozilo ne može propucati metak iz kalašnjikova i metak NATO-ova kalibra 5,56x45 s udaljenosti od 30 metara. Tom razinom balističke zaštite putnici u vozilu su zaštićeni od napada ručnih granata te malih protupješačkih eksplozivnih naprava detoniranih ispod vozila.

Kotači kod ovih vozila moraju imati sustav za napumpavanje pneumatika sa zaštitom od propucavanja. Debljina stakla mora biti minimalno 70 milimetara. U vozilu treba napraviti pripremu za ugradnju mobilne TETRA radiostanice. Budući da su vozila namijenjena specijalnoj policiji, moraju biti isporučena MUP-u u NATO-ovoj zelenoj boji.

Tko se nudi

U svijetu u ovom trenutku postoji nekoliko velikih proizvođača takvih vozila - od američkog Lenca, francuskog Renaulta do turskog Otokara i njemačkog Rheinmetalla. Zasad nije poznato koja će vozila biti ponuđena na natječaju jer se ponude otvaraju 28. siječnja. Prema traženju MUP-a, odabrani ponuditelj vozila mora isporučiti 180 dana od sklapanja ugovora. To znači da bi specijalna policija ta vozila mogla dobiti na jesen ove godine.

Nabavom ovih vozila u MUP-u nastavljaju s ubrzanim tehničkim opremanjem policijskih snaga. Radi potrebe nadzora granice zbog migrantske krize fokus je u prethodnom razdoblju bio na opremanju granične policije. To se financiralo sredstvima iz europskih fondova. Tako je, primjerice, prije nekoliko mjeseci nabavljeno 60 terenskih vozila i 56 kompleta ručnih termovizija te je uređen operativni centar u Cetingradu.

Također je kupljeno 17 mobilnih termovizijskih kamera na prikolici, koje mogu raditi autonomno na terenu do šest mjeseci bez potrebe za dodatnim punjenjem električnom energijom jer je u prikolicu ugrađen sustav vlastitih baterija, agregata s gorivim ćelijama i solarni paneli. Kameru je moguće dignuti i do deset metara visine, a postoji i mogućnost rada sustava do 12 sati bez prikolice tako da se na teško dostupnom terenu postavi na tronožac visine do tri metra. Kamere su postavljene na granici prema BiH i Srbiji. Cijeli je posao vrijedan 6,290 milijuna eura.

Uz to, nedavno je MUP za nadzor granice za 17,3 milijuna kuna kupio četiri bespilotne letjelice eRIS III od tvrtke KING ICT.

Iz državnog proračuna opremaju se ostali policijski segmenti. Tako se za 2,8 milijuna kuna kupuje softver za prepoznavanje lica. Riječ je o softveru pomoću kojeg će policija u izuzetno kratkom vremenu moći osobe s fotografija i videosnimaka usporediti s bazom osoba koje imaju dosjee. Uz to, policija je nedavno za 735 tisuća kuna kupila 400 policijskih štitova. Sada je na red došla nabava specijaliziranih teških oklopljenih vozila.

KARAKTERISTIKE TAKTIČKOG VOZILA

Dužina minimalno:

5,9 m

Težina maksimalna:

10 tona

Spremnik goriva: minimalno

150 l

Debljina stakla:

70 mm

- Krovna termovizijska kamera u boji

- Rotirajući krovni otvor za oružje

- Četiri otvora za oružje sa svake strane vozila

- Otvor za oružje sa stražnje strane vozila

Balistička zaštita:

STANAG 4569 razina I

Procijenjena vrijednost nabave:

5,76 milijuna kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 07:33