‘RIJEŠENO JE...‘

Muž uhićene tužiteljice kadrovirao u Lutriji: Sve je počelo porukom poznatom HDZ-ovcu

Pretragom mobitela nađen je niz razgovora iz kojih proizlazi da je postavljao ljude u HL-u

Suprug Mirele Alerić Puklin, Goran Puklin

 Goran Mehkek/Cropix

Pretražujući mobitel poduzetnika Gorana Puklina, koji su mu oduzeli u listopadu prošle godine zbog sumnji da je skrivao novac tadašnjega predsjednika Uprave JANAF-a Dragana Kovačevića, policija i USKOK pronašli su cijelu povijest komunikacije WhatsApp grupe u kojoj su, uz Puklina, bili vlasnik tvrtke Fleksbit Tomislav Gligora te tadašnji direktor za logistiku Hrvatske lutrije (HL) Željko Fadljević. Upravo je pronađeni sadržaj prepiske u toj WhatsApp grupi glavni dokaz USKOK-a za točku optužbe koja navedenu trojicu tereti da su 2018. i 2019. godine zajedno namještali da Fleksbit od HL-a dobije poslove nabave softvera za online klađenje vrijedne ukupno 8,29 milijuna kuna.

Osim spomenute komunikacije iz WhatsApp grupe, pretragom Puklinova mobitela pronađen je još niz razgovora iz kojih proizlazi da je Puklin imao utjecaj na kadroviranje u HL-u. Prije svega, tu je WhatsApp poruka koju je 22. rujna 2019. Puklin poslao svojem prijatelju i kumu Mariju Kapulici, predsjedniku Zajednice utemeljitelja HDZ-a, a u kojoj tvrdi da je on predložio predsjedniku Uprave HL-a Mariju Musi da Fadljevića postavi na direktorsko mjesto u HL-u. "Onaj Željko Fadljević (jednom sam ti ga doveo u ured i jednom smo bili na ručku, kod Muse je direktor nabave po mojoj preporuci, ja ga znam dok smo još skupa radili u Dalekovodu)", napisao je Puklin Kapulici.

No, to nije sve. Naime, istražitelji su u Puklinovu mobitelu pronašli komunikaciju na osnovi koje sumnjaju da je u HL-u, na direktorskoj poziciji, zaposlen i Puklinov šogor Domagoj, brat njegove supruge, bivše tužiteljice. Iz poruke koju je Mirela Alerić Puklin 2019. poslala svojem suprugu, ona tvrdi kako joj je žao što su Domagoja tamo "gurnuli". "Ja u tome magnovenju živim od rujna 2017., a s Domagojem blage veze nemam osim što smo nepametno i naivno tamo uopće gurnuli", napisala je Puklinu supruga.

Također, pronađena je i komunikacija za koju USKOK tvrdi da se odnosi na zapošljavanje K. F., sina Puklinove prijateljice. "Jel ti se javio Musa?" pitao je Puklin u porukama K. F., na što mu je ovaj odgovorio: "Je. Jučer smo pričali". Na dan kad je K. F. u lipnju 2020. zaposlen u HL-u, Puklinov šogor napisao je Puklinu: "Za k... je sve poslano u proceduru i bit će za koji dan. Uglavnom riješeno je". Dvadesetak dana poslije Puklin piše šogoru: "Krešo počinje sutra. Super, hvala".

Nekoliko mjeseci poslije, u kolovozu 2020., smatra USKOK, došlo je do problema oko pozicioniranja svježe zaposlenog K. F. unutar strukture HL-a, odnosno trebao je biti prebačen na radno mjesto kojim nije bio zadovoljan. K. F. je kontaktirao Puklina. "E, pozdrav, zvao me čovjek iz Lutrije danas za call centar za radit da me prebace, dal da se Domagoju javim jer ne znam je li to sad po planu ili? Zbog stručne spreme me zvao", pita K. F.

Puklin zbog toga kontaktira Domagoja, ali i predsjednika Uprave Marija Musu. "Jutro samo te podsjećam ako možeš reći N. za K. F. Zvali su ga za call centar, ali da još mora s N. vidjeti", napisao je Puklin Musi. Dva dana poslije Domagoj javlja Puklinu da je sve u redu. "Riješeno je. Popričao sam s N.", napisao je Puklinu. Puklin, pak, naziva svoju prijateljicu, majku K. F., i kaže: "Musa je rekao N. i sve je u proceduri. Sve će biti ok. Ovdje neka se pokaže, nek snima gdje se vidi u budućnosti - u marketingu ili u prodaji (što je možda bolja opcija) i idući interni natječaj za mjesto koje mu se čini da bi htio idemo. Ne mora to biti za mjesec dana, možda za dva, za tri (obzirom da tek dolazi ovdje). Ali svakako ostajemo pri planu da u konačnici tim premještajem dođemo do toga da na kraju radi posao VSS-a. U međuvremenu neka se pokaže, upoznaje sustav, snima gdje bi u biti poslije htio", napisao je Puklin prijateljici.

Sudac istrage zagrebačkoga Županijskog suda odredio je u srijedu navečer istražni zatvor za svih petero okrivljenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a dvojici i zbog opasnosti od ponavljanja djela. Piruška Canjuga bi na slobodu mogla najranije budući da je za izlazak iz Remetinca potrebno saslušati samo dva svjedoka, njezina supruga Zlatka Canjugu i Ivicu Todorića. Ostali bi, pak, mogli ostati znatno dulje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:00