ministrica demografije

MURGANIĆ NAKON PREDSJEDNIČINE PREZENTACIJE SAZVALA PRESICU 'Sve ćemo detaljno proučiti i analizirati, ali te mjere su uglavnom već dio programa Vlade'

 
 Boris Kovačev / CROPIX

Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, kaže da je pozorno pratila izlaganje predsjednice Republike, ali da je još prerano za ozbiljniju analizu njezinih demografskih mjera. Umjesto komentara onoga što je Kolinda Grabar-Kitarović izgovorila, Murganić je uglavnom nabrajala sve Vladine mjere i na kraju zaključila - sve te mjere su u skladu s onim što je predsjednica nabrojala.

- Pozorno smo pratili izlaganje i kad dobijemo materijal, mi ćemo ga pozorno razmotriti. Vijeće za demografsku revitalizaciju, inače sastavljeno od ministara, a pod presjedanjem premijera, detaljno će analizirati predsjedničine mjere. Ali moram reći da je sve ono sve što je predsjednica izrekla je u skladu s programom ove Vlade.

Nakon toga Murganić je nabrojala što je sve napravilo njezino ministarstvo, ali i njezine kolege iz Vlade.

- Krenuli smo od mjera koje je moguće odmah uvesti i one su zaživjele, zakonski propisi su doneseni i građani već primaju naknade temeljem tih mjera. One ulijevaju nadu ali i daju neke rezultate. Vrijeme je kratko, ali svako ulaganje u obitelj, financijsko pomaganje bilo kroz rodiljne naknade, dječji doplatak ili kroz sufinanciranje nekih drugih potreba je ulaganje u mlade obitelji, ljudske resurse i ja ne bih tu dijelila što je demografska mjera, a što je socijalna politika. Sve mjere su socijalna politika i usmjerene su napretku društva odnosno građanima - kazala je Murganić.

Podsjetila je, među ostalima, kako je u ovoj godini za dječji doplatak osigurano 360 milijuna kuna te da su za 330 milijuna kuna povećane rodiljne i roditeljske naknade. Dodala je kako je ovo prva vlada koja je nakon devet godina povećala rodiljne naknade dok je dječji doplatak povećan nakon 17 godina.

Cilj je, kazala je, ići prema delimitiranju rodiljnih i roditeljskih naknada te uvođenju univerzalnog dječjeg doplatka no te mjere moraju imati financijski učinak na proračun i biti održive.

- Gospodarski rast i razvoj je značajan, bez njega nema dobrog standarda i plaća. Značajna je porezna politika, a porezna reforma je već sada dala svoj doprinos te su najavljene nove izmjene stopa poreza. Sve to je Vlada prepoznala i radi.

Murganić je navela i kako se ulaže u poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima te u kadrove radi uvođenje dvosmjenskog rada. rekla je da je 117 milijuna usmjereno u kapitalna ulaganja u vrtićima, da je Vlada prvi put sufinanciranjem pomogla jedinicama lokalne uprave i samouprave dok je 57 milijuna kuna osiguralo Ministarstvo poljoprivrede iz EU fondova za izradnju vrtića u ruralnim područjima.

- Sve su to mjere koje se mogu dograđivati i dodatno ulagati. To su žive mjere i bit će usmjerene prema mladim obiteljima - rekla je.

Pohvalila je Murganić i svoje kolege zbog mjera za zapošljavanje mladih (Pavić), porezne reforme (Marić) i novog ovršnog zakona koji se još čeka (Bošnjaković).

Na pitanje zašto su ljudi iz Plenkovićeve vlade odbijali sjesti za stol s predsjednicom i porazgovarati o demografskim mjerama, Murganić je dala nejasan odgovor i nakon toga - otišla.

- Ja ne vidim da izbjegavamo. Mi radimo u skladu s programom Vlade, mjere će se analizirati, resori će ih prepoznati i zajedno ćemo svi skupa donositi odluke koje će ići prema poboljšanju uvjeta života naših građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:09