NOVAC NA NEVIĐENO

Muškarcima u Zagrebu gotovo je nemoguće pronaći stan: ‘Vidim oglas, ja sav sretan, a kad ono - hladan tuš‘

Bio sam jedan od najmanje 50 osoba koja je vlasnika samo taj dan zvala zbog oglasa za sobu, sve su mi sobe u ponudi izmakle, ispričao je naš sugovornik
 Boris Kovacev/Cropix

Stan se nalazi u Novom Zagrebu u blizini linije tramvaja, jedan je od rijetkih oglašenih u oglasniku da se iznajmljuje muškarcima. Točnije u najam se daje veća soba u odvojenom dijelu stana za cijenu od 250 eura mjesečno. Jedan 40-godišnjak ispričao nam je iskustvo koje je proživio kad se našao u situaciji da krajem kolovoza i u rujnu kada je najveća potražnja za manjim stanovima i sobama zbog navale studenata, i sam nađe u situaciji da traži isto.

image
/Shutterstock

- Dogovorio sam se s vlasnikom da sutradan ujutro dođem pogledati stan u Novom Zagrebu. Boravim trenutno u drugom dijelu grada. Došao sam u dogovoreno vrijeme, zvonim, nema odgovora, zvonim i dalje, ali nitko ne odgovara. Zovem na telefon i nakon trećeg poziva vlasnik stana se javlja i govori mi da je soba već iznajmljena, nije mi javio jer sam bio jedan od najmanje 50 osoba koja ga je jučer zvala, nije znao više koji je moj broj da mi javi. Ljutio sam se naravno k‘o ris. Navodno je jedan mladić iz tog kvarta inzistirao da dođe odmah, donio keš i iznajmio sobu - ispričao je naš sugovornik, koji se kao muškarac pred rastavom našao u situaciji da treba sobu ili manji stan jer je obiteljski stan ostao supruzi i djeci, i na njega još plaćaju kredit, pa iako ima dobar posao nije želio potrošiti previše, idealno do 300 eura mjesečno.

U oglasnicima na portalima gdje se nudi najam i stranicama preko Facebooka ga je dočekao - hladni tuš. Većina oglasa, gotovo njih 70 posto, nude najam isključivo ženama, poželjeno studenticama ili mlađim zaposlenicama. Zato se tako obradovao oglasu za sobu u Novom Zagrebu, ali nije bio svjestan konkurencije. Drugi oglas, manji stan dograđen uz kuću, bez kuhinje, u centru, 270 eura mjesečno, može muškarac, poželjno student.

- Javljam se vlasniku, u Zadru je, kaže, dolazi za dva dana, nema veze što nisam student, daje mi termin za obilazak. Poučen prethodnim iskustvom zovem ga dan prije da provjerim dogovor. Iznajmio je stan, poslao mu je netko novac na neviđeno, bez da je vidio više od dvije fotogafije sobe. To mi se desilo opet s jednim stanom koji sam trebao obići na Črnomercu, poslali ljudi s mora novce vlasnici bez da su vidjeli stan - ispričao nam je.

image

Jedan od mnogih oglasa soba "samo za ženske osobe"

Oglasnik/

Ovo je, kako se uvjerio, standardna praksa kod studenta koji traže manji stan ili odvojenu sobu u Zagrebu, ne isplati im se doći obilaziti stanove, kojih ni nema mnogo u ponudi za muškarce, radije ovako uplate, pa ako nisu zadovoljni polako iz te pozicije mijenjaju adresu. U oglasnicima je dosta stanova koji nude sobe muškarcima, ali u sobi po dvoje, troje. To su, pak, oni stanovi i sobe koje su mnogi "prenamijenili" u spavaone od kada su stranci počeli više raditi u Hrvatskoj.

- Pisalo je soba u Dubravi za 220 eura, dođem tamo, ali to nije bila soba za jednu osobu, nego za dvije, a cijena je zapravo za krevet - ispričao mi je dalje.

Nagledao se u svojoj potrazi, kaže, svega iako je ponuda bila mala. Cijene su, nakon što su uglavnom studenti pokupili najbolje, već sredinom drugog tjedna rujna, minimalno pale za sobe. I dalje se uglavnom za njih kao stanari traže žene. Mali stanovi ako ih i ima u ponudi skuplji su od 400 eura, a one u ponudi ispod te cijene uglavnom, kaže naš sugovornik, ne bi nikom poželio.

U konačnici je, ovih dana, odlučio ipak povisiti sumu koju je spreman izdvojiti jer je preko kolega na poslu na preporuku iznajmio u Dubravi garsonijeru za 400 eura mjesečno. I tako je izbjegao muku ponude na tržištu koje, kako kaže, zapravo u Zagrebu gotovo da za njega i nije bilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:43