'PROVJERA ĆE DOBRO DOĆI'

MURGANIĆ O HNS-ovoj NAJAVI DA ĆE TRAŽITI OCJENU USTAVNOSTI ZAKONA O UDOMITELJSVU 'Neće to biti ni prvi niti zadnji zakon koji će ići na procjenu'

Nada Murganić
 Goran Mehkek / CROPIX

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić u četvrtak je uoči saborske rasprave o Zakonu o udomiteljstvu najavu koalicijskog partnera HNS-a da će tražiti ocjenu ustavnosti Zakona prokomentirala riječima da je to njihovo pravo. "Neće to biti ni prvi niti zadnji zakon koji će biti preispitan na Ustavnom sudu, a mišljenje će nam dobro doći u kreiranju drugih zakona", poručila je Murganić.

HNS će tražiti preispitivanje ustavnosti zakona

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak najavio je u srijedu, nakon sastanaka koalicijskih partnera u Banskim dvorima, da će HNS biti suzdržan oko Zakona o udomiteljstvu ako se ne usvoji njegov amandman. Također je najavio da će HNS tražiti preispitivanje ustavnosti takvog zakona.

Prema ministričinu mišljenju ovakav prijedlog zakona ne krši Ustav. "Da to mislimo ne bismo takvo rješenje uputili u proceduru. Zakon je dugo prisutan u javnom prostoru, a struka se pozitivno opredijelila. Zakon prati UNICEF i sa savjetima i informiranjem građana i mislimo da smo puno truda uložili. Cilj nam je dobrobit djece i jačanje udomiteljskih obitelji", istaknula je Murganić.

"Žao mi je što takva rješenja nisu propitivali kada su stavljena u Obiteljski zakon 2015. godine, koji je donijela sadašnja opozicija. Tu odredbu provodimo jer je zakon na snazi. Mogućnost udomljavanja kakva je u sadašnjem zakonu nismo htjeli narušavati jer mislimo da je to rješenje dobro", uzvratila je na pitanje kako to da novi zakon dopušta mogućnost udomljavanja samcima, ali ne i istospolnim partnerima.

Profesionalno udomiteljstvo nije problem

Murganić je ustvrdila da profesionalno udomiteljstvo nije problem. "To je žalosno, ako im je to problem. Profesionalno udomiteljstvo će biti uvedeno onima koji udomljavaju djecu s poteškoćama u razvoju. Naši udomitelji su nam godinama partneri i trebaju imati naknadu. Ako će se kvalitetno baviti tom djecom, neće moći imati drugi posao", poručila je ministrica.

Ocijenila je i da u koaliciji HDZ-a i HNS-a nema problema. "Svi dobro radimo svoj posao. Koalicija postoji da se istaknu različitosti, ali i da se u dogovoru postignu bolja i kvalitetnija rješenja", kazala je.

Uoči izlaganja ministrice Murganić Klub HNS-a, koalicijskog partnera HDZ-a koji podršku zakonu uvjetuje amandmanom da i istospolni i neformalni životni partneri imaju mogućnost udomljavanja djece, zatražio je stanku za konzultacije, a tome se priključio i Klub GLAS-a/HSU-a.

Zakon će u velikoj mjeri doprinijeti poboljšanju udomiteljstva i broju djece koja će se udomiti i kao takav je potreban. No, da bi bio izuzetno dobar treba omogućiti i životnim partnerima, formalnim i neformalnim, da ih ne isključujemo i ne diskriminiramo i da zakon bude pravno održiv, poručio je HNS-ov Stjepan Čuraj.

Veća je stigma biti dijete u domu nego dijete u ljubavi

Isključivanje istospolnih obitelji će, uvjeren je, dovesti do pitanja zbog kojih će HNS pokrenuti ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu. "Smatramo da je veća stigma biti dijete u domu nego dijete u ljubavi", poručio je HNS-ovac.

Stanku je tražio i Goran Beus Richembergh (GLAS/HSU). "Radi se o zakonu koji je iznimno važan i njime se pokušava riješiti velika kriza udomiteljstva. Stoga je važno da taj zakon bude obuhvatan i ne bude diskriminatoran te da ga ne dovedemo u poziciju da se ocjenjuje njegova ustavnost", poručio je.

Želimo se, rekao je, aktivno suprotstaviti "kvazi tezi" da se ne sluša mišljenje struke jer ne postoje hrvatska relevantna istraživanja. "Ne postoje jer ne postoji institut kao takav, udomiteljske obitelji istospolnih partnera za sada ne postoje", kaže Beus Richembergh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. siječanj 2021 10:29