PROBLEMI U ŠKVERU

Na 40 dana odgođeno ročište o stečaju 11 tvrtki iz sustava Brodosplita koje su u dugovima

Otvaranje stečaja predložila je Financijska agencija nakon što su utvrđena neplaćena dugovanja starija od 120 dana

Zaustavljeni radovi u Brodosplitu

 

 Nikola Vilic/Cropix

Nakon održanog očitovanja o prijedlozima za otvaranje stečajnih postupaka na Trgovačkom sudu u Splitu, ročište za 11 tvrtki iz sustava Brodosplit odgođeno je za 40 dana. Nova ročišta na kojima će se raspraviti i razmotriti pretpostavke za otvaranje stečaja zakazana za 26. svibnja. Radi se o tvrtkama Brodosplit montaža, Boja-trup, Nerazorna ispitivanja, Trup inženjering, Interijeri i završni radovi, Informatički sustavi, Brodosplit-računovodstvo i financije, Zaštita trupa od korozije, Bravarski segmenti, Cjevarska izrada i Izrada alata.

Otvaranje stečaja predložila je Financijska agencija nakon što su utvrđena neplaćena dugovanja starija od 120 dana.

U nedavnom intervju koji nam je za Jutarnji list dao Tomislav Debeljak, na pitanje o tvrtkama u blokadi potvrdio je da postoji dug prema državi po pitanju poreza i doprinosa u ukupnom iznosu oko 30 milijuna kuna. Dodao je i to da su iz Brodosplita predlagali državi nagodbu kojom bi se taj dug prebio s Brodosplitovim potraživanjem od države za neopravdano ovršeno javno davanje - koncesijsku naknadu za period prije preuzimanja Brodosplita od strane DIV Grupe, a radi se o razdoblju 2011 – 2013.

- Sukladno planu restrukturiranja, nismo dužni plaćati stare dugove brodogradilišta i od države nam je, prilikom kupoprodajnog ugovora, pisano potvrđeno da dugova nema, što se pokazalo netočno pa su nas ovršili za iznos s kamatama od preko 30 milijuna kuna. Predložili smo nagodbu gdje odustajemo od isplate planom restrukturiranja dodijeljenim potporama u iznosu od 121 milijun kuna po osnovi otpisa javnih davanja tijekom restrukturiranja, ali barem tražimo da nam se vrati potpuno neopravdano ovršena sredstva iz godina prije preuzimanja Brodosplita, s čim bi zatvorili dug naših društava prema državi, a koje smo održavali na životu u vrijeme COVID krize i očuvali do sada sva radna mjesta - kazao je prije nekoliko dana Debeljak.

Debeljak je dodao i to da treba uzeti u obzir činjenicu da je 3. Maj u trenutku privatizacije imao za dvije milijarde kuna bolju poziciju od Brodosplita, a da je od tada uz upravljanje od strane managementa Uljanika svu tu prednost potrošio i napravio štetu državi i vjerovnicima u iznosu od oko sedam milijardi kuna, dok je, pojašnjava, u istom razdoblju DIV Grupa isplatila neto primanja radnicima iznos od tri milijarde kuna, samo u državni proračun direktno uplatila 2,5 milijardi kuna i još preko 500 milijuna kuna državnim i lokalnim poduzećima za razne naknade, te ukupno dobavljačima i kooperantima isplatila 10 milijardi kuna od čega su većina domaći.

Trgovački sud je zaprimio 27 prijedloga za otvaranje stečajnih postupaka nad društvima koja su povezana sa Brodograđevnom industrijom Split, od kojih su dva odbačena dok su za njih 25 pokrenuti postupci radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnih postupaka te su u odnosu na njih 12 prethodno održana ročišta radi očitovanja o prijedlozima za otvaranje stečajnih postupaka od kojih su četiri odgođena za 45 dana, a u odnosu na njih osam su određene mjere osiguranja i imenovani privremeni stečajni upravitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:48