ZNALI SU ŠTO SE SPREMA

MUP upozoren sat i pol ranije da bi Sanader mogao pobjeći

Policija je u 9 ujutro, na dan Sanaderova bijega, bila obaviještena o planu da nestane iz Hrvatske
 NovaTV

ZAGREB - Vrh policije bio je jasno upozoren kako postoji mogućnost da bivši premijer napusti Hrvatsku neposredno nakon pokretanja postupka skidanja imuniteta i proširenja USKOK-ove istrage, doznaje Jutarnji iz nekoliko dobro obaviještenih izvora.

Prema njima dostupnim informacijama, upozorenje o tome stiglo je u Ured ravnatelja policije 9. prosinca sat i pol prije nego što je Sanader izašao iz svoje kuće u Kozarčevoj, što je učinio u 10.25 te u 11.10 prešao hrvatsko-slovensku granicu.

SPECIJAL: SVE O BIJEGU I UHIĆENJU IVE SANADERA

Ukratko, MUP je, kako tvrde naši izvori, imao najmanje 60 minuta za reakciju koja je mogla zaustaviti hitri Sanaderov bijeg u automobilu kćeri Brune i kasnije uhićenje u Austriji. Ovu činjenicu svakako valja promatrati izdvojeno od javnih rasprava što je policija zaista trebala učiniti da spriječi Ivu Sanadera , pod zaštitom saborskog imuniteta, u bijegu i da istodobno ne prekrši hrvatske zakone. Pritom nitko od policijskih dužnosnika nije uopće spomenuo upozorenje USKOK-a.

U svjetlu ovog otkrića puno su razumljivije i ozbiljne kritike koje je predsjednik države Ivo Josipović , odmah nakon vijesti da je Sanader pobjegao iz zemlje, izrekao najvišim dužnosnicima policije. Dakle, jedino je objašnjenje da je već u tom trenutku, neposredno nakon Sanaderova “povlačenja” preko granice, raspolagao spomenutom informacijom. Josipovićeve su izjave, među ostalim, opet ukazale na zategnute odnose između dijela političkog i policijskog vrha. Službeno, sve strane demantiraju postojanje bilo kakvog sukoba, ali javni nesporazumi pokazuju drugačije.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista...

Zašto nisu rastavili Brunin auto?

Jedan od izvora Jutarnjeg, koji je upućen u sve ove odnose, napominje da je sve što se zbivalo oko Sanadera na izvjestan način splet nesretnih okolnosti koje nemaju veze s načinom na koji policija funkcionira. Prema takvim tumačenjima, nije postojao način da se Sanader zakonski zaustavi na cesti do granice.

Prema istoj logici, uspoređuje naš izvor, moglo se i od carinika na Bregani očekivati da Volkswagen Sanaderove kćeri Brune rastave na dijelove kako bi se dobilo na vremenu dok Sabor ne ukine imunitet bivšem premijeru.

Od trenutka kad je novi Zakon o kaznenom postupku stupio na snagu, očito je da USKOK funkcionira puno bolje od drugih segmenata represivnog državnog aparata. Isti je zakon, unatoč nekim kritikama koje imaju izvorište u različitim interesnim skupinama, doveo USKOK na razinu organiziranosti i učinkovitosti koju drugi ne mogu uspješno pratiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:04