UKLJUČIO SE I DORH

Na Akademiji dramske umjetnosti jedan profesor udaljen s nastave, stigle prve prijave studentica s Likovne

Sve su ozbiljnije posljedice regionalnog Me Too pokreta - na sveučilište je stigla i policija, a uključio se i DORH
Akademija likovnih umjetnosti
 Ranko Suvar/Cropix

Prve prijave za seksualno uzmemiravanje stigle su i na Akademiju likovnih umjetnosti - anonimno su se javile tri studentice, koje su prijavile jednog profesora i jednog bivšeg zaposlenika fakulteta, kaže nam Maja Rožman, tamošnja prodekanica za kvalitetu, poslijediplomske studije i cjeloživotno obrazovanje.

Studentice su im se javile preko Google Docs formulara koji su prije nekoliko dana postavili na svoj web.

- Riječ je o slučajevima seksualnog uznemiravanja, koji nisu ekstremni. No, to, naravno, ne znači da su prihvatljivi - kaže prodekanica Rožman, dodajući da im se jučer obratila i policija.

- Vjerujem da kontaktiraju sve sastavnice Sveučilišta. Baš smo dogovorili telefonski poziv. Objasnit će nam koje su naše obaveze prema policiji i kako adekvatno proslijediti informacije - rekla nam je Rožman u razgovoru.

Kaže da vjeruje da će u narednim danima pristizati još prijava. Naglašava da će prijave ostati anonimne.

- Postoji opcija da se studenti, bivši studenti ili djelatnici fakulteta koji prijavljuju uznemiravanje potpišu, ali to nije nužno. Mi smo se obvezali čuvati identitete te ih komunicirati isključivo službenim osobama, policiji ili DORH-u - kaže prodekanica.

image
Maja Rožman
Neja Markicevic/Cropix

Planiraju i edukacije na fakultetu.

- Njihov cilj će biti to da pomognemo studentima prepoznati ponašanje koje je neprihvatljivo. No edukacija će ići i u obrnutom smjeru; već ponavljamo profesorima da je nužno da paze u ophođenju i komunikaciji sa studentima - govori.

Objašnjava da je Akademija likovnih umjetnosti jedan od fakulteta na kojima je uobičajen čest praktični i radionički rad koji se obično odvija u manjim grupama.

- Klasična ex cathedra predavanja su kod nas rijetkost. Atmosfera na fakultetu je prisnija, zbog čega se granice dobrog ukusa mogu zamutiti, no to se ne smije događati. U redu je da su i studenti i profesori slobodni u ophođenju, da se postavljaju pitanja, da se stvari komentiraju, da je komunikacija fluidna. No granica koja omeđuje uloge studenta i profesora uvijek mora biti jasno postavljena - kaže prodekanica Rožman.

Na Akademiji dramske umjetnosti osnovano je povjerenstvo koje će biti zaduženo za interne postupke, a s nastave su još danas udaljili jednog profesora.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

- Dekanica je donijela odluku kojom se jednoj osobi privremeno određuje postupak obavljanja dijela radnih obaveza koje uključuju kontakt sa studentima. (…) Kao kriterij za donošenje ove odluke utvrđeni su i primijenjeni: broj primljenih prijava protiv pojedinog zaposlenika Akademije, okolnosti jesu li prijave podnesene kao anonimne ili neanonimne te ozbiljnost optužbi koje su u prijavama navedene - stoji u priopćenju ADU-a.

Razgovarali smo i s Jasnom Žmak, tamošnjom docenticom, koja nam je rekla da u ovoj ustanovi za sada broje 27 prijava, od kojih je njih osam potpisano, a 19 anonimno. Deset se prijava odnosi na osam profesora koji su i dalje u radnom odnosu s Akademijom, dok se ostale prijave odnose na šest profesora koji više ne predaju.

- U pripremi je i pravilnik ponašanja na Akademiji kojim bi se pokušale prevenirati potencijalne nove situacije uznemiravanja. Imamo draft, no još radimo na njemu - rekla nam je docentica Žmak.

Na Filozofskom fakultetu je još uvijek pet prijava seksualnog nasilja. I ovu je ustanovu jučer kontaktirala PU zagrebačka, a javili su im se i iz Ministarstva obrazovanja.

image
Akademija dramskih umjetnosti
Zeljko Puhovski/Cropix

- Voljela bih samo naglasiti da kontakt s policijom ne znači da ćemo odati identitete žrtava. Njihova su imena i dalje poznata samo meni i tako će i biti dok god oni to žele - kaže nam studentska pravobraniteljica na Filozofskom fakultetu Norma Trkovnik, dodajući da je pet prijava koje su stigle na njezinu adresu upućeno na pet različitih profesora ovog fakulteta.

image
Norma Trkovnik
Linkedin profil

Sutra se na Filozofskom održava sjednica Fakultetskog vijeća.

- Tamo ćemo se pokušati izboriti da po uzoru na ADU osnujemo radnu skupinu koja bi radila problemu seksualnog nasilja na fakultetu - kaže pravobraniteljica.

image
Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Goran Mehkek/Cropix

Objašnjava nam da oni u svojoj instituciji pri odsjeku psihologije već imaju Centar za psihološku pomoć studentima.

- A sada su se i neke od profesorica s psihologije ponudile za dodatnu pomoć. Među studentima postoji i inicijativa za radnu skupinu koja bi kroz godinu provela jedno do dva predavanja na kojima bi upoznavali studente s time kako riješiti probleme seksualnog uznemiravanja - tumači Norma.

Hoće li postojati i rješenje koje bi se bavilo i edukacijom profesora o tome što je primjereno, a što ne?

- Sve je još u povojima, ali postoji mogućnost i za to. Skupljamo mailove profesora koji bi eventualno imali interesa za provođenje takvog projekta. No svakako je to jedna od ideja - kaže Norma Trkovnik, dodajući da se još nije dogodila komunikacija između nje i v.d. dekana Miljenka Šimprage.

image
Miljenko Šimpraga
Bozidar Vukicevic/Cropix

- On se oglasio samo na stranici fakulteta, gdje je pozvao studente koji su eventualne žrtve nasilja da se jave njemu osobno - govori.

Podsjetimo, u ponedjeljak je sa svog radnog mjesta udaljen i jedan profesor s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu nakon što je pristiglo čak devet prijava koje su se odnosile na istog profesora, a svoj obol dao je i doktor Tomislav Gomerčić, profesor na istom fakultetu, koji je protiv njega podnio prijavu kako bi podržao studentice.

Oko slučajeva seksualnog uznemiravanja na zagrebačkim fakultetima kontaktirali smo i policiju.

- Policijska uprava zagrebačka provodi kriminalističko istraživanje zbog sumnje na kažnjive radnje počinjene protiv spolne slobode u domeni prekršaja i/ili kaznenih djela. Naime, poštujući prava žrtve kao i činjenicu da su policijski izvidi tajni, nismo u mogućnosti iznositi u javnost druge detalje vezano za dosadašnji tijek kriminalističkog istraživanja - odgovorili su nam iz PU zagrebačke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:58