PODIGNUTA PRIJAVA

Muškarac uhićen zbog ratnog zločina: Kao 19-godišnji čuvar u srpskim logorima zlostavljao civile

Zajedno s drugim osobama grubo je fizički i psihički zlostavljao zarobljene branitelje i civile od čega je jedan preminuo
Uhićenje, Ilustracija

Nekadašnji pripadnik paravojnih srpskih formacija i čuvar u logorima u Srbiji uhićen je zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv šestorice ratnih zarobljenika s područja Vukovara koje je fizički i psihički zlostavljao pri čemu je jedan od zarobljenika preminuo.

Kriminalističko istraživanje koje je rezultiralo uhićenjem 49-godišnjeg hrvatskog državljanina proveli su službenici Radne skupine Ravnateljstva policije i osječke policije u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku.

Osumnjičenika terete da je od listopada 1991. do kolovoza 1992., tada kao 19-godišnji pripadnik paravojnih formacija i čuvar u logorima u Begejcima, Stajićevu i Sremskoj Mitrovici u Srbiji, zajedno s drugim osobama grubo fizički i psihički zlostavljao zarobljene hrvatske branitelje i civile.

Zlostavljanju te intenzivnoj boli i patnji kao i poniženjima bila su izložena najmanje šestorica zarobljenika prethodno zarobljena na području Vukovara, od kojih je jedan, tada 33-godišnjak, 1992. godine u logoru Sremska Mitrovica i preminuo, izvijestilo je Ravnateljstvo policije.

U sklopu kriminalističkog istraživanja obavljeni su razgovori i prikupljena saznanja od većeg broja osoba pa je osumnjičeni u četvrtak ujutro uhićen na vukovarsko-srijemskom području, a u petak smješten u pritvor.

Kazneno je prijavljen zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika za što je predviđena kazna do 20 godina zatvora.

Ravnateljstvo policije navelo je da je osumnjičenik nedjela počinio protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima te kršeći odredbe Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:16