sve je u redu

MUP proveo nadzor: ‘Evo zašto su policajci u Borovu dobro postupili kad su čekali s intervencijom...‘

Bilo je nužno pričekati dodatne policijske snage čijim dolaskom je grupa zaustavljena te je utvrđen identitet svih osoba
Screenshot snimke iz Borova sela
 Screenshot

Ministarstvo unutarnjih poslova je priopćilo da je njihov stručni tim završio nadzor postupanja policijskih službenika u Borovu, nakon jučerašnjeg incidenta gdje je skupina navijača pozivala na ubojstva i pjevala 'Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati'.

Nakon nadzora je zaključeno da se prosudba policijskih službenika, da se pričeka s postupanjem do dolaska dodatnih snaga, pokazala opravdanom i omogućila daljnje procesuiranje svih osoba iz grupe.

- Stručni tim utvrdio je da su policijski službenici donijeli opravdanu prosudbu kada su grupu osoba, prilikom njihovog udaljavanja od Spomen obilježja 12 redarstvenika, stavili pod nadzor i s obzirom na njihovu brojnost zatražili dodatne policijske snage, a kako bi se spriječila eventualna protupravna ponašanja prilikom povratka grupe do njihovih vozila, stoji u priopćenju policije.

Tijekom nadzora policije grupa se kretala u tišini, objašnjavaju, a u jednom je trenutku došlo do skandiranja neprimjerenog sadržaja u dva-tri navrata, što je i vidljivo na snimkama.

- S obzirom na to da je postojao visok stupanj vjerojatnosti da bi se osobe iz grupe razbježale, a što bi otežalo utvrđivanje njihovog identiteta i daljnje procesuiranje, bilo je nužno pričekati dodatne policijske snage čijim dolaskom je, sa suprotne strane, grupa zaustavljena te je utvrđen identitet svih osoba, kažu iz MUP-a.

- Ovakva prosudba omogućila je daljnje procesuiranje svih počinitelja, što je i učinjeno tijekom dana privođenjem osoba u službene prostorije policije na kriminalističko istraživanje zbog sumnje da su počinile kazneno djelo „Javno poticanje na nasilje i mržnju“ iz članka 325. Kaznenog zakona, a bez dodatnog uznemiravanja građana. Temeljem prikupljenih informacija i svih utvrđenih činjenica, stručni tim donio je zaključak da su policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske primijenili policijske ovlasti u skladu sa zakonskim odredbama i sukladno pravilima struke, dodaje se u priopćenju policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:48