ZORAN MILANOVIĆ

‘Na Baniji se nije uradilo ništa! Republika Srpska napravila je više od nas. Plenković i Banožić? Izveli su sociopatsku spletku‘

‘Oštećeno je 38 tisuća objekata, a nakon dvije godine izgrađeno je 6 zamjenskih obiteljskih kuća‘, rekao je Milanović
 Davor Pongracic/Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović prozvao je u petak Vladu zbog nedovoljno brze obnove potresom pogođenih područja, posebno Banije, rekavši kako je napravljeno "zastrašujuće malo", te da ga "boli vidjeti da je Republika Srpska obnovila više nego hrvatska Vlada", javlja Hina.

Predsjednik je na početku presice rekao da će govoriti o dvije teme – Banija, potres i rad na sanaciji štete i ljudske bijede i jada koji je zbog toga nastao, a što je postao Vlade ili bi barem trebao biti.

Druga tema je sljedeća godina, sustav obrane i ove kvaziništavne odluke Plenkovića, odnosno Banožića, rekao je predsjednik, a piše N1.

- O Baniji i obnovi je ovih dana posebno jučer rečeno više-manje sve. Osjećam da nakon dvije godine strpljenja i prešutne ili izravne podrške Vladi koju bih dao svakoj na toj zahtjevnom projektu, da nešto kažem. Sam sam bio predsjednik Vlade i hvatao se u koštac s takvim problemima, možda ne tako velikim, ali tehniku znam. Ako je volja tu, a novca ima puno više nego ranije, posao se može odraditi. Oštećeno je 38 tisuća objekata, nakon dvije godine izgrađeno je 6 zamjenskih obiteljskih kuća, na još 88 se radi to je stanje na kraju 2022. godine, rekao je Milanović.

- Govori se o 4700 objekata gdje su bili nadzirani radovi rekonstrukcije. To može biti poštanski sandučić ili dio dimnjaka. To je ništa. Ovo je zastrašujuće. Dobili smo novac iz EU, dijeli se nemilice. Mi smo i dalje u EU najlošiji po realizaciji dostupnih sredstava, to su brojke. Mi smo i dalje na dnu. To više nije trend, to je zatečeno stanje. Ne mogu držati odgovornim nikog drugog osim Vlade, rekao je Milanović.

image
Davor Pongracic/Cropix

‘RS je obnovila više, ili malo manje, od nas‘

- U moje vrijeme imali smo tu nesretnu Gunju i u godinu dana posao je tamo napravljen",naglasio je Milanović i rekao "kako su tada morali paziti na svaku potrošenu kunu".

Rekao je i da ga boli što je Republika Srpska obnovila na Baniji više nego Hrvatska, piše N1.

- Ili malo manje. To je tužno. Ali je tako, dodao je predsjednik.

- Ništa se nije napravilo na Baniji, a otegotnih okolnosti tu nema. Ljudsko strpljenje je pri kraju, rekao je.

Na pitanje novinara zašto ne govori više o obnovi, rekao je:

- Je li moj posao da vršim pritisak na Vladu. Ja nisam politička stranka, meni je Ustav naložio da napustim stranku. Postoje granice što bih ja trebao raditi. Ali sam radio. Ne znam zašto Vlada nije išla tamo (na Baniju). Ja sam išao tamo gdje me i vole i ne vole. Tamo gdje su zviždali. Plenković panično bježi od toga. Prvo je pacificirao Knin, odbacio je ljude na 200 metara pa smo se preselili na stadion da mu ne bi zviždali. Lani su ga u Petrinji gađali snijegom, a on je tanka srca. To je naš posao, da te mrze, rekao je.

Dodao je i da je dvije godine vjerovao da će se nešto napraviti u vezi obnove, a sada više u to ne vjeruje.

- Plenkovića morate pitati hoće li se ikada obnoviti Banija. Ja sam mislio da će u godinu dana to biti riješeno i da će se onda s pravom hvaliti. Zašto to ne rade? Ja to mogu samo protumačiti jednom epskom nesposobnošću i nedostatkom empatije prema tim najsiromašnijim građanima, rekao je Milanović.

image
Davor Pongracic/Cropix

‘Ništavan dokument Banožića‘

Potom je Milanović govorio o sustavu obrane.

- Ta je tema značajna je za ustavni poredak koji se otire kao najprljaviji otirač i to ne prestaje otkad je Plenković na vlasti, rekao je Milanović.

- Govorit ću samo o Plenkoviću. Banožić ne znači ništa, ništa ne odlučuje, on je samo medij. On je jučer potpisao odluku o produljenju agonije načelniku Glavnog stožera na još pola godine. To je pasivno agresivna agresija nulte kategorije. E nećeš tako Plenkoviću, prenesi vazalu, niti si ga birao niti ćeš ga micat. Plenković me nazvao dan nakon moje prisege i odmah je istrgovao mandate. Došao je prijedlog za Hranja iz Vlade gdje je ministar napisao da Hranj ima 58 godina i da bi sa 60 godina išao u mirovinu, i prijedlog je išao na četiri godine, objasnio je Milanović.

- On je potpisao odluku da načelnik Glavnog stožera bude tu još pola godine. To je čovjek kojeg je predložila Vlada, ne Banožić. To je bilo u ožujku 2020. godine, tada je Banožić kraduckao u Ministarstvu državne imovine. Tada je meni došao prijedlog za Hranja, rekao je Milanović.

image
Davor Pongracic/Cropix

Kaže da je tada postojao papirić s prijedlogom imenovanja Hranja na četiri godine.

- Oni su izveli jednu sociopatsku spletku. U tom svom bijednom, privatnom aktu potpuno je Banožić zanemario da postoji prethodna odluka njegovog prethodnika. I sad šampion ponavljača u vinkovačkoj gimnaziji uopće ne spominje odluku svog prethodnika. To je Hranj dobio jučer, minutu do 12. U toj odluci o zadržavanju u službi nema nigdje odluke njegovog prethodnika. Kako možeš donijeti suprotnu odluku onoj koju je već donijelo isto tijelo?, kaže predsjednik.

- Kakva je to hajdučija? Dakle, nema odluke koja je već ranije donesena, a kojom se krši nova odluka, rekao je Milanović pa nastavio:

- Ministar ne razgovara s načelnikom glavnog stožera. Onda ga pozove sebi i navlači ga da ga taj isti načelnik zamoli za produljenje. Onda mu se učinilo zgodno da čovjeka koji ima 60 godina i koji ionako ide u mirovinu za manje od dvije godine, onda on tom čovjeku prodaje te seljačke fore, kazao je Milanović.

- Je li to rekao Handžarko mediju u intervjuu, to je vladin PR. Hranj će biti načelnik glavnog stožera još godinu i tri mjeseca, rekao je predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2023 05:22