EPIDEMIJA JE POČELA

Muškarac u Slavonskom Brodu preminuo od gripe, najveći broj oboljelih je u tri županije

Muškarac srednje životne dobi s mnogim kroničnim bolestima preminuo je na Odjelu za infektologiju bolnice u Slavonskom Brodu

Ilustracija

 /Shutterstock

U Brodsko-posavskoj županiji koja tjedno bilježi više od dvije stotine oboljelih od gripe zabilježen je i prvi smrtni slučaj. Muškarac srednje životne dobi s mnogim kroničnim bolestima preminuo je na Odjelu za infektologiju bolnice u Slavonskom Brodu.

- Riječ je o osobi rođenoj 1958. godine koja je necijepljena i s komorbiditetima. PCR-om je dokazana influenca i to još jednom pokazuje da je gripa ozbiljna i opasna bolest, ističe za HRT dr. sc. Ante Cvitković, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

- Gripa je bila ta koja je po svemu sudeći potaknula taj neželjeni i malo nepredviđeni niz događaja koji su, nažalost, doveli do smrtnoga ishoda, rekao je dr. Ivica Čabraja, Odjel infektologije, OB Slavonski Brod.

Vrhunac gripe očekuje se sredinom veljače

Nakon respiratornog sincicijskog virusa zbog kojeg se pune hitne i pedijatrijske čekaonice, streptokok, koronavirus i gripa, od koje je broj oboljelih u samo tjedan dana porastao za čak 140 posto, sve više problema zadaju i odraslima.

Prema posljednjim podacima od prije dva tjedna, u Hrvatskoj je ove sezone dosad zabilježeno 1759 slučajeva gripe. S obzirom na to kako liječnici kažu da je pritisak velik i da sve više građana traži njihovu pomoć.

Najveći broj oboljelih je u tri županije - Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj i Krapinsko-zagorskoj.

- Prema svemu sudeći, epidemija gripe je počela, počinje uzlazna putanja po broju oboljelih i za očekivati je da će u idućim tjednima te brojke rasti. Prema zadnjim izvješćima koja su dostupna najveći broj oboljelih je u tri županije - Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj i Krapinsko-zagorskoj. Kao što je očekivano, najveća stopa je kod djece školske i predškolske dobi, a najniža kod osoba iznad 65 godina, rekla je epidemiologinja dr. Vesna Višekruna Vučina, HZJZ.

Kaže kako je uobičajeno da tijekom siječnja u Hrvatskoj naglo poraste broj novooboljelih.

- Iza nas su blagdanska druženja i za očekivati je da će broj prijava novih slučajeva gripe sada rasti. U Hrvatskoj je uobičajeno da kroz siječanj naglo raste broj novooboljelih, sredinom veljače dolazi do vrhunca, a nakon toga dolazi do blagog pada. Ali sve to ovisi o sezoni, svaka sezona gripe može biti različita, ovisi o različitim faktorima, o imunitetu ljudi, vremenskim prilikama, objasnila je dr. Višekruna Vučina.

Poručila je da još nije kasno cijepiti se protiv gripe te je pozvala rizične skupine, starije i sve ostale koji se još nisu cijepili da to učine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:04