BLAGDANI DALEKO OD DOMA

Na Baniji ni 11 mjeseci nakon potresa nije počela gradnja nijedne kuće: ‘Da, plače mi se...‘

Zima je tu, a država još nije izgradila niti jednu kuću. Možda ju ugledamo tek u - veljači

Centar Petrinje

 Boris Kovacev/Cropix

Prošlo je 11 mjeseci od potresa i vjerojatno vas neće iznenaditi da država još uvijek nije izgradila niti jednu kuću. Još uvijek nemaju svi topli dom, a u idućih dana čekaju nas debeli minusi.

Kakva je situacija 11 mjeseci nakon potresa provjerili su novinari RTL Direkta.

''Evo ga 29.11. To znači još mjesec dana i bit će cijela godina. Trebalo je 10 mjeseci da se ona kuća krene rušiti. Ništa se ne događa, ljudi su u kontejnerima, najgore je djeci", kazala je Petrinjka Kristina Klarić Šubić.

Njihov dom sada je sravnjen sa zemljom i božićne kolače u svom domu ovdje neće peći. Žive kod Kristininih roditelja:

"Mi smo kuću krenuli renovirati prije tri godine, sada vidite što je od nje ostalo. Ide Božić. Bit će takav kakav će biti. Kažu da je jučer upaljena prva svijeća nade. Ja se nadam da će biti bolje za nas Petrinjce."

image

Centar Petrinje

Boris Kovacev/Cropix

Podnijeli su zahtjev za gradnju nove kuće, ali prava konstrukcijska obnova i gradnja zamjenskih objekata još nije počela.

Zahtjev za gradnju zamjenskih kuća podnijelo je više od tisuću obitelji. Trebat će im puno strpljenja jer tek krajem tjedna ide poziv za javnu nabavu, pa idu žalbeni rokovi, pa potpisivanje ugovora...

Gradnje sigurno neće biti ove godine. Prvu kuću koju će država sagraditi na Banovini, možda ugledamo u veljači.

I izgradnja će, kažu u Središnjem državnom uredu za obnovu, ovisiti o vremenskim prilikama. Govorili su da će to biti studeni. Ministar Darko Horvat još je u kolovozu rekao: "Tijekom desetog mjeseca će se raspisati prvi pozivi."

No rokova se ne drže.

image

Centar Petrinje

Boris Kovacev/Cropix

"Najveći problem kod nas su papiri, papiri... Prava istina o Petrinji je da još nigdje nije zabijena lopata da bi se otvorilo gradilište gradilište osim onoga što se rade uklanjanja", kazala je Drinka Mažić iz inicijative Petrinjsko proljeće.

U kontejnerima nije hladno, ali nema topline doma.

"Samo nek' je toplo i da ima kupaonu. Još jedni blagdani daleko do doma. Da, plače mi se i poželim svojoj kući", zaključuje za RTL Janja Jurić iz Petrinje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:58