IZUZETE I UNIŠTENE

Muškarac u Istri čistio suhozid pa u njemu pronašao dvije ručne bombe iz 2. svjetskog rata

Takva sredstva nemojte dirati niti donositi u policijsku postaju kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja, apelira policija

Ilustrativna fotografija

 Zeljko Hajdinjak/CROPIX

Dvije ručne bombe iz 2. svjetskog rata pronađene su u suhozidu na području Momjana. Naime, umaška policija zaprimila je dojavu građanina koji je prilikom čišćenja i uklanjanja drva iz suhozida pronašao dva predmeta nalik na eksplozivne naprave.

- Na mjesto događaja odmah su upućeni policijski službenici te je utvrđeno kako se radi o ručnim bombama iz 2. svjetskog rata koje su policijski službenici protueksplozijske jedinice izuzeli i uništili. Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni te da ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obavijeste policiju - kažu iz istarske policije.

Ujedno podsjećaju građane na činjenicu da još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz 2. svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma.

- Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, u moru te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova. Ukoliko pronađete takva sredstva, nemojte ih dirati niti donositi u policijsku postaju kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o tome obavijestite policiju na broj 192. Tad će na teren izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti.

U cilju zaštite svih građana i ovom prilikom molimo građane koji nedozvoljeno posjeduju spomenuta sredstva da ih ne ostavljaju na javnim prostorima u prirodi, a posebno ne u kontejnerima za odlaganje otpada ili u parkovima, odnosno na mjestima koja su dostupna ostalim građanima. Ta eksplozivna sredstva moguće je bez ikakvih prekršajnih ili kaznenih sankcija predati policiji u sklopu akcije ‘Manje oružja, manje tragedija‘, a za što je dovoljno, zaključuju iz policije, nazvati broj 192 ili najbližu policijsku postaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:15