DOBRI REZULTATI

Na 50% više prometa i uz ‘deltu‘ imamo 18% manje hospitaliziranih, a neki sezonu otpisuju?!

Podaci pokazuju da na osjetno većem turističkom prometu nego lani bolnički sustav zasad ima nešto manje opterećenje
Trajektna luka u Splitu
 Josko Ponos/Cropix

I dok se naša konkurencija na Mediteranu na europskim kartama polako crveni, a neke regije ulaze u nove karantene i restrikcije, turističke brojke u Hrvatskoj iz dana u dan rastu, a o interesu za ljetovanje na Jadranu najbolje svjedoče fotografije gužvi na prometnicama prema obali. Samo ovaj vikend, točnije u nedjelju 18. srpnja, granične prijelaze prema Hrvatskoj prešlo je 295.175 putnika, što je čak 53 posto više nego na istu nedjelju prošle godine kad je ova brojka iznosila 192.164 putnika.

Manje opterećenje

Istodobno, ni Hrvatska nije izolirana od rasta broja novoprijavljenih slučajeva zaraze, odnosno rasta udjela pozitivnih osoba u ukupnom broju testiranih, no ako se povedemo za prošlotjednim najavama članice Stožera Alemke Markotić, prema kojima se teži tome da se umjesto broja novih slučajeva ipak promatra broj hospitaliziranih te umrlih osoba, onda situacija u Hrvatskoj izgleda nešto bolje. Prema današnjim brojevima, u Hrvatskoj je zbog covida u bolnicama bilo hospitalizirano 125 osoba, dok smo lani na isti datum, prema podacima Our World in Data, imali 153 hospitaliziranih, što je zasad 18 posto manje osoba u bolničkom sustavu nego lani.

Broj smrti pritom odskače - prema podacima na stranicama Our World in Data sedmodnevna incidencija smrtnosti na današnji dan iznosila je 0,38 osoba na milijun stanovnika, za razliku od prošlogodišnjih 0,07 posto, no stručnjaci se slažu kako o epidemiološkoj situaciji bolje govore podaci o hospitalizaciji, zbog problema atribucije točnih uzroka smrti u velikom broju slučajeva.

A ti podaci, dakle, pokazuju kako na više od 50 posto većem turističkom prometu nego lani bolnički sustav zasad ima nešto manje opterećenje, i to u okolnostima pojave novog, znatno zaraznijeg delta soja virusa, zbog čega se mnogi pitaju zašto smo turističku sezonu već sada proglasili otpisanom. Uzrok leži u strahu od daljnjeg širenja delte te činjenici da Britanci, kod kojih imamo značajan udio novozaraženih delta sojem virusa, od danas slobodno mogu ulaziti u zemlju, nakon što su proglasili "freedom day" te odlučili "živjeti s virusom".

Bugarska, naš mediteranski konkurent, promptno je reagirala te od danas zabranila sve vrste turističkih posjeta iz Velike Britanije na vlastiti teritorij, no Hrvatska, usprkos prošlotjednim najavama, zasad nije uvela nikakve restrikcije prema Britancima. U Hrvatskoj se, doduše, nikad nije govorilo o zabranama, ali turistički je sektor još prošli tjedan od Stožera tražio da se kao vrstu osigurača britanskim i ruskim posjetiteljima nametna obveza antigenskog testiranja, neovisno o tome jesu li cijepljeni. No, neslužbeno doznajemo da Stožer još nije donio takvu odluku. To poprilično čudi, posebno s obzirom na stalne prijetnje slomom sezone, poglavito zbog širenja delta soja virusa.

Pozitivno i negativno

"Ne, nismo se još dogovorili o tome. Raspravlja se o tom prijedlogu, ali zasad ništa nije odlučeno. Još uvijek važemo pozitivne i negativne posljedice takve odluke", doznajemo neslužbeno iz Stožera. Kad će i hoće li uopće odluka biti donesena, nije poznato, no u sektoru time nikako nisu zadovoljni. Smatraju kako bi obveza antigenskog testa Britancima, ali i Rusima, s čijeg tržišta postoji izniman interes, imala puno više pozitivnih, nego negativnih strana. Ovi drugi, prema prošlotjednim podacima, od početka godine bilježe rast od 340 posto u noćenjima, a samo u prva dva tjedna srpnja rast iznosi 404 posto. Kad su u pitanju Britanci, još prošli tjedan najavljeno je devet novih linija prijevoznika Jet2.

Kolarić i Polašek ne bi uspoređivali aktualne brojke s lanjskima

Branko Kolarić i Ozren Polašek, članovi Vladina Znanstvenog savjeta, smatraju da se broj hospitaliziranih s početka epidemije ne može uspoređivati s današnjim brojkama.

- Lani su se hospitalizirali gotovo svi oboljeli. Bilo je manje saznanja o virusu, bilo je hospitalizacija kako se ne bi zarazili ukućani - kaže Kolarić.

Mišljenje dijeli i Polašek koji kaže da danas sigurno nemamo niti jednu hospitaliziranu osobu zato što je boli grlo ili ima temperaturu 37, što je lani bio slučaj. (I. Krnić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2021 14:19