STRAVA NA ULICAMA

Muškarac u bijelom taksiju noću kruži Splitom i grabi djevojke: ‘Skrenuo je prema Marjanu, povukao me za kosu...‘

Došlo mi je da ga tražim po cijelom gradu, da sam ga ja našla, ubila bih ga, rekla je uznemirena majka 18-godišnje djevojke

Ilustrativna fotografija

 Aleksander Kalka/Zuma Press/Profimedia/Aleksander Kalka/zuma Press/profimedia

Nakon što se društvenim mrežama proširila fotografija poruke u kojoj je navodno jedna studentica Medicinskog fakulteta u Splitu imala vrlo neugodno iskustvo s nepoznatim vozačem bijelog automobila koji ju je, kao vozač Ubera, pokupio ispred noćnog kluba Moon u subotu, 1. travnja oko jedan sat iza ponoći, splitska policija započela je istragu cijelog slučaja.

Kako stoji u toj objavljenoj poruci, umjesto na njezinu adresu vozač joj je, prethodno otkazavši vožnju preko aplikacije, rekao da će je odbaciti kući, no odvezao ju je prema Institutu na Marjanu. Šokirana djevojka je, kako stoji u poruci, u jednom trenutku iskočila iz automobila, a tad su, srećom, naišli neki momci koji su joj pomogli. Od pretrpljenog straha i šoka nije ništa prijavila policiji, nego je tek nakon nekoliko dana sve priznala svome ocu.

Slobodna Dalmacija je tragom te poruke stupila u kontakt s jednom drugom djevojkom koja je imala gotovo identično iskustvo, 18-godišnjakinjom koja je 12. ožujka ove godine bila s društvom u noćnom klubu Vanilla. Oko četiri sata naručila je vožnju preko aplikacije Bolt te ju je nekoliko metara niže od ulaza na parkiralište ispred kluba dočekao bijeli automobil. I ona je htjela vožnju platiti gotovinom, a vozač je, kad je ušla u automobil i sjela na stražnje sjedište, otkazao vožnju tako da na aplikaciji nije ostala registrirana vožnja.

- Bila sam s prijateljicama vani i išle smo svaka sama doma. Zvala sam Bolt, sjela u auto i zagledala se u mobitel, tipkala sam, vozača nisam niti gledala. On je krenuo s donje strane stadiona Poljud kraj pomoćnih terena i na semaforu, umjesto da skrene lijevo prema gradu, odnosno prema smjeru Splita 3 gdje živim, on je skrenuo desno prema Marjanskom tunelu. Nisam ja to tad ni vidjela, nego kad je već prošao Poljud, podigla sam pogled i vidjela da ide krivim putem pa sam mu rekla: ‘Falili ste put...‘, a on meni da nije i da se ništa ne bojim. Počela me hvatati panika i počela sam mahnito tipkati poruke po mobitelu, slati svima... On se tad okrenuo i lagano svojom rukom spustio moj mobitel i rekao: ‘Nije pristojno u društvu tipkati na mobitel...‘. Stavila sam mobitel između nogu da ne vidi, a kako je već baterija bila pri kraju, ugasio se. Oduzeo mi se dah, nisam u tom trenu mogla niti vrištati, ništa - priča djevojka svoje zastrašujuće iskustvo Slobodnoj Dalmaciji.

Kaže kako se apsolutno ne sjeća ničega, niti tipa niti modela automobila niti bilo kojeg drugog detalja u vezi izgleda vozača, njegova glasa, ničega... Jedino joj je ostalo u sjećanju da se staklo na zadnjim vratima spušta ručno te da je u vozilu bio radioprijemnik starijeg tipa.

- Već je krenuo prema Marjanskim vratima kad sam vidjela da nailazi neka grupica ljudi, znam da sam pomislila tko to sad tu prolazi u četiri ujutro. Tad sam vrisnula da stane, da ću se ispovraćati, uspjela sam otvorili taj prozor... Tad me povukao za kosu i rekao mi da šutim, a onda je prišao jedan momak iz te grupe i pitao me je li sve u redu. Panično sam vikala da mi pomognu, a momak je izvana otvorio vrata i ja sam praktično ispala iz auta. Vozač je samo rekao: ‘Idi curo, tko te drži‘ i otišao. Od straha ga nisam mogla niti pogledati, ne mogu se sjetiti ničega u vezi njega. Tim momcima sam rekla da mi zovu taksi, da hoću doma... Dalje se ne sjećam... Policiju nisam zvala jer što oni mogu napraviti - ispričala je djevojka.

Njezina majka kaže da je dan poslije njezin suprug pokušao od konobara iz obližnjeg lokala doznati tko su momci koji su pomogli njezinoj kćeri i saznao je kako je moguće da se radi o studentima iz obližnjeg doma.

- Voljela bih tim momcima zahvaliti jer su je očito spasili od manijaka koji ju je očito htio silovati ili tko zna što napraviti. Želim da se zna za ovo, da se spriječi tog manijaka da se nekoj drugoj curi ne dogodi isto ili nešto gore. Kontaktirala sam i Bolt pokušavajući saznati tko je vozač. Oni su mi odgovorili da mi ne mogu dati podatke i da se, kako bi znali koji je vozač u pitanju i koja je vožnja, moja kći mora javiti preko svog profila na vožnju koju je imala. Tek onda, odgovorili su, mogu provjeriti s vozačem što se dogodilo... Dakle, čim je moja kći ušla u auto, on je otkazao vožnju da mu se ne uđe u trag i zato ona nema u aplikaciji u povijesti vožnje nikakve detalje. Došlo mi je da ga tražim po cijelom gradu, da sam ga ja našla, ubila bih ga - rekla je uznemirena majka 18-godišnje djevojke.

Splitsku policiju Slobodna Dalmacija upitala je za komentar vezano uz obje navedene situacije, a odgovorili su kako "zasad nemaju dojavu niti prijavu oštećenih".

- Ako su se događaji stvarno dogodili, pozivamo oštećene osobe da svoja iskustva što prije prijave policiji. Također raspolažemo informacijom koja se pojavila na društvenoj mreži te smo temeljem toga poduzeli potrebne mjere i radnje iz nadležnosti policije. U cilju što bržeg razotkrivanja mogućeg kaznenog djela, pozivamo građane da sve informacije koje eventualno imaju veze s opisanim žurno dostave policiji osobno, u najbližu policijsku postaju ili na broj 192 - poručili su iz splitske policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 00:49