CRNE PROGNOZE

'NA BALKANU BI MOGAO IZBITI NOVI RAT' Umirovljeni general HV-a tvrdi da postoji realna mogućnost novih sukoba: 'Imamo podatke iz jedne istočne države'

 Robert Fajt / CROPIX

Predsjednik Generalskog zbora, umirovljeni general Pavao Miljavac, u intervjuu za portal direktno.hr izjavio je, među ostalim, da bi na Balkanu mogao početi novi ratni sukob.

Na pitanje vjeruje li da postoji realna mogućnost da bi Hrvatska mogla biti napadnuta, Miljavac je odgovorio: “Osobno vjerujem da Hrvatska izravno neće biti napadnuta, ali ako se stvari na ovim prostorima zakompliciraju, a imamo neke podatke iz jedne istočne države da kada se završi sukob u Siriji, mogao bi početi ponovno na Balkanu, u jednom širem kontekstu može se dogoditi da ratni vihor prijeđe granice”.

Tenzije

No, koliko je realno da dođe do nekog novog rata na Balkanu? Sugovornici s kojima smo o tome razgovarali slažu se u jednom - incidenata će na području Balkana biti, ali otvorenog sukoba zasigurno ne.

Bivši šef osiguranja predsjednika Franje Tuđmana, general Mate Laušić, kaže kako ne vjeruje da postoji realna opasnost od novog sukoba.

- Uvijek će postojati napetosti, tenzije ili diplomatski sporovi kakav je ovaj sa Srbijom, ali da bi se mogao dogoditi neki otvoreni sukob na Balkanu, ne vjerujem. Ako bi došlo do toga, to je onda sukob u Europi. Hrvatska je članica EU i NATO-a, partneri smo SAD-a, tako da smatram da takva opasnost ne postoji - rekao je Laušić.

Ministar obrane Damir Krstičević, koji često spominje ugroze, hibridne ratove i obranu, jučer nije želio razgovarati na tu temu.

- Nemam komentara. U Đakovu sam, na obilježavanju obljetnice Treće gardijske brigade i to mi je prioritet - rekao je kratko Krstičević.

Bivši ministar obrane Ante Kotromanović ne smatra da bi moglo doći do novog otvorenog sukoba na Balkanu.

Jaka vojska

- Pojedinačnih sukoba i konflikata bilo je i prije i bit će ih još. U regiji je, izuzev Hrvatske i Slovenije, nestabilno. O tome govore posljednji incidenti na Kosovu, a tu je i situacija u BiH, Makedoniji, Albaniji.

Uvijek postoji mogućnost da dođe do nekog konflikta, ali da bi došlo do nekog otvorenog sukoba u smislu sukoba među državama, to sigurno ne, pa čak ni između Srbije i Kosova - smatra Kotromanović.

I predsjednik saborskog Odbora za obranu, SDP-ovac Igor Dragovan, dijeli slično mišljenje.

- Ne vjerujem da postoji opasnost, niti da bi moglo doći do otvorenog sukoba na Balkanu. Uostalom, nikako se ne može uspoređivati područje Balkana i europski teritorij sa Sirijom - rekao je Dragovan. I potpredsjednik Odbora za obranu, HDZ-ovac Anđelko Stričak, sličnog je stajališta.

- Do otvorenog sukoba sigurno neće doći, ali da moramo voditi brigu o sigurnosti, to svakako. Bit će tenzija, kao što ih je bilo i do sada, ali izravnih prijetnji za Hrvatsku sigurno ne. Mi smo članica Europske unije i NATO-a i svatko tko bi to pokušao, morao bi dva puta razmisliti - rekao je Stričak. Dodaje kako je situacija u okruženju, odnosno u regiji nestabilna, za što su primjer ekscesi u susjednim državama.

- Zato su nam potrebne jaka vojska, policija i sigurnosne službe. To je jedan od načina odvraćanja od potencijalnih napada - smatra Stričak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. veljača 2023 10:44