RASKOŠNA PALAČA

Muzej grada Rijeke zasjao u novom ruhu: Kamerom smo pratili zadnje mjesece obnove

Prave atrakcije za ljubitelje povijesti i umjetnosti kriju se u unutrašnjosti palače
 Matija Djanjesic/Cropix

Muzej grada Rijeke ovih je dana otvorio vrata svog novog stalnog postava u raskošnoj baroknoj palači smještenoj nasuprot zgrade glavnog željezničkog kolodvora. Kako s krošanja drveća uz rub avenije upravo otpadaju zadnji listovi već je na prvi pogled vidljivo da je zgrada muzeja - palača šećerane poznata i kao upravna zgrada nekadašnje tvornice Rikard Benčić - zasjala u novom ruhu nakon dugogodišnje obnove.

Prave atrakcije za ljubitelje povijesti i umjetnosti kriju se u unutrašnjosti palače, u njezinim luksuzno uređenim salonima s ručno oslikanim zidovima i stropovima. Svoje mjesto u stalnom postavu našli su brojni eksponati koji posjetitelje vode kroz burnu povijest Rijeke, ali i ništa manje uzbudljivu priču o samo zgradi čija je namjena dva i pol stoljeća bila industrijska.

Upravo je industrija oduvijek bila ključna za razvoj grada koji je istovremeno gradio i svoj kulturni identitet. U godini u kojoj Rijeka nosi titulu europske prijestolnice kulture, dovršen je tako jedan od najvećih projekata u kulturi u Hrvatskoj u protekla tri desetljeća – vrijedan objekt industrijske baštine je postao vrhunsko kulturno odredište.

Kamerom smo pratili zadnjih nekoliko mjeseci obnove, od srpnja do studenoga ove godine. Naš snimatelj Jure Cukar zabilježio je svojim na snimkama građevinske radove kao i postavljanje interaktivnog suvremenog postava čije je autor ravnatelj muzeja Ervin Dubrović, a dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović. Uz njih dvoje, o novoj riječkoj kulturnoj poslastici govore nam i gradonačelnik Vojko Obersnel i gradski pročelnik za kulturu Ivan Šarar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:01